Noord Togo

'309803' door Bowral '309803' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Hoorntjes

Bowral

Deze vrouw behoort tot het Tamberma-volk dat op de savannes in Noord-Togo leeft. Er zijn ongeveer 65.000 Tamberma's. Velen wonen nog in zogenaamde tataars. Dit zijn verstevigde woningen die lijken op mini-kasteeltjes. Als hoofddeksel wordt nog veelvuldig een helmachtige creatie met antilopenhoorns gedragen

'380675' door Giraffe '380675' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Kotokoli vrouw

Giraffe

Deze dame behoort tot de etnische groep Kotokoli. Onder begeleiding van trommels en traditionele fluiten worden er dansen en gebruiken getoond. Een aantal van de leden van de stam is wit gepoederd. We hebben in Togo en Benin meerdere witgepoederde mensen gezien. Vaak vielen deze mensen uiteindelijk in trance. Deze dame sluit zich wel enigszins af en gaat geheel op in de dans, in trance valt ze echter volgens mij niet.

'233381' door Bowral '233381' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Hihi ...

Bowral

Dit meisje in een dorpje in het noorden van Togo had zichtbaar plezier in onze aanwezigheid. Eerst was ze wat verlegen, maar na wat 'gekke bekken trekken' ontdooide ze allengs

'308192' door corriedewinter '308192' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Bereiding Beurre de..

corriedewinter

Tijdens een mooie wandeling kwamen we in het dorp Kouba. Daar wordt Beurre de Karité (shea butter) gemaakt. Het wordt gebruikt tegen zonnebrand, droge huid en haren en eczeem. Hier zie je de vrouwen de noten, die eerst warm gemaakt zijn, stampen, wat beslist veel energie kost! Tijdens het stampen verkleurt de substantie en wordt geel. Beurre de karité is behoorlijk prijzig, maar in het dorp is het te koop voor € 1,50 per 500 gram.

'403969' door Giraffe '403969' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Zoon van de chief

Giraffe

In een klein dorpje noordelijk van Bassar zijn we te gast bij een locale chief. Uiteraard krijgen we ook een rondleiding. Dit jongetje is één van de zoons van de chief.

'513538' door corriedewinter '513538' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Kpatchadans in...dece

corriedewinter

We reizen door Togo en Benin en op de grens tussen deze landen zijn we zijn uitgenodigd in een piepklein dorp voor een oudjaarsfeest. We dansen op het 'dorpsplein', een ruimte van aangestampte aarde. De kpatchadans, vroeger een initiatiedans voor pubermeisjes,is nu een algemene vreugdedans. Veel mensen hebben zich verkleed, zoals bij ons bij het carnaval. Mannen dragen jurken, nepbaarden, brillen en allerlei hoedjes. Sommigen hebben zich besmeerd met lichte klei en de meeste gezichten zijn wit bepoederd. Terwijl we herrie maken met ijzeren muziekinstrumenten en ratels, dansen we tegen de klok in achter de chief aan. Als je goed danst, word je extra bepoederd. Ik zit ook onder het poeder, net als deze dame, die gewoon met haar kind op de rug meedanst.

'281799' door corriedewinter '281799' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tanden poetsen na het

corriedewinter

In veel landen in Afrika worden geen tandenborstels gebruikt, maar overal op de markten worden stokjes verkocht. Je kauwt erop, tot het takje wat zachter wordt en je een soort borsteltje krijgt, waarmee je tanden schoon worden gepolijst. Dit meisje is al ijverig aan het oefenen. (Foto gemaakt tijdens een dansfeest met maaltijd).

'306615' door Bowral '306615' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tumult

Bowral

Onderweg naar Benin bezochten we een Tamberma-dorp in het noorden van Togo. Toen we aankwamen ontstond er enig tumult onder de dorpsbewoners. Iedere familie wil graag (uiteraard tegen een - kleine - vergoeding) zijn woning laten zien. Deze woningen, tata's genaamd, zijn een soort kasteeltjes met veel sluipdoor-kruipdoorgangetjes. Uiteindelijk hebben we meerdere tata's bezocht, zodat de rust weer snel terugkeerde ...

'406235' door Bowral '406235' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tata

Bowral

Dit is een tata, een soort kasteelwoning van de Tamberna stam in het noorden van Togo. Deze bijzondere woningen boden in vroegere tijden bescherming tegen aanvallen van andere stammen en van slavenhandelaars. Tegenwoordig staan de tata's op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

'110617' door Ingrid '110617' door Ingrid

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

De Peul, een...nomade

Ingrid

In Noord-Togo en omliggende landen trekt het nomaden volk "de Peul"door het land

'513624' door corriedewinter '513624' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Oudjaarsfeest in Togo

corriedewinter

Ik mag meedoen met de kpatchadans die op oudjaarsdag in de dorpen in het noorden van Togo wordt uitgevoerd. Iedereen is verkleed en neemt deel aan de dans, of kijkt in de mooiste kleding naar de dansers. We maken muziek met smeedijzeren kleppers en volgen de chief die voorop gaat. Je mag beslist niet voorbij de chief dansen, dat brengt ongeluk. De man poseert vrolijk voor mij. Hij draagt een hoed van het peulvolk, een bundel pijlen en hij heeft een soort paardenstaart in zijn hand, een teken van waardigheid. En natuurlijk is hij bepoederd, zoals vele anderen. De poeder is gedeeltelijk tegen het zweten, maar als je goed danst, krijg je nog meer poeder over je heen.

'231007' door Bowral '231007' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Wandelclub

Bowral

Lachend, swingend en zingend spoeden deze vrolijke dames zich naar de markt een paar kilometer verder. Op hun hoofden dragen ze grote zakken met houtskool en een teiltje met wat groenten erin

'270434' door Bowral '270434' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Stoffig

Bowral

In het dorpje Bassar - bekend van de ijzersmeden - in het noorden van Togo stond deze prachtige vrouw in de deuropening van haar lemen huis. De 'witte wolk' die je ziet is opgewaaid zand en stof dat wordt gefilterd door het zonlicht

'308082' door corriedewinter '308082' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Vreugde explosie

corriedewinter

We hebben een afspraak om een dorpsgemeenschap te bezoeken waar weinig toeristen komen, maar de reis duurt langer dan gepland. Wat zijn de dorpelingen blij als we eindelijk in het donker arriveren. De jongetjes weten niet hoe hard ze moeten rennen om ons als eerste te begroeten met de bekende stoere 'power' vuisten. Later moeten ze afstand houden, want de gasten voeren een ernstig gesprek met de dorpsoudste. Fantastisch om zo verwelkomd te worden.

'380410' door Giraffe '380410' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Batammariba vrouw

Giraffe

In Noord Togo is de regio Koutammakou uitgeroepen tot Wereld Erfgoed. Hier leven de Batammariba. Een volk dat woont in tata's. Dat zijn een soort kleine kasteeltjes die gemaakt zijn van klei. Een ingenieuze constructie die goed te verdedigen is. De bevolking loopt hier mooi uitgedost. Sommigen hebben een helm op die versiert is met schelpjes en hoorns. De oudere vrouwen dragen een steentje in hun onderlip. Dit is zo'n oudere dame.

'422257' door Bowral '422257' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tata-huizen

Bowral

In het noorden van Togo, nabij de grens met Benin, ligt Koutammakou, sinds 2004 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Koutammakou is ook bekend als de Tambermavallei of het land van de Batammariba, naar de lokale bevolkingsgroep. Uniek voor dit deel van Togo zijn de lemen Tata-huizen, die in de 17e eeuw gebouwd zijn door mensen op de vlucht voor de Beninese slavenhandelaren. De meeste Tata-huizen hebben twee verdiepingen. Op de begane grond huist 's nachts het vee (geiten, schapen) en er is een kookgedeelte. Dit is ook de ruimte waar de geesten van de levenden en de overledenen rondwaren. Op de verdieping (zonder dak) wordt geslapen. De 'torens' met de rieten dakjes worden gebruikt voor graanopslag. De huizen hebben één toegang en geen vensters. De huizen zien er daardoor uit als kleine vestingen. Dat was vroeger ook nodig om je te beschermen tegen vijandige aanvallen van andere stammen. Indringers konden alleen via de (lage) deuropening binnenkomen. Binnen is het echter zo donker dat de belagers weinig kans hadden. Er zijn in de muren diverse kijkgaten waardoor van binnenuit met pijl en boog op de naderende vijand geschoten kon worden.

'307965' door Bowral '307965' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Overpeinzing

Bowral

Zo te zien heeft deze man net in de modder zitten graven en is hij nu in gedachten verzonken. Maar wat mogelijk interessanter is, zijn de drie kaurischelpjes op zijn hand. In de Voodoo worden deze schelpen samen met andere voorwerpen tot een beschermende fetisj gesmeed en op het lichaam gedragen. Als ketting geven ze de welvaart van de drager aan. Een féticheur (een soort tovenaar) kan aan de schelpjes krachten verlenen. Alle eer voor de toelichting op de schelpjes gaat naar Corrie, de Voodoo-kenner van de site!

'289629' door corriedewinter '289629' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Magische dans door he

corriedewinter

De Tem stam viert met een vuurdans dat zij als dappere strijders teruggekomen zijn van een schermutseling met andere stammen. Ze hebben strengen met zaaddozen rond hun benen gebonden en dansen aanvankelijk onder tromgeroffel in brede rijen, terwijl het vuur wordt opgestookt. De dansers raken door de muziek zo in trance, dat ze niets voelen als ze door het vuur lopen. Zelfs hun kleding vat geen vlam. De dans heeft iets magisch in het weinige licht.

'268381' door corriedewinter '268381' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Ik word later prinses

corriedewinter

Een nieuw jaar, alles nieuw, zo gaat dat in Togo. Iedereen steekt zich in het nieuw om de Nieuwjaarsdansen te gaan bekijken. De kinderen krijgen ook snoepjes en kleine cadeautjes. De kleding wordt wel een beetje op de groei gekocht, anders zijn ze er zo uit. Als dit meisje later prinses is, kan ze nog steeds haar schoenen aan.

'266561' door corriedewinter '266561' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Versace

corriedewinter

Er komen niet zoveel toeristen in het noorden van Togo. Wij bezochten daar een afgelegen dorpje, waar de hele bevolking ons na afloop van het bezoek uitzwaaide. Toch is zelfs hier de laatste Franse (sorry, Italiaanse) mode te zien. Deze dame heeft geen moeite met de grote vracht hout die ze iedere dag moet versjouwen om aan energie te komen.

'496139' door afrika '496139' door afrika

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Stoer joch

afrika

Het toerisme in Togo en Benin staat echt nog in de kinderschoenen; in de jaren negentig kwamen er wel wat meer toeristen, maar gezien de onstabiele politieke situatie en de onbekendheid is het aantal steeds verder gedaald. En hoewel het land momenteel in een iets democratischer situatie verkeert, wil het aantal toeristen nog niet groeien. Door de uitbraak van Ebola vorig jaar in West Afrika is het aantal toeristen nu helemaal minimaal. Hopelijk trekt het weer aan, want het zijn beide schitterende landen.

'266352' door corriedewinter '266352' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Nieuwjaar, alles nieu

corriedewinter

In Togo en waarschijnlijk in meer landen, is het de gewoonte dat iedereen zich in het nieuw steekt met Nieuwjaar. Er wordt veel aandacht besteed aan de kleurencombinaties. Deze jonge vrouw komt kijken naar de worsteldemonstratie van de jonge mannen. Dan wil je natuurlijk indruk maken...

'246146' door Bowral '246146' door Bowral

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Liften

Bowral

Deze vrolijke en goedlachse dame kreeg van ons een lift van Togo naar Benin. Het openbaar vervoer in het droge en hete noorden van beide landen is matig tot slecht georganiseerd. Daarom proberen veel mensen mee te rijden met anderen. In onze auto was nog wel een plekje voor haar vrij

'381497' door Giraffe '381497' door Giraffe

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Tamberma man

Giraffe

Deze man behoort tot de Batammariba, een etnische groep die in het noorden van Togo nog erg traditioneel leeft. Hij zat heerlijk met zijn hoofd in het zonnetje een pijp te roken. Ik heb geprobeerd om de foto te nemen toen het zonlicht net mooi op zijn gezicht scheen. De batammariba worden ook wel Tamberma genoemd.