Bassar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heel Togo stampt

Bassar,
Togo


Maniok, in Togo lusten ze er wel pap van. Deze wortelknol bevat veel zetmeel en suiker. Voedzaam en een essentieel onderdeel van de dagelijkse maaltijd.

Daarnaast heeft maniok ook nog een andere, culturele toepassing. Het vormt de basis van een gefermenteerde drank, een soort 'vuurwater' dat op lokale feesten overvloedig wordt geconsumeerd.

De bereiding is eenvoudig. De knol wordt gekookt en gestampt en daarna worden er bolletjes van gerold. Hier wordt langdurig op gekauwd en vervolgens weer uitgespuwd in een emmer water. Door de werking van de bacteriën in het speeksel gaat het geheel gisten (fermenteren) en hoe langer het staat, hoe hoger het alcoholgehalte.

Dit brouwsel wordt vaak als welkomstdrankje aangeboden en weigeren is zeer onbeleefd. Ook ik moest eraan geloven tijdens ons bezoek aan het dorp Bakari. Verstand op nul en drinken maar en het was nog lekker ook.