Fietsen op bountybestemmingen? Dat kan! image
Lkoedam

Fietsen op bountybestemmingen? Dat kan!

Die maagdelijke stranden op tropische droomplekken zijn er niet alleen om op te luieren. Volg het voorbeeld van de locals en stap op de fiets om het dagelijkse leven vanuit een heel andere hoek te ervaren.

Do as the locals do en stap op de fiets in Zanzibar. Foto: Louise ten Have
Do as the locals do en stap op de fiets in Zanzibar. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


Ontdek Zanzibar met een wielerkampioen



De tropische kust, turkooizen zee en uitgestrekte koraalriffen van Zanzibar, voor de kust van Tanzania, kennen geen geheimen voor Juma Lukondya. De professionele wielrenner, die een groot aantal internationale races op zijn naam heeft staan, biedt vier-, zeven- en tiendaagse tochten aan om het eiland op twee wielen te ontdekken. Per dag leg je minimaal twintig kilometer af en bezoek je mangrovebossen, Afrikaanse dorpjes, afgelegen zandstranden en plantages. En uiteraard is er ook tijd om even de fiets te parkeren en een duik in het diepe te nemen; je kunt bijvoorbeeld gaan snorkelen bij de befaamde Mnemba-atol of zwemmen met dolfijnen in het turkooizen water bij het vissersdorpje Kizimkazi, www.bikezanzibar.com.



Ga off-road in Vanuatu



Op slechts drie uur van de oostkust van Australië ligt een van de meest ongerepte en oorspronkelijke eilandengroepen van de Stille Oceaan, waar het moderne toerisme vrijwel geheel aan voorbij is gegaan. Naar Vanuatu kom je voor de overweldigende natuur (azuurblauwe riviertjes en blue holes, watervallen en jungle) en voor de liefste mensen op aarde en hun opmerkelijke cultuur, waaronder besnijdenisceremonies en traditionele bungeejumprituelen vallen. Met de gidsen van Vanuatu Ecotours kun je een van de in totaal veertig fietstrails op het eiland volgen, die op elk niveau en/of interesse kunnen worden afgestemd. Onverharde wegen voeren door kokosnootplantages, afgelegen dorpjes en stranden waar je mond van openvalt, www.vanuatu-ecotour.com.vu.



Ga eilandhoppen in de Seychellen



Bij de Seychellen — opgedeeld in ruim veertig centrale bergachtige eilanden van graniet en, honderden kilometers naar het zuiden, een stuk of zeventig vlakke atollen van koraal — zit zeker minstens één eiland dat helemaal aan jouw verwachtingen van een droomeiland voldoet. Kom je buiten het hoofdeiland Mahé, waar verreweg de meeste mensen wonen, dan geldt: niets dan strand, zee en palmen. Op veel eilanden kun je fietsen, een heerlijke manier om het natuurschoon te verkennen. Op sommige plekken staat de fiets paraat bij je huisje, op andere moet je ’m huren. Met name de autovrije eilanden La Digue en Desroches zijn ware fietsparadijsjes. Je zult de aangename, bochtige wegen voornamelijk delen met lokale fietsers en ossenkarren.