Lome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De fetisjmarkt, bijzondere waar

Lome,
Togo


Voodoo is een animistisch geloof, waarbij men gelooft in goede en kwade geesten, die in bomen, dieren en gebruiksvoorwerpen kunnen huizen. De gebruiksvoorwerpen zijn te koop op de fetisj markt, bij een féticheur (priester), die in direct contact staat met de goden.
Hier zie je een gedeelte van de fetisjmarkt van Lomé, de grootste in zijn soort. Er liggen apenschedels, gedroogde hagedissen, allerlei staarten van dieren en diverse houten poppetjes, die als ze door de féticheur behandeld zijn, geluk of bescherming brengen. Iedere féticheur heeft zijn eigen kraam.
Wij kozen ervoor om van een afstandje te kijken, maar dat werd niet geaccepteerd. De jongen rechts komt al aanlopen om zich als gids aan te bieden.
Men zegt namelijk dat je er zonder gids niets van snapt en de geesten wel eens zou kunnen beledigen. Kijk vooral uit als je een fetisj wilt hebben, want de geesten bepalen de prijs. Hoeveel dat is, leest de féticheur in de kaurischelpen die hij op de grond gooit. Onderhandelen met geesten is niet gebruikelijk. Soms wil de féticheur de schelpen opnieuw werpen en geven de geesten een andere prijs aan....