6 historische sites in Afrika, náást de piramides image

6 historische sites in Afrika, náást de piramides

De Egyptische piramides kennen we allemaal, maar op een gigantisch continent als Afrika zijn er écht wel andere fantastische historische sites te vinden. Heb je weleens van deze zes fascinerende plekken gehoord?


Een triomfboog bij Volubilis in Marokko (Foto: Ahmed.magdy, Wikimedia Commons)

De meesten denken meteen aan Europa als het over iconische historische monumenten gaat. Maar óók Afrika heeft het allemaal: Romeinse ruïnes, gigantische verlaten steden en monolithische monumenten die de Stonehenge overtreffen. Hoeveel van deze zes historische sites heb jij al een keertje bezocht?

1. Volubilis, Marokko

Volubilis is een Romeinse nederzetting in het hedendaagse Marokko. De geruïneerde stad was het bestuurlijke centrum voor een groot deel van Romeins Afrika. Volubilis was lange tijd ook de aangewezen plek om leeuwen, beren en luipaarden te verhandelen. De Romeinen gebruikten deze dieren namelijk voor vechtshows in het Circus Maximus en andere arena’s. Ondanks het feit dat Volubilis al bijna 2500 jaar oud is, zijn de ruïnes nog in redelijk goede staat. Vanuit steden als Meknes of Fez kun je op dagtrip naar Volubilis.


De ruïnes van Volubilis (Foto: Masmnet (modified), Wikimedia Commons)

2. Groot-Zimbabwe, Zimbabwe

Groot-Zimbabwe was ooit de hoofdstad van een indrukwekkend rijk dat Zimbabwe én Mozambique omvatte. De verloren stad staat inmiddels genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als de grootste ruïne in Sub-Sahara Afrika. De stad werd tussen 400 en 1450 na Christus opgebouwd en er woonden bijna 20.000 inwoners in haar glorietijd, wat in die periode neerkwam op een flinke nederzetting. De ruïnes van Groot-Zimbabwe liggen in de buurt van de Zimbabwaanse stad Masvingo.


De ruïnes van Groot-Zimbabwe (Foto: Simonchihanga (modified), Wikimedia Commons)

3. Kilwa Kisiwani, Tanzania

Kilwa Kisiwani is een klein eiland en een voormalig havenstadje voor de kust van Tanzania. Je kunt er ruïnes bezichtigen die ooit deel waren van een van de machtigste historische rijken in Afrika. Tegenwoordig staan ze ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Enkele van deze ruïnes zijn de imponerende moskee uit de twaalfde eeuw, het Husuni Kubwa paleis, een gevangenis, en een complex met huizen, een publieke markt, meerdere moskeeën, stadswallen en begraafplaatsen.


De overblijfselen van de moskee van Kilwa Kisiwani (Foto: Richard Mortel, Wikimedia Commons)

4. Adam’s Calendar, Zuid-Afrika

Deze bijzondere historische site werd in 2003 door een piloot per ongeluk ontdekt. De Adam’s Calendar in Zuid-Afrika staat bekend als de ‘geboorteplaats van de zon’ en de ‘Stonehenge van Afrika’, maar in de werkelijkheid is het monolithische monument nog véél ouder dan de Stonehenge en de Pyramide van Gizeh. De experts zijn er nog niet helemaal over uit, maar de Adam’s Calendar zou zelfs het oudste bouwwerk ter wereld kunnen zijn.

5. De ruïnes van Aksum, Ethiopië

In het uiterste noorden van Ethiopië, niet ver van de grens met Eritrea, ligt de stad Aksum. In de oudheid was dit het middelpunt van het Koninkrijk van Aksum, grenzend aan het reusachtige Romeinse Rijk en het invloedrijke Perzië. De vele ruïnes liegen er niet om: monolithische obelisken, gigantische pilaren, koninklijke tombes en eeuwenoude kastelen.


Het oude gedeelte van Stone Town (Foto: Reisreporter RReintjes)

6. Stone Town, Zanzibar (Tanzania)

Stone Town is de oudste stad en het culturele hart van Zanzibar. De historische site staat bekend om haar kronkelende steegjes, drukke bazaars, indrukwekkende moskeeën en grote Arabische huizen. Auto’s passen niet in de smalle straatjes, dus al het vervoer gebeurt te voet, per fiets of per motorfiets. De eeuwenoude plaats lag op een belangrijke handelsroute naar India en werd telkens door een andere grootmacht geregeerd, zoals de Portugezen en de Sultan van Oman.