Tunesië - In de voetsporen van de Arabische Sinatra image
Ivo

Tunesië - In de voetsporen van de Arabische Sinatra

De Brits-Tunesische filmmaakster Claire Belhassine kwam er per toeval achter dat haar grootvader de Frank Sinatra van de Arabische wereld was. Ze reisde met Columbus af naar het Noord-Afrikaanse land om in zijn voetsporen te treden.

Onlangs nam ik een vlucht van Londen naar Tunesië om een bijzonder evenement te filmen: de viering van het honderdste geboortejaar van de Tunesische zanger en componist Hédi Jouini. Ik had slechts 24 uur om een filmploeg en allerlei vergunningen te regelen voor het evenement, dat in het nationaal theater in de hoofdstad Tunis zou plaatsvinden. Maar ik kreeg het voor elkaar. Die avond keek ik met talloze andere mensen naar twintig Tunesische artiesten die een eerbetoon brachten aan de man die ik mijn hele leven slechts als opa had gekend en liefkozend ‘Papi’ noemde. Pas enkele jaren geleden kwam ik er geheel per toeval achter dat hij als de Frank Sinatra van de Arabische wereld bekendstond. Tijdens een taxirit in Parijs speelde de chauffeur zijn liedjes. Ik was met stomheid geslagen – dat was de stem van mijn inmiddels overleden opa!



Daar moest ik natuurlijk meer van afweten. Ik ben geboren in Groot-Brittannië en heb een Engelse moeder en een Tunesische vader. Mijn vader was in de jaren zestig naar Londen gemigreerd en had zich volledig aangepast aan de Britse samenleving. De cultuur en familie van zijn geboorteland had hij bewust achter zich gelaten – zijn relatie met opa was niet geweldig en hij had me nooit verteld over zijn muziek. Het was dan ook een hele puzzel om het leven van mijn opa en zijn rol in de Tunesische cultuur voor mezelf op een rijtje te krijgen. Tunesië kende ik eigenlijk alleen maar van de zomervakanties die ik er als kind had doorgebracht.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 49



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.