Zanzibar, Afrika image
Lkoedam

Zanzibar, Afrika

‘Die zit ergens op Zanzibar’, zegt mijn Franse oma altijd als ze iemand uit het oog is verloren. Dit op de wereldbol bijna onzichtbare stipje, officieel onderdeel van Tanzania, is een plek waar honeymooners en uitgeputte safaritoeristen neerstrijken op parelwitte stranden. Maar er is meer. Het eiland is in de greep van de magie. Van mysterieuze medicijnmannen, voodoopraktijken en geesten van wrede slavendrijvers. Althans, zo gaat het gerucht. Abracadabra of werkelijkheid?



Tekst Marina ter Woort, Fotografie Hanneke de Vries



Het betoverde eiland



Vanachter een horde kinderen doemt hij op, een kleine man in wit gewaad. Op vroege leeftijd verkozen door de geesten, inmiddels gerenommeerd medicijnman op het eiland. Haji is zijn naam, Swahili voor ‘pelgrim’. Haji leidt ons zijn duistere woning binnen, waar mannen in kleermakerszit hem opwachten rondom kleien potjes en rokende flesjes. Tolk Farid maakt van de gelegenheid gebruik om zichzelf eens grondig te laten onderzoeken. ‘De medicijnman die nu voor je zit, zal zo verdwijnen’, waarschuwt hij ons. ‘De duivel zal bezit van hem nemen. De man die naast hem zit, zal vertalen wat hij zegt. De duivel spreekt namelijk geen Swahili, maar een taal van de vroegere slavendrijvers: Portugees.’



Voor ik er erg in heb, heeft Haji plaatsgemaakt voor een vreemd gniffelend mannetje dat zich keurig voorstelt en ons allen de hand schudt. Farid houdt zijn handpalmen boven walmende wierook en wrijft vervolgens drie keer over zijn gezicht. De duivel brabbelt woorden die ons en menig Portugees niet als Portugees in de oren klinken. Maar Farid is stellig overtuigd. De door de duivel geconstateerde kwalen: rugpijn en erectieproblemen. Ook schijnt er een vrouw verliefd op hem te zijn die ernstige problemen zou kunnen veroorzaken. Dit kwaad moet nodig ‘gejujud’ (verdreven) worden. Farid zal dan ook zeker terug moeten komen. Extra kostenplaatje: vijftig dollar. Nu is het mijn beurt (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 24



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.