Tanzania Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Mafia, Tanzania

Gepubliceerd: 06 sep 2012
0

Hordes toeristen pakken de boot naar Zanzibar, een eiland voor de kust van Tanzania. Ook het noordelijker gelegen Pemba wordt steeds vaker bezocht. Maar 150 kilometer zuidelijker ligt een klein eiland met de naam Mafia. We besluiten daar naartoe te gaan. Maar zullen we er ooit geraken?

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Martin Gillam en Paulien Bakker

Dromen van een Tanzaniaanse Schone

Voor ons zit een grote man achter een flink bureau. Het kantoor is leeg, op het bureau met wat papierwerk en drie stoelen na. Een tafelventilator probeert zonder succes de hitte te verdrijven. Ik overhandig de man een dikke stapel bankbiljetten. Hij heeft liever dollars maar neemt tegen een uiterst onredelijke wisselkoers onze Tanzaniaanse Shillings voor lief. Het lijkt wel een drugsdeal in een gevaarlijk, corrupt land. Terwijl hordes toeristen de boot naar Zanzibar pakken, hebben wij op de kaart een klein en onbekend eilandje 160 kilometer zuidelijker ontdekt, dat luistert naar de illustere naam Mafia. Het eiland moet zo’n twintig kilometer voor de Tanzaniaanse kust liggen. We hoorden verhalen dat op dit eiland dat slechts door weinigen wordt bezocht de tijd heeft stilgestaan. Hier zou je nog het eilandleven kunnen zien zoals dat een eeuw geleden was. Hier waren de stranden nog witter dan wit en de zee nog turkoiser. Hier moésten we naar toe.

Het eiland werd net als Zanzibar eeuwen geleden al aangedaan door Westerse zeevaarders op hun handelsroute. Er liggen nog ruïnes van een moskee uit de vijftiende eeuw. Maar de geschiedenis reikt verder terug naar het jaar vijftig na Christus. Toen schreef men dat Mafia fungeerde als tussenstop op de handelsroute van Jemen naar de Afrikaanse Oost-kust. Bij nadere bestudering blijkt dat het eiland het grootste marinepark in de Indische oceaan huisvest. Onder water stikt het van de koraal (zo’n vijftig (!) verschillende soorten). Er zwemmen ruim vierhonderd soorten vissen. Met een traditionele Dhow-boot, een smalle catamaran van hout, zeil je zo naar het reef. Dat is, als de wind ten minste hard genoeg waait om de aan elkaar genaaide stukken zeildoek te bollen. Zouden we al die andere snorkelaars achter ons weten te laten om samen van een exclusief en beschermd koraalgebied te genieten?

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Tanzania artikelen
Handige Tips
Nooit meer visumstress met deze handige adviezen

14 jun 2017, In het ene land loop je in een paar minuten langs de douane en in het andere land kom je niet binnen zonder visum. Behoorlijk verwarrend allemaal, nietwaar?! We stelden een lijst samen van de populairste vakantielanden onder Nederlanders, die alle...

2
Reisnieuws
##Noord-Tanzania: Top 8 onvergetelijke activiteiten

19 okt 2016, De wildparken van Noord-Tanzania een gebaand pad? Welnee, zoek het randje op! In de uithoeken van de befaamde Serengeti en Ngorongoro sta je oog in oog met de Big Five en maak je een van de laatste grote migraties wilde dieren op aarde mee. De red...

0
Reisnieuws
##Noord-Tanzania: 5 tips voor een leuke accommodatie

13 okt 2016, Noord-Tanzania staat vol met nationale parken en wildlife: de perfecte bestemming voor safarigangers. Dit zijn leuke accommodaties om in te overnachten, geselecteerd door de redactie van Columbus Travel.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.