Zanzibar al maanden in donker image
Arnieh

Zanzibar al maanden in donker

Zanzibar, de semi-autonome staat bij Tanzania, heeft al sinds 10 december vorig jaar geen elektriciteit meer. Terwijl de toerisme-industrie zich ernstige zorgen maakt, wordt de hersteldatum steeds weer uitgesteld.

Kerst was donker, Oud en Nieuw was donker en nu het regenseizoen begint, is er nog steeds geen stroom. Toeristen zeggen hun hotels af als ze horen van de stroomstoring. Rampzalig voor de eilandenstaat, die voor 25 % afhankelijk is van toerisme.

Generators

Voor de toeristen die wel komen, draaien de generators overuren. Sommige resorts geven meer dan € 2500 per dag uit aan diesel om de generatoren draaiende te houden. De prijs van olie op de zwarte markt is bijna verdriedubbeld.

Verlies

In december al zei de manager van een Swahili-restaurant dat hun totale winst van 2009 aan tien dagen diesel verloren was gegaan. Vissers moeten hun waar goedkoper verkopen, omdat ze het niet kunnen koelen. Ook de watertoevoer, fabrieken en huishoudens zijn getroffen.

Onhaalbaar

Eind december hoopten de autoriteiten de stroomtoevoer vóór kerst hersteld te hebben. Begin februari was dit nog steeds niet gelukt en was de belofte dat er uiterlijk 20 februari weer stroom zou zijn. Ook dit bleek onhaalbaar, net zo min als het daarna genoemde eind februari.

Achterstallig onderhoud

Het probleem ontstond door achterstallig onderhoud aan de onderzeese kabel die de stroom van het vasteland naar de archipel transporteert. Op de lange termijn moet deze kabel - met een vermogen van 45 megawatt - vervangen worden door een kabel van 100 megawatt.

Voorspoedig

Voorlopig is het prioriteit om de energietoevoer zo snel mogelijk te herstellen. Technici uit Noorwegen, Zweden en Engeland helpen hierbij. Tot nu toe dus onsuccesvol. In februari zei de Zanzibarese energiemaatschappij nog dat de werkzaamheden voorspoedig verliepen.


Foto gemaakt door Dolf.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Zanzibar al maanden in donker"

 • profile image comment
  Door Geert• geplaatst op 08 Mar 2010 | 11:05:22

  Zoiets hoort wel bij de échte Afrika-beleving. Romantiek ten top ;-)

  Bericht aangepast op 16:25:38
 • profile image comment
  Door Ricardovos• geplaatst op 08 Mar 2010 | 10:58:36

  Dus alle Zanzibar-gangers: vul je koffer met kaarsen!

  Bericht aangepast op 16:25:36