Mafia Island: crimineel lekker image
Lkoedam

Mafia Island: crimineel lekker

Horden toeristen pakken de boot naar het eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania. Maar 150 kilometer zuidelijker ligt een klein, nog onbekend eiland met de naam Mafia. An offer you simply can’t refuse...

De kust van het paradijselijke Tanzaniaanse eiland Mafia kun je verkennen met een traditionele zeilboot. Foto: Louise ten Have.
De kust van het paradijselijke Tanzaniaanse eiland Mafia kun je verkennen met een traditionele zeilboot. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)


Het eiland Mafia ligt circa twintig kilometer uit de kust van het vasteland van Tanzania, ongeveer ter hoogte van de hoofdstad Dar es Salaam. Het eiland heeft het grootste beschermde koraalrif in de Indische Oceaan en je kunt er dus eindeloos nieuwe onderwatergebieden ontdekken. Als toerist ben je er een bezienswaardigheid, zeker wanneer je van het gebaande pad afgaat. Er zijn geen disco’s of ander vertier, zelfs geen restaurants. Zorg zelf voor vermaak en zoek de locals op. Of neem een aantal boeken mee en geniet van de rust en ruimte die hier nog volop te vinden is.Wonderen onder waterRegel een dagtocht met een dhow (traditionele zeilboot) en ga snorkelen in het beschermde zeegebied rondom Mafia. Neem je eigen eten mee en lunch op een onbewoond eiland in de archipel. Tip: begin januari verzamelen veel walvishaaien zich voor de kust van de hoofdstad Kilindoni. Vraag een lokale visser of hij je meeneemt het water op, of regel een excursie vanaf een van de resorts.Nijlpaarden en bush baby’sMaak in de vroege ochtend of voor zonsondergang een wandeling in de natuur. Je ziet er misschien de soeni-antilope en, als je geluk hebt, een nijlpaard. Nijlpaard?! Ja, een nijlpaard, want in het centrale deel van het hoofdeiland leeft een kleine nijlpaardensoort die waarschijnlijk eeuwen geleden is overgestoken vanuit het Afrikaanse vasteland. In de vroege ochtend kun je ook apen zien langs de kust bij Kilindoni. Maar nog leuker is het om in het donker bush baby’s (of galago’s) te spotten. De halfaapjes hebben grote ogen, lange snuiten en grote oren. Ze zijn alleen 's nachts actief. Je herkent de schuwe beestjes aan hun schrille schreeuw.Huur een brommerOp Mafia rijden niet veel auto’s, maar ze zijn wel te huur via een resort. Nog leuker: huur een brommer (en koop een fles benzine) om het eiland te verkennen. Je bevindt je al snel in the middle of nowhere. Als je er een paar uur voor uittrekt, kun je naar het noordelijkste puntje van het eiland rijden.Bezoek de oude ruïnes van CholeTegenover Mafia Lodge ligt een mysterieus klein eilandje: Chole. Daarop zijn oude Arabische ruïnes te zien en nederzettingen van de Duitsers van voor de Eerste Wereldoorlog. Je moet wel wat geld geven aan de bewoners om op het eiland te mogen komen, maar dan word je ook traditioneel onthaald. Verken eveneens de kleine Rufiji-rivierdelta, ga snorkelen of maak een boottocht door de mangroven. Of geniet van de zon op de zandbank die dagelijks zes uur lang bij eb verschijnt. Je kunt blijven logeren in de comfortabele lodge Chole Mjini, die ook privé-excursies organiseert. Bijvoorbeeld een overnachting op een romantisch verlaten strand of een zoektocht naar walvishaaien.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)