Siteki foto's & tips

'309612' door Marjan '309612' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

In het zonnetje

Marjan

Prachtig zoals deze leeuw in het ochtendlicht in het Hlane Royal National Park lag. In dit park heb ik mij voor het eerst maar eens laten begeleiden door een gids. Echter dit vond ik niet echt een succes, behalve dan dit hoogtepunt. Driekwart van het leeuwengebied bleek te zijn afgebrand door bosbranden en bovendien leek mij het gebied veel te klein voor de leeuwen en zag je amper prooidieren. Toen de gids ook nog zei dat er twee troepen leeuwen leefden en dat ze niet bijvoerden had ik helemaal mijn twijfels. In anderhalf uur hadden we namelijk meer dan de helft van het leeuwengebied met een slakkegangetje doorgereden.... Dus conclusie, doe geen game drive om leeuwen te zien in dit park, zonde van je geld (kleine 30 euro dacht ik...)

'206180' door Marjan '206180' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

In het ochtendgloren

Marjan

In het Hlane Royal National Parl heb ik mij voor het eerst maar eens laten begeleiden door een gids. Echter de game drive was niet echt een succes behalve dit enige hoogtepunt. Deze leeuw lag in een afgebrande omgeving in de eerste zonnestralen te rusten. Driekwart van het leeuwengebied bleek te zijn afgebrand door bosbranden en bovendien leek mij het gebied veel te klein voor de leeuwen. Zeker toen de gids zei dat er twee troepen leeuwen leefden en dat ze niet bijvoerden. Leek mij stug want meer dan de helft van het gebied hadden we in anderhalve uur doorgereden. Maar ja wie ben ik.

'249834' door Marjan '249834' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Eten en drinken

Marjan

In het Hlane Royal National Park in het noordoosten van Swaziland stuitten we op deze samenwerking in de vorm van mutualisme tussen de Roodsnavelossepikker en de impala. Bij mutualisme is er sprake van wederzijds voordeel. In dit geval wordt de ossepikker voorzien van eten en wordt de impala ontzien van parasieten. Bij parasitisme is er sprake dat maar één van de twee soorten er voordeel van heeft en dat de andere nadeel van de samenlevingsvorm (symbiose) heeft. Bij commensalisme heeft de ene soort voordeel en de andere soort zowel geen voordeel als geen nadeel.

'251137' door Marjan '251137' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Woody woodpecker

Marjan

De Bennett-specht (Campethera bennettii) is een vogelsoort uit de familie Picidae. Deze vogelsoort lijkt veel de Goudstaartspecht die in dezeflde regionen voorkomt, maar de Bennett-specht heeft een egaal kleurige keel en de Goudstaartspecht een gespikkelde of gestreepte. Ook de vlekken op de borst zzijn bij de Bennett-specht ronder van vorm. Deze spechtensoort leeft vaak op de grond van savannes en loofbossen van Midden- en Zuidelijk Afrika. Je ziet trouwens mooi hoe een specht met de staart leunt tegen de stammen. Zo houdt hij zich in onder andere in evenwicht. Deze foto maakte ik op een camping in het Hlane Royal National Park in Swaziland toen onze zuid-afrikaanse buurmannen mij wenkten. Zij hadden inmiddels ontdekt dat ik van pietjes hield, maar dat is ook niet zo moeilijk als je mij weer met de neus omhoog ziet rondlopen. Het was een beetje wurmen door de takken heen, vandaar ook de wat vage plek links.

'304072' door Marjan '304072' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Opdringerig

Marjan

In het Hlane National Park liep op de camping deze opdringerige dame. Ze liep continu achter de mensen aan of ze een graantje mee kon pikken. En als het kon, stal ze het eten uit je hand.

'372925' door valari '372925' door valari

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Ik lust je rauw

valari

Even voelde ik me wel onveilig... in een open jeep in het Hlane Royal national park in Swaziland, kwamen we toch iets te dcihtbij volgens deze leeuw. Toen de ranger ook nog de motor liet uitvallen op het moment supreme, heb we wel even de billen samen geknepen. Verder een fantastisch sunset drive gehad. Geen topfoto, maar wel een mooi spannend moment!

'304801' door Marjan '304801' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Persoonlijke...verzor

Marjan

De Roodsnavelossenpikker (Buphagus erythrorhynchus) leeft van insecten die hij vaak tussen de vacht van dieren vindt. Een volwassen vogel eet per dag zo’n 100 volgezogen vrouwtjesteken of meer dan 12.000 larven van deze teken. Maar eigenlijk is de teek niet het hoofdvoedsel, maar het bloed dat in deze teken zit. Soms eten de ossenpikkers zelfs ook direct van het bloed van dieren, door de wonden die de dieren hebben gekregen open te houden. Het voordeel voor de dieren ligt in het feit dat de ossenpikkers de wond vrij houden van parasieten en ziektes. De Roodsnavelossenpikker is een middelgrote vogel van ongeveer 20cm groot met sterke poten om de vacht van dieren vast te kunnen pakken. Naast deze Roodsnavelossenpikker leeft er in afrika ook de Geelsnavelossenpikker maar deze heeft een gele snavel met een rode punt en bij deze ontbreekt ook de duidelijke gele oogring. Deze foto maakte ik tijdens een self-drive in het Hlane Royal National Park in Swaziland.

'373482' door valari '373482' door valari

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Modder monster

valari

Dit modder monster had het erg naar zijn zin. Een heerlijk tafereel die we konden volgen zo voor de tent in het restcamp van het Hlane Royal national park. Even uit vergroten en je ziet dat hij zich even vrij maakt van al zijn vliegende vriendjes!

'249888' door Marjan '249888' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Iets op het oog

Marjan

De Roodsnavelossenpikker (Buphagus erythrorhynchus) nestelt in boomholtes en maakt daarin een nestje van haren van dieren. Hierin legt hij 2-5 eieren. Buiten het broedseizoen begeeft hij zich vaak in grotere groepen. Hij leeft van insecten die hij vaak tussen de vacht van dieren vindt. Een volwassen vogel eet per dag zo’n 100 volgezogen vrouwtjesteken (Boophilus decoloratus)of meer dan 12.000 larven van deze teken. Maar eigenlijk is de teek niet het hoofdvoedsel, maar het bloed dat in deze teken zit. Soms eten de ossenpikkers zelfs ook direct van het bloed van dieren, door de wonden die de dieren hebben gekregen open te houden. Het voordeel voor de dieren ligt in het feit dat de ossenpikkers de wond vrij houden van parasieten en ziektes. De Roodsnavelossenpikker is een middelgrote vogel van ongeveer 20cm groot met sterke poten om de vacht van dieren vast te kunnen pakken. Naast deze Roodsnavelossenpikker leeft er in afrika ook de Geelsnavelossenpikker maar deze heeft een gele snavel met een rode punt en bij deze ontbreekt ook de duidelijke gele oogring. Deze foto maakte ik op een camping in het Hlane Royal National Park in Swaziland waar opeens vier ossenpikkers de camping op kwamen.

'250031' door Marjan '250031' door Marjan

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Bennett-specht

Marjan

De bennett-specht (Campethera bennettii) is een vogelsoort uit de familie Picidae. Deze vogelsoort lijkt veel de Goudstaartspecht die in dezeflde regionen voorkomt, maar de Bennett-specht heeft een egaal kleurige keel en de Goudstaartspecht een gespikkelde of gestreepte. Ook de vlekken op de borst zzijn bij de Bennett-specht ronder van vorm. Deze spechtensoort leeft vaak op de grond van savannes en loofbossen van Midden- en Zuidelijk Afrika. Deze foto maakte ik op een camping in het Hlane Royal National Park in Swaziland toen onze zuid-afrikaanse buurmannen mij wenkten. Zij hadden inmiddels ontdekt dat ik van pietjes hield, maar dat is ook niet zo moeilijk als je mij weer met de neus omhoog ziet rondlopen.

'372972' door valari '372972' door valari

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

All the single ladies

valari

Na verwend te zijn met een close up van de KING kwamen we even later de dames tegen. Prachtig om te zien hoe ze aan kwamen lopen de omgeving observeerde.. een paar minuten later werden ze geroepen door de KING. Helaas hebben we de 'date' niet gezien en we weten dus niet welke single lady de gelukkige is geworden.

'397128' door Gartj '397128' door Gartj

SwazilandSiteki

SwazilandSiteki

Neushoorns bij Hlane,

Gartj

Deze twee neushoorns waren de avond voor deze opname in een dolle bui. Ze renden achter elkaar aan rond het meertje bij de lodge tot ze ons, op korte afstand van het prikkeldraad hekje, in de gaten kregen. Een van beide naam een spurtje in onze richting en bleef op een meter of 5 van het hek staan. Wij waren inmiddels wel iets naar achteren gelopen. Volgens de ranger deden vertoonden ze dit gedrag wel vaker. Een bijzondere belevenis