Mbabane

'517918' door chateau '517918' door chateau

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Wachten op de bus.

chateau

Vanuit Mlilwane vertrekken we naar Krugerpark. Het is nog vroeg en de zon schijnt al heerlijk. Veel kinderen gaan rond deze tijd naar school. Dit kind zit heerlijk in het ochtendzonnetje te wachten totdat de bus/taxi langskomt voor de rit naar school.

'506681' door Huff '506681' door Huff

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Wie ben ik????

Huff

Ook in Swaziland zijn er mooie wildparken met vele dieren in allerlei formaten. Dit klein vogeltje, zijn naam weet ik niet, zat te genieten van de nectar van de aloë en had her er maar druk mee.

'538608' door JMoerkens '538608' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Omgeving van Hoofdsta

JMoerkens

Swaziland's hoofdstad Mbabane is geen bekende stad bij het grote publiek. Op zich is dat niet vreemd, want de stad kent ook maar weinig échte bezienswaardigheden en is niet heel groot (pakweg 100.000 inwoners). De omgeving van de stad is echter behoorlijk verrassend; zo had ik me Afrika eerlijk gezegd nog nooit voorgesteld! Vanuit mijn accommodatie (Brackenhill Lodge) liep ik zo het volslagen onbekende natuurreservaat Stephen in. Een landschap dat gedomineerd wordt door weelderig groen, enorme rotsblokken, glooiende heuvels en vruchtbare valleien. De eerste dag dat ik er wandelde was het ook nog eens mistig, waardoor ik me eerder in Schotland waande dan in Afrika. Vond het heel bijzonder! Ook de runderen zijn hier nog niet echt gewend aan wandelaars, ze hielden ons nauwlettend in de gaten. Wij hielden op onze beurt de Rottweilers in de smiezen, die gelukkig heel vriendelijk bleken. In de verte (tegen de rotsen) zie je de herder rusten, die houdt het gehele overzicht.

'451303' door JMoerkens '451303' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Verrassend Afrika

JMoerkens

Je kunt veel van dit landschap zeggen, maar het is niet direct het eerste beeld wat je voor je ziet als je aan Afrika denkt. Toen ik aankwam in Swaziland was het mistig en grauw. Ik logeerde dichtbij de hoofdstad Mbabane, maar toch oogde de omgeving heerlijk rustig. Ik maakte een wandeling in de nabije omgeving en verwonderde mij over het sfeertje! Zo niét Afrikaans! Maar wel mooi!

'350532' door IvdGeer '350532' door IvdGeer

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Ezulwini craft markt

IvdGeer

Reis je door Zuid Afrika via Swaziland? De leukste souvenirs koop je op de Ezulwini craft markt vlakbij Mbabane. De verkopers hebben van alles en zijn totaal niet opdringerig. Bovendien doe je de mensen hier een groot plezier met je aankoop van een paar euro.

'331506' door konne000 '331506' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Volle concentratie

konne000

Op doorreis door Swaziland hebben we op een avond een zang-en dansvoorstelling van meisjes en jongens bijgewoond. Netuurlijk is dat voor de toerist, maar wat zingen die mensen prachtig, kippevel en dat alles in opperste concentratie! Ook het dansen was trouwens prachtig. Werd even weer met de neus op de feiten gedrukt: eigenlijk ben ik een stijve hark!!

'325321' door konne000 '325321' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Zoeloe handvaardighei

konne000

Op bezoek bij de zoeloes krijg je eerst de gebruiken en gewoontes te zien, daarna wordt er gezongen en gedanst en tot slot stallen ze hun eigengemaakte spulletjes uit, om zo nog een graantje van de toerist mee te pikken. Hier wat handvaardigheid!!

'52281' door jarnoenjanneke '52281' door jarnoenjanneke

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Swazi markt in Mbaban

jarnoenjanneke

Een markt in Mbabane

'537231' door Francoise '537231' door Francoise

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Swaziland Candles

Francoise

De productie van de hand gemaakte kaarsen uit Swaziland is bijzonder om te zien: plakken gekleurde parafine worden op verschillende manieren gestapeld en in kleinere plakjes gesneden waardoor er een patroon in de plakjes ontstaat. In de oven -die tevens als werkbank en slaapplek voor de kat dienst doet- worden de kaarsplakjes op lage temperatuur tot kneedbaar verwarmd, en deze twee mannen vormen er de mooiste dierfiguren van. De big five met een lontje! (Deze kaarsen zijn in Nederland ook verkrijgbaar bij De Wereld Winkel).

'195420' door konne000 '195420' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Zulu meisje

konne000

In een klein Zuludorpje in Swaziland trof ik dit meisje. Ze wilde de foto's graag hebben en ik heb ze opgestuurd. Of ze ooit aankomen?????? 'k Zal het wel nooit aan de weet komen!

'179127' door konne000 '179127' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Zulu-dans

konne000

In Miliwane werden we getrakteerd op dansen van de Zulu's in Swaziland. Prachtig mooi, een waar spektakel!!

'232959' door Marjan '232959' door Marjan

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Mot je wat?

Marjan

In het Hlane Royal National Park kom je absoluut witte neushoornen tegen. Een groep van vijf versperde de weg terug naar onze camping dus we moesten even wachten totdat zij zin hadden om aan de kant te gaan. Soms waren ze zo dichtbij dat je er een mooi portretje van kon maken. Die hoorns vind ik er altijd gevaarlijk en machtig uitzien.

'293485' door cat2010 '293485' door cat2010

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Koning Mswati III...k

cat2010

Door toeval aanwezig kunnen zijn bij de Reed Dance waar Koning Mswati III zijn 11e vrouw uitkoos. Officieel blijft ze zijn verloofde totdat ze hem een kind heeft geschonken. Tijdens de Reed Dance komen duizenden maagden uit Swaziland naar dit 2 daagse evenement.

'484634' door anjavast '484634' door anjavast

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Centrum van het dorp

anjavast

In het centrum van dit dorp in Swaziland: een kapper en een telefooncel (let op het toestel). Wat heb je meer nog nodig. De naam van het dorpje weet ik helaas niet meer.

'284247' door Marjan '284247' door Marjan

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Lekker knuffelen

Marjan

We hadden enkele dagen uitgetrokken voor Swaziland en besloten na Hlane Royal National Park naar Millwane National Park te gaan waar je een prachtige overnachtingsplek hebt. Net voor zonsondergang kwamen we aan en zagen we deze zebra's staan. Ze stonden elkaar een beetje te knuffelen. De volgende dag bleek hoeveel water er in afrika kan vallen. Liters kwamen er naar beneden en onze tijd in Swaziland is volledig weggeregend helaas. We besloten na uren regen om toch maar door te rijden naar St. Lucia om daar onze spullen te drogen. Helaas regende het daar ook en hebben we in een backpackerhostel overnacht. Moest ook wel want de auto bleek niet helemaal waterdicht te zijn;-(((

'444352' door JMoerkens '444352' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Swazi-Koe

JMoerkens

Eerder vandaag plaatste ik een tip over een geweldige accommodatie nabij de hoofdstad van Swaziland Mbabane. In deze Bed & Breakfast wordt personeel uit de sloppenwijken opgeleid tot hotelpersoneel en de dankbaarheid voor de gegeven kansen is groot! Er wordt met liefde voor je gezorgd en gekookt, een topervaring. Je kunt vanaf de B&B rechtstreeks hele leuke trails wandelen, met mooie uitzichten over de zogezegde Koningsvallei met de naam Ezulwini. De plek zag er mystiek uit toen ik er was, door de mist en regen. Maar deze Swazi-Koe gaf niks om het slechte weer :-)

'421326' door JMoerkens '421326' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Mlilwane NP

JMoerkens

Niet ver van Swaziland's hoofdstad Mbabane ligt een Nationaal Park: Mlilwane. Prachtig klein nationaal park om het wat kleinere wild goed te kunnen spotten. En ook al zijn het maar kleine diertjes, de impala blijft mij verwonderen door zijn fijne bouw en mooie kop. Schitterende diertjes!

'239041' door konne000 '239041' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

In gedachten

konne000

In Swaziland zijn we op bezoek geweest in een Zulu-dorpje, waar enkel vrouwen en kinderen vertoefden, terwijl de mannen op het land aan het werk waren. Beetje commercieel, maar toch wel leuk, omdat ze je laten zien wat hun dagelijkse gebruiken zijn. Dit jonge vrouwtje zat op afstand wat toe te kijken en leek me volledig in gedachten verzonken te zijn!!

'242550' door konne000 '242550' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Ingetogen

konne000

Toen we in de Mliliwane lodge vertoefden, hebben we van daaruit een Zulu-dorpje bezocht. Hier kregen we van de big-mama uitleg over de leefgewoontes van de zulu's. Dit zulu-meisje staat heel ingetogen te luisteren!!

'482406' door JMoerkens '482406' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Brackenhill Lodge

JMoerkens

Er zullen niet veel toeristen zijn die een reis boeken naar enkel Swaziland. Maar het kleine koninkrijkje is een zeer interessante aanvulling op een Zuid-Afrika-reis, mede door de trotse bevolking die de Swazi-cultuur met liefde aan je laten zien en daardoor in leven houden. Wanneer je een paar dagen in Swaziland verblijft, is er één accommodatie die ik je met heel mijn hart kan aanbevelen. Brackenhill Lodge is een bijzondere Bed & Breakfast, op een paar minuutjes rijden van hoofdstad Mbabane. De kamers zijn eenvoudig maar schoon. Het bijzondere zit hem vooral in het personeel. De Britse eigenaren hebben mensen in dienst die in de sloppenwijken wonen. Zij leiden hen intern op tot volleerd hotelpersoneel en geven hen (en hun gezin) daarmee een kans op een betere toekomst. Het personeel is zeer dankbaar voor die kans, wat resulteert in een brede glimlach en gastvrijheid waar je héél vrolijk van wordt. Zo ontmoetten wij Esther, die het liefst 24/7 aan het werk was, met een lach van oor tot oor. Daarnaast was ze een geweldig kokkin, die elke avond voor weinig geld een overheerlijk driegangendiner voor ons kookte. En dan stond ze van een afstandje te kijken of haar maaltje in de smaak viel. En dat deed het zeker! Perfect op smaak en met liefde bereid. Hartverwarmend met hoeveel toewijding gewerkt wordt op deze plek. Dat maakt het gevoel om daar te overnachten heel bijzonder. En je steunt dus een goed doel, alleen maar door zelf een toptijd te hebben! Mocht je nog niet overtuigd zijn: De accommodatie heeft een zwembad, ligt middenin een prachtig natuurgebied waar je diverse trails kunt lopen, en is een gunstige uitvalsbasis voor uitstapjes in Swaziland. De hoofdstad, Nationaal Park Mlilwane, de koningsvallei, allemaal op korte afstand rijden. Wil je boeken, dan vind je [url=http://www.brackenhillswazi.com]hier[/url] hun (ietwat knullige) website. Maar ook reisorganisatie Riksja Travel kan een verblijf voor je regelen.

'422938' door JMoerkens '422938' door JMoerkens

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Verrassing!

JMoerkens

Waar denk je aan als je naar Swaziland gaat?! Ik dacht aan rood zand, dorre vlaktes, wilde dieren, stoffige dorpen, authenticiteit, het 'echte Afrika' . Dat biedt Swaziland ook zeker. Maar mijn eerste kennismaking had niet anders kunnen zijn. Wat was ik verrast! Ik kwam aan op een hele mistige dag, alles was groen en vochtig. Tijdens een wandeling hulden de heuvels om mij heen zich in dichte mist. Als dat moment een dropping was geweest, en ik had moeten raden waar ik was, had ik zo maar Schotland kunnen zeggen ;-)

'330473' door olaf1983 '330473' door olaf1983

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Moeder en kind

olaf1983

In Swaziland doet men niet aan kinderdagverblijven. Moeders nemen hun kind gewoon mee naar het werk, want wie kan er nu beter voor een kind zorgen dan een moeder.

'173179' door Ilsem '173179' door Ilsem

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Nijlpaard

Ilsem

Nijlpaard die wel erg dichtbij komt

'185124' door konne000 '185124' door konne000

SwazilandMbabane

SwazilandMbabane

Volledige acceptatie

konne000

Als ex-hulpverlener van kinderen met een kinderpsychiatrische stoornis, ging mijn hart sneller slaan toen ik zag dat dit geestelijk gehandicapte meisje volledig door de Swazigemeenschap werd geaccepteerd. Overal deed ze aan mee en zong uit volle borst en niemand keek haar vreemd aan. Dacht dat dit soort kinderen ook hier verbannen werden. Apetrots was ze bij het zien van haar foto. Mooi dat je iemand met zo iets kleins zoveel blijheid kunt geven!!