Bassar

'488370' door afrika '488370' door afrika

TogoBassar

TogoBassar

De Nieuwe Denker?

afrika

Ergens in een dorpje in de buurt van de stad Bassar liepen we rond en hadden contact met de mensen die hier wonen. Dit jongetje zat te peinzen wat die witte mensen daar toch moesten. Ik vond de blik in z'n ogen zo mooi.

'500419' door afrika '500419' door afrika

TogoBassar

TogoBassar

In de kerkbank

afrika

We hebben een nachtje gekampeerd in Bassar en voor we verder rijden lopen we door het dorp. We bezoeken o.a. en kleine kliniek waar alleen simpele ongevallen worden behandeld en bevallingen gedaan. Even verderop staat een christelijk kerkje, waar we deze jongen tegen-komen. Hij moet straks oefenen met het kerkkoor, z'n kerk- en zangboek ligt al naast hem.

'382998' door Giraffe '382998' door Giraffe

TogoBassar

TogoBassar

Stoer

Giraffe

Deze jongen woont in Bassar. Ons bezoek aan het dorp trok meteen de belangstelling van de aanwezige kinderen. Tijdens hun schoolvakantie waren wij een leuke afleiding. Stoer en zelfverzekerd poseert hij voor mij.

'386862' door Giraffe '386862' door Giraffe

TogoBassar

TogoBassar

Smile

Giraffe

Kinderen die gekke bekken trekken. Eén van de leuke dingen van contact maken met mensen en fotograferen. Eén kindje met een gekke bek op de foto krijgen levert vaak veel hilariteit op bij de andere kinderen. Zo ook bij dit meisje dat nadat ze een foto op mijn schermpje heeft gezien smakelijk moet lachen.

'199276' door Fransvdg '199276' door Fransvdg

TogoBassar

TogoBassar

VUURDANS

Fransvdg

In Bassar hebben we een spectaculaire vuurdans gezien. Meerdere mannen en ook een vrouw gingen daarbij verschillende keren op brandende houtblokken staan. Helaas was het veld waar ze optraden onverlicht. Daardoor konden we hun show niet zo goed zien. Dankzij onze flitsfoto's ontdekten we later pas hoe bijzonder hun optreden was.

'402837' door Giraffe '402837' door Giraffe

TogoBassar

TogoBassar

Binnenste buiten

Giraffe

Dit jongetje wil best ook even op de foto. Hij recht zijn rug en kijkt stoer in de lens. Wat mij vooral op valt is de selectie aan shirtjes die hij over elkaar draagt. Het lijkt bijna een fashion statement. Het bovenste shirt is keurig binnenste buiten gekeerd en het etiketje steekt eigenwijs naar voren. Als ik de foto gemaakt heb kijkt hij op het schermpje en knikt goedkeurend.

'422815' door afrika '422815' door afrika

TogoBassar

TogoBassar

Baby in dorpje

afrika

In een ontzettend leuk dorpje dat we bezochten onderweg naar Bassar kwamen we dit schattige kindje tegen. Een van de vele kindjes in Togo.

'393902' door Giraffe '393902' door Giraffe

TogoBassar

TogoBassar

Hard werken

Giraffe

Ze is zelf nog een kind. Toch draagt zij op haar rug al een jonger broertje of zusje. Ondertussen staat ze vrolijk zingend in een enorme pot met eten te roeren. In mijn ogen een zwaar bestaan, waar dit meisje al op jonge leeftijd hard moet werken. Mooi om te zien dat ze zoveel plezier en vreugde uitstraalt.

'1090510' door Dianadm '1090510' door Dianadm

TogoBassar

TogoBassar

Heel Togo stampt

Dianadm

Maniok, in Togo lusten ze er wel pap van. Deze wortelknol bevat veel zetmeel en suiker. Voedzaam en een essentieel onderdeel van de dagelijkse maaltijd. Daarnaast heeft maniok ook nog een andere, culturele toepassing. Het vormt de basis van een gefermenteerde drank, een soort 'vuurwater' dat op lokale feesten overvloedig wordt geconsumeerd. De bereiding is eenvoudig. De knol wordt gekookt en gestampt en daarna worden er bolletjes van gerold. Hier wordt langdurig op gekauwd en vervolgens weer uitgespuwd in een emmer water. Door de werking van de bacteriën in het speeksel gaat het geheel gisten (fermenteren) en hoe langer het staat, hoe hoger het alcoholgehalte. Dit brouwsel wordt vaak als welkomstdrankje aangeboden en weigeren is zeer onbeleefd. Ook ik moest eraan geloven tijdens ons bezoek aan het dorp Bakari. Verstand op nul en drinken maar en het was nog lekker ook.

'1115953' door wisseschout '1115953' door wisseschout

TogoBassar

TogoBassar

Baobab vruchten

wisseschout

Iedereen die in Afrika is geweest kent wel de enorme bolle baobabbomen. Het is een van de belangrijkste voedselbronnen in het droge Afrika en wordt ook de Tree of Life genoemd. De vruchten en het blad worden gedroogd of vers gegeten. Het fruit bevat meer vit C dan een sinaasappel en 2x zoveel calcium dan in melk. Ook het ijzer gehalte is groot [ meer dan in rood vlees] en zit boordevol antioxidanten. De pulp van de vruchten wordt als meel in pap of brood verwerkt Ik vondt de soort noten uit het fruit heerlijk [ beetje nootachtig ] en ook het brood was smakelijk