Togo foto's & tips

'309803' door Bowral '309803' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Hoorntjes

Bowral

Deze vrouw behoort tot het Tamberma-volk dat op de savannes in Noord-Togo leeft. Er zijn ongeveer 65.000 Tamberma's. Velen wonen nog in zogenaamde tataars. Dit zijn verstevigde woningen die lijken op mini-kasteeltjes. Als hoofddeksel wordt nog veelvuldig een helmachtige creatie met antilopenhoorns gedragen

'254274' door mhermsen '254274' door mhermsen

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Peul meisje

mhermsen

Dit peulmeisje leeft in een zeer eenvoudig nomadenkamp, Hun "huizen'bestaan uit een paar planken en doeken. Des te meer bijzonder is het zoals dit meisje mooi gekleed is.

'228414' door Bowral '228414' door Bowral

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Stereo

Bowral

Water halen en water dragen wordt er bij de kinderen in Togo met de paplepel ingegoten. Soms hebben ze het geluk dat er een waterput in het dorp is. Zo niet, dan moet je eerst naar de rivier lopen om daar je teiltje te vullen. Met een volle bak op het hoofd lopen deze kinderen terug naar huis.

'286265' door corriedewinter '286265' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Ruime keuze in...blau

corriedewinter

Kinderen werken al heel jong mee om een gezinsinkomen bij elkaar te krijgen. Dit meisje is hierop geen uitzondering. Als we nu eens allemaal een turkooizen mandje uitzoeken, is zij van haar last verlost. (Blauw mag ook)

'380675' door Giraffe '380675' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Kotokoli vrouw

Giraffe

Deze dame behoort tot de etnische groep Kotokoli. Onder begeleiding van trommels en traditionele fluiten worden er dansen en gebruiken getoond. Een aantal van de leden van de stam is wit gepoederd. We hebben in Togo en Benin meerdere witgepoederde mensen gezien. Vaak vielen deze mensen uiteindelijk in trance. Deze dame sluit zich wel enigszins af en gaat geheel op in de dans, in trance valt ze echter volgens mij niet.

'233381' door Bowral '233381' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Hihi ...

Bowral

Dit meisje in een dorpje in het noorden van Togo had zichtbaar plezier in onze aanwezigheid. Eerst was ze wat verlegen, maar na wat 'gekke bekken trekken' ontdooide ze allengs

'252665' door wisseschout '252665' door wisseschout

TogoKustgebied

TogoKustgebied

Voodoo festival

wisseschout

Tijdens het voodoo festival raakte aan het einde van de dag deze danser wel heel erg vermoeid. Wij vonden het een mooie foto, omdat je dat aan zijn gezicht heel goed kunt aflezen.

'275593' door Bowral '275593' door Bowral

TogoKustgebied

TogoKustgebied

Kracht

Bowral

Hoe krijg ik zo veel mogelijk water uit de rivier in mijn teil, zodat ik maar een keer hoef te lopen? Deze dame in het zuiden van Togo laat zien hoe je dat doet. Over zwaar werk gesproken ….

'246678' door Bowral '246678' door Bowral

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Water

Bowral

Hoe haal je water uit de rivier? Dit meisje van een jaar of tien vulde eerst de grote teil tot ongeveer de helft. Die zette ze vervolgens op haar hoofd. Daarna ging ze al balancerend meerdere keren door de knieën om met het kleine teiltje de grote teil bij te vullen. Ondertussen moest ze natuurlijk wel die teil met één hand 'waterpas' zien te houden. Later zag ik dat alle kinderen het op deze wijze deden. Als ze de grote teil in een keer zouden volscheppen, dan krijgen ze 'm door het gewicht niet meer op hun hoofd …

'244575' door Bowral '244575' door Bowral

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Aagje

Bowral

Enige vorm van nieuwsgierigheid is dit jongetje niet vreemd. Terwijl het halve dorp de was deed in een riviertje, bleef hij maar met argusogen de lens volgen. Elke camerabeweging die ik maakte, ontlokte bij hem kleine kreetjes … Hij vond het maar wat interessant

'423098' door afrika '423098' door afrika

TogoLome

TogoLome

Fetishmarkt

afrika

De fetishmarkt in een afgelegen buurt van Lomé. Een vreemde markt die helemaal vol ligt met duistere dingen. Van allerlei soorten hoorns, schedels van honden en apen, roofvogels, uilen en krokodillen tot verdroogde kameleons en voodoo-poppetjes. Normaliter mag je absoluut geen foto’s maken van fetishes, maar dat is hier geen probleem. De hondenschedels worden gebruikt bij het bereiden van een middel tegen hondsdolheid, ze worden vermalen tot een poeder dat gemengd wordt met bloed. Er liggen ook beesten bij die helemaal niet in het westen van Afrika voorkomen, zoals maki-soorten uit Madagaskar.

'308192' door corriedewinter '308192' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Bereiding Beurre de..

corriedewinter

Tijdens een mooie wandeling kwamen we in het dorp Kouba. Daar wordt Beurre de Karité (shea butter) gemaakt. Het wordt gebruikt tegen zonnebrand, droge huid en haren en eczeem. Hier zie je de vrouwen de noten, die eerst warm gemaakt zijn, stampen, wat beslist veel energie kost! Tijdens het stampen verkleurt de substantie en wordt geel. Beurre de karité is behoorlijk prijzig, maar in het dorp is het te koop voor € 1,50 per 500 gram.

'268865' door corriedewinter '268865' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Je mag niet verder da

corriedewinter

Wat zouden ze graag dichterbij komen om die vreemde mensen te bekijken. Maar ja, ze hebben het mama beloofd: niet verder dan de poort. En reken maar dat mama kijkt.

'513538' door corriedewinter '513538' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Kpatchadans in...dece

corriedewinter

We reizen door Togo en Benin en op de grens tussen deze landen zijn we zijn uitgenodigd in een piepklein dorp voor een oudjaarsfeest. We dansen op het 'dorpsplein', een ruimte van aangestampte aarde. De kpatchadans, vroeger een initiatiedans voor pubermeisjes,is nu een algemene vreugdedans. Veel mensen hebben zich verkleed, zoals bij ons bij het carnaval. Mannen dragen jurken, nepbaarden, brillen en allerlei hoedjes. Sommigen hebben zich besmeerd met lichte klei en de meeste gezichten zijn wit bepoederd. Terwijl we herrie maken met ijzeren muziekinstrumenten en ratels, dansen we tegen de klok in achter de chief aan. Als je goed danst, word je extra bepoederd. Ik zit ook onder het poeder, net als deze dame, die gewoon met haar kind op de rug meedanst.

'403969' door Giraffe '403969' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Zoon van de chief

Giraffe

In een klein dorpje noordelijk van Bassar zijn we te gast bij een locale chief. Uiteraard krijgen we ook een rondleiding. Dit jongetje is één van de zoons van de chief.

'274990' door Bowral '274990' door Bowral

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

IJzersmeden

Bowral

In centraal Togo liggen diverse dorpen waar nog op een zeer ambachtelijke wijze ijzer wordt gesmeed. In de kleine, rokerige lemen hutjes zijn de bewoners aan het werk om onder meer oude versleten remschijven van auto’s om te smeden tot handploegen voor de akkerbouw. De omstandigheden waaronder ze dat moeten doen, zijn bijzonder zwaar. Buiten is het over de dertig graden, binnen in de hut zo mogelijk nog tien graden warmer. Op de achtergrond zie je de vrouw met heftige armbewegingen de blaasbalgen bedienen. Het vuur moet flink opgestookt worden. Ondertussen geeft ze ook nog haar baby de borst. De man plet met een hamer het metaal tot de juiste vorm.

'281799' door corriedewinter '281799' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tanden poetsen na het

corriedewinter

In veel landen in Afrika worden geen tandenborstels gebruikt, maar overal op de markten worden stokjes verkocht. Je kauwt erop, tot het takje wat zachter wordt en je een soort borsteltje krijgt, waarmee je tanden schoon worden gepolijst. Dit meisje is al ijverig aan het oefenen. (Foto gemaakt tijdens een dansfeest met maaltijd).

'306615' door Bowral '306615' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tumult

Bowral

Onderweg naar Benin bezochten we een Tamberma-dorp in het noorden van Togo. Toen we aankwamen ontstond er enig tumult onder de dorpsbewoners. Iedere familie wil graag (uiteraard tegen een - kleine - vergoeding) zijn woning laten zien. Deze woningen, tata's genaamd, zijn een soort kasteeltjes met veel sluipdoor-kruipdoorgangetjes. Uiteindelijk hebben we meerdere tata's bezocht, zodat de rust weer snel terugkeerde ...

'269608' door Bowral '269608' door Bowral

TogoKustgebied

TogoKustgebied

Serveerster

Bowral

De serveerster van het 'restaurant' in een - voor ons naamloos - dorpje in de omgeving van de plaats Kpalimé in het zuiden van Togo. Op de achtergrond zie je de fraai beschilderde luiken die voor de raamopeningen hangen. Aan haar blik te zien komen er niet dagelijks buitenlanders langs om een colaatje te drinken …

'527700' door corriedewinter '527700' door corriedewinter

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Gezond voedsel in Tog

corriedewinter

Als je in het binnenland van Togo stopt bij kleine dorpjes aan de kant van de weg, is er veel bedrijvigheid. Je kunt benzine kopen, er is een kleermakerij, een kapper, een meubelwinkel en natuurlijk een marktje waar je de dagelijkse boodschappen kunt doen. Wij zijn een bezienswaardigheid als we even stil staan bij de dame met de pepers. Ze verkoopt ook zakjes kruiden. We kopen de rode pepers, ze smaken prima.

'496110' door afrika '496110' door afrika

TogoTamberma Valley

TogoTamberma Valley

Onder de Baobab

afrika

De Baobab - ook wel de Apennootboom genoemd - is een typische Afrikaanse boom. De legende vertelt dat God de boom uit de hemel naar de aarde gooide waardoor ie met zijn kruin in de grond terechtkwam en zijn wortels de lucht in groeide. Vandaar de vreemde vorm.

'406235' door Bowral '406235' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tata

Bowral

Dit is een tata, een soort kasteelwoning van de Tamberna stam in het noorden van Togo. Deze bijzondere woningen boden in vroegere tijden bescherming tegen aanvallen van andere stammen en van slavenhandelaars. Tegenwoordig staan de tata's op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

'495566' door afrika '495566' door afrika

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Trieste uitstraling

afrika

Als we door een dorp in de buurt van Kara rijden wordt daar een dansshow opgevoerd. Uiteraard stoppen we en we mogen meegenieten. De verschillende dansen verbeelden het feest na het binnenhalen van een goede oogst, de initiatie van jongens, het gevecht om aan te tonen dat je moedig bent en het eindejaarsfeest. Iets verderop staat dit meisje, ik vond haar een heel trieste uitstraling hebben. Welk verhaal zal hier achter zitten?

'110617' door Ingrid '110617' door Ingrid

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

De Peul, een...nomade

Ingrid

In Noord-Togo en omliggende landen trekt het nomaden volk "de Peul"door het land