Zanzibar eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heremietkreeftje op Zanzibar

Zanzibar eiland,
Tanzania


Één van de dingen die Zanzibar voor mij zo een bijzondere bestemming maakte, was dat er overal leven te vinden is. In de zee barst het van de zee-egels, zeesterren en vissen, op het strand zie je krabben en heremietkreeftjes, in de boomtoppen zie je met wat geluk de Red Colobus apen, en er vliegen talloze vogelsoorten in de lucht. En dan heb ik het nog niet over de mensen; altijd vrolijke vissers, zeewierpluksters en Masaï-bewakers op het strand. Op dit eiland is het dus nooit saai. Wie er een beetje oog voor heeft, ontdekt altijd wel iets interessants.

Zo viel mijn oog ook op dit kleine heremietkreeftje. Wat mij betreft één van de meest geestige en rustgevende dieren. Meestal schrikt hij van je en duikt hij meteen in de schelp. Wanneer je een tijdje stil blijft kijken, steekt hij voorzichtig toch zijn koppie uit de schelp. Na gecheckt te hebben of de kust veilig is, maakt hij op tergend langzame wijze aanstalten om weer verder op pad te gaan.

De schelp is niet lichaamseigen. Hun achterlijf is zacht en kwetsbaar, en dat beschermen ze met gevonden schelpen waar ze als het ware in wonen. Wanneer ze uit hun schelp groeien, zoeken ze een nieuwe schelp. Vaak nemen ze die over van een grotere heremietkreeft, die op zijn beurt weer een schelp overneemt van een nóg groter exemplaar. Zo vormen ze een soort ketting, een geweldig en bizar gezicht!

Dit fenomeen is op prachtige wijze gefilmd door de BBC voor de serie 'Life'. Echt een aanrader om even te kijken, je zult je verbazen! Het filmpje duurt een ruime drie minuutjes. De link:

https://www.youtube.com/watch?v=rLUAoTjdmZ8