Lubombo

'198353' door Marjan '198353' door Marjan

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Mutualisme

Marjan

In het Hlane Royal National Park in het noordoosten van Swaziland stuitten we op deze samenwerking in de vorm van mutualisme tussen de Roodsnavelossepikker en de impala. Hier wordt de afspraak tussen de impala en de ossenpikkers even geregeld. Bij mutualisme is er sprake van wederzijds voordeel. In dit geval wordt de ossepikker voorzien van eten en wordt de impala ontzien van parasieten. Bij parasitisme is er sprake dat maar één van de twee soorten er voordeel van heeft en dat de andere nadeel van de samenlevingsvorm (symbiose) heeft. Bij commensalisme heeft de ene soort voordeel en de andere soort zowel geen voordeel als geen nadeel. Tot zover de biologieles.

'440062' door sollie72 '440062' door sollie72

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Huis in Swaziland,...

sollie72

Hoewel Swaziland een rijke cultuur en een prachtige natuur heeft,merk je aan alles dat er veel armoede heerst. Onderweg door het land kom je veel van dit soort traditionele huisjes tegen. Soms zijn ze verstevigd met een stenen muur, maar vaak worden stokken bij elkaar gebonden als muur.(Kijkt vergroot het beste)

'234908' door Marjan '234908' door Marjan

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Incoming!

Marjan

In het Hlane Royal National Park in het noordoosten van Swaziland stuitten we op deze samenwerking in de vorm van mutualisme tussen de Roodsnavelossepikker en de impala. Bij mutualisme is er sprake van wederzijds voordeel. In dit geval wordt de ossepikker voorzien van eten en wordt de impala ontzien van parasieten. Bij parasitisme is er sprake dat maar één van de twee soorten er voordeel van heeft en dat de andere nadeel van de samenlevingsvorm (symbiose) heeft. Bij commensalisme heeft de ene soort voordeel en de andere soort zowel geen voordeel als geen nadeel.

'440833' door sbeerling '440833' door sbeerling

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Trouwerij Swaziland

sbeerling

Mijn meest bizarre cultuurshock heeft plaatsgevonden in Swaziland. Tijdens het bezoek aan dit land, had ik de kans om een traditionele lokale trouwerij bij te wonen. Samen met mijn reisgenoten en het nichtje van de bruid, bezocht ik deze trouwerij. Dat je de trouwerij niet zou kunnen gaan vergelijken met een Nederlandse trouwerij was op voorhand wel duidelijk, maar dat het nog zo traditioneel en vol met voor mij bizarre rituelen zou zitten, had ik niet verwacht.

'375152' door REvanSlooten '375152' door REvanSlooten

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Gekke bekkies

REvanSlooten

In het plaatsje Ezulwini was niet heel te beleven, maar het was wel net pauze bij de school midden in het dorp. Zodra ik de camera pakte, stormden deze kinderen in schooluniform op me af. De ene verlegen, de ander brutaal...gekke bekkies trekken, giechelen, poserend, door elkaar schreeuwen, een drukte om me heen waar ik zelf ook helemaal vrolijk van werd! Een leuk fotomoment.

'93897' door koffiemetkoek '93897' door koffiemetkoek

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Mijn leeuw

koffiemetkoek

Ik heb een aantal keer leeuwen mogen zien in Afrika. Indrukwekkende dieren, deze poseerde gewoon voor me. Hoewel, ik stond al even klaar met mn camera. Analoge foto, vandaar een beetje korrelig. Wel mijn Swaziland leeuw.

'461558' door PKillestijn '461558' door PKillestijn

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Nijlpaarden

PKillestijn

Een overbevolkt eiland door teveel dikke bezoekers. Nee, geen Gran Canaria. Op de fiets tussen de zebra's, nijlpaarden en krokodillen kwamen we in het prachtige park Mkhaya deze nijlpaarden tegen.

'442904' door sollie72 '442904' door sollie72

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Vrouwen in Swaziland

sollie72

Op doorreis door Swaziland zagen we veel tekens van armoede. Kleine huisjes opgebouwd uit takken en riet, die vaak vervallen waren.Ik weet niet waar deze twee vrouwen naar toe gingen, maar het lijkt me een flinke klus om die enorme bult riet in de hitte te vervoeren. En waarom ze zulke dikke kleding droegen, geen idee....

'196460' door Elkebultman '196460' door Elkebultman

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Het broertje op de ru

Elkebultman

Een meisje langs de kant van de weg met haar broertje op de rug.

'411162' door marlotrameckers '411162' door marlotrameckers

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Tebe

marlotrameckers

Vrijwilligerswerk voor All Out Africa in Swaziland. Tebe heeft heerlijk gesmuld van de pap die de 'teacher' heeft klaar gemaakt voor haar en nog een 40-tal andere kinderen.

'117507' door rvanwesterhoven '117507' door rvanwesterhoven

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Sunset in Milwane

rvanwesterhoven

Koud en donker is het in het Milwane natuurpark om 20 uur in juli. In een 4 wheeldrive komen we dan op de hoogste bergtop aan met de kans een luipaard tegen te komen. Dan wordt het langzaam lichter, roder en geler....

'124723' door appie '124723' door appie

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Hippo

appie

Na lang wachten toch nog een foto kunnen maken van een Hippo die zijn tanden wil laten zien. En de andere had ons kennelijk in de gaten.

'196942' door Elkebultman '196942' door Elkebultman

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Kinderen

Elkebultman

Onderweg naar Richard's Baai in Zuid Afrika kwamen we deze kinderen tegen langs de weg in Swaziland. Ze stonden er wat verloren en triest bij.

'298554' door Marjan '298554' door Marjan

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Traditionele dans

Marjan

In Millwane Wildlife Reserve kregen wij 's avonds bij het kampvuur een voorstelling voorgeschoteld van de Zoeloes. Ze voerden traditionele zang en dans uit. Blijft natuurlijk een showtje maar het lijkt me een mooie tijd te zijn geweest. Overigens is de traditionele kleding van de Zoeloes in Swaziland toch behoorlijk verschillend van die van de Zoeloes die wij bij St. Lucia in Kwazoeloe-Natal bezochten.

'108137' door kosterg '108137' door kosterg

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Bedrijvigheid /...ind

kosterg

Het verbouwen suikerriet is een belangrijke activiteit in Swaziland. Op de achtergrond de Lebombo Mountains, de grens met Mozambique.

'354243' door Jan10e '354243' door Jan10e

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Trio langs de snelweg

Jan10e

Omdat we van plan zijn om op safari te gaan in Ithala dat ten zuiden van Swasiland ligt, slaan we de wildparken in Swasiland over. Maar de MR3 loopt dwars door Hlane NP. Er is dvoor een km of 50 dan ook een snelheidslimiet. En maar goed ook want anders heb je zo een giraf op de motorkap. Het ligt in het noordoosten. Een regio waar je komt als je van Kruger in 1x wilt doorsteken naar Natal of echt een heel 'rondje' Swasiland wilt rijden zoals wij hebben gedaan. Of heel bewust Mwalula Nature Reserve of het Hlane NP wilt bezoeken.

'216324' door corine '216324' door corine

SwazilandLubombo

SwazilandLubombo

Dans

corine

Ons was beloofd dat we 's morgens door trommels gewekt zouden worden. Die morgen kwam deze dansgroep al zingend, dansend en muziekmakend voorbij onze huisjes; Een soort grote tenten met een rietedak en een openluchtbadkamer zonder dak.