Hlane Royal NP foto's & tips

'541307' door Dianadm '541307' door Dianadm

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Welkomscomitee in...S

Dianadm

Vanuit het Hlane NP bezoeken we het dorp Umphakatsi. Hier wonen zo'n 200 weeskinderen wiens ouders het slachtoffer zijn geworden van aids, een veelvoorkomende ziekte in Swaziland. In het dorp wordt er voor de kinderen gezorgd en krijgen ze onderwijs. Geprobeerd wordt om ze een zo normaal mogelijk leven te laten leiden en door buitenlandse giften en geld vanuit het toerisme kan dit worden gerealiseerd. Deze twee kinderen stonden al bij de ingang van het dorp te wachten. Zij brachten ons naar de Chief die ons een rondleiding gaf door het dorp en ons liet kennismaken met de tradities en gewoonten van de Swazi. De twee kinderen huppelden de hele tijd mee en gaven ons het gevoel dat we meer dan welkom waren.

'461382' door harfra '461382' door harfra

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Oplettend

harfra

Tijdens een vroege gamedrive door het Hlane National Park werden we getrakteerd op deze groep leeuwen. Terwijl de hele familie in de ochtendzon lag te luieren, bleef dit welpje vastberaden tussen vader en moeder de wacht houden. Toen de rest van de familie lucht kreeg van ons bezoek, toonde vaderleeuw even zijn mannelijkheid door recht voor onze ogen het paringsritueel te demonstreren.

'462131' door harfra '462131' door harfra

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Chillen

harfra

In het Hlane National Park troffen we een leeuwenfamilie waar we erg dicht bij konden komen. Na een korte demonstratie van "de daad" lag deze leeuw lekker in het gras na te genieten. Hij had er nog wel een wondje op zijn neus aan overgehouden omdat de leeuwin er uiteindelijk genoeg van had.

'533127' door Dianadm '533127' door Dianadm

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Aandachtig

Dianadm

Vanuit het Hlane NP bezoeken we het naburige dorp Umphakatsi. Het dorp staat onder leiding van de vrouwelijke Chief Inkhosikati, die ons na een warm welkom laat kennismaken met de gewoonten en tradities van de gemeenschap. Ook vertelt zij over de kinderen in het dorp. Nergens ter wereld komt er zoveel HIV en aids voor als in Swaziland. In dit dorp worden 200 weeskinderen opgevangen en ondanks hun moeilijke leven, blijven het natuurlijk kinderen. Ze hebben de grootste lol als toeristen met een kalebas op het hoofd staan te klungelen of als die meedoen aan een dansje. Deze jonge vrouw is wat serieuzer. Aandachtig luistert ze naar het verhaal van de chief. Waarschijnlijk heeft ze dit al tientallen keren gehoord, maar toch lijkt het haar te blijven boeien.

'458904' door harfra '458904' door harfra

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Spannend

harfra

Tijdens een vroege gamedrive in Hlane N.P. heeft deze neushoorn ons een spannend moment bezorgd als hij even wil laten weten dat we naar zijn zin iets te dicht bij staan met onze jeep. En dit terwijl wij stilstonden en de neushoorn zelf contact met ons zocht. Na enkele keren lawaai maken met het gaspedaal koos hij gelukkig toch het hazenpad.

'454954' door mschutgens '454954' door mschutgens

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Witte Rhino in...Swaz

mschutgens

Een witter rhino in swaziland. Er zijn al meer dan 1000 van deze prachtige beesten gedood voor hun hoorns in zuid Afrika. Het is een schande. Ik hoop dat de mens niet zal toekijken terwijl dit beest verdwijnt van onze wereld.

'558285' door JeroenvanLeeuwen '558285' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Stoute olifant!

JeroenvanLeeuwen

Gedurende onze safari door Hlane National Park in Swaziland kwamen we langs een beekje met allemaal nestjes van de 'Weaver-bird'. Deze nestjes zien er prachtig uit en er moet veel werk in hebben gezeten! Terwijl de gids hier het één en ander over aan het vertellen is komt er, langzaam, een olifant aan lopen. Uiteraard stopt het verhaal en gaat de aandacht richting de olifant. Na ongeveer 15-30 minuten de olifant observeren terwijl hij aan komt lopen, wat water drinkt en zichzelf nat spettert loopt de olifant opeens richting de nestjes. Met haar slurf pakt de olifant 2 van deze nestjes uit de struiken en begint ze herhaaldelijk de lucht in te gooien en erop te stampen. De gids legt uit dat de olifant er zeker van wil zijn dat de nestjes leeg zijn. Eenmaal klaar met dit ritueel eet ze de nestjes op en vervolgt haar dag. Moet je indenken dat een gigantisch dier jullie woonwijk in komt lopen, je huis uit de grond trekt, enkele malen de lucht in gooit om zeker te zijn dat er geen kinderen etc. meer in zitten en vervolgens op eet. Sta je toch raar te kijken...

'557455' door JeroenvanLeeuwen '557455' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Gaaaaaaaap

JeroenvanLeeuwen

De zon was onder en moeders was moe. Met een diepe, lage, brul begon mama leeuw te brullen en dit hield voor mijn gevoel eeuwig aan. Indrukwekkend gezicht!

'558868' door JeroenvanLeeuwen '558868' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Goodmorning vultures

JeroenvanLeeuwen

Vroeg in de ochtend, bij de eerste zonnestralen, beginnen de gieren wakker te worden na een lange nacht wachten. Recht onder deze boom licht het karkas van een, door leeuwen gevangen, zebra. De leeuwen zijn echter nog niet klaar met het karkas en zodoende zit er niets anders op dan wachten. Gieren landen overigens altijd in deze karakteristieke dode bomen omdat ze nogal grote vleugels hebben. Deze komen anders verstrikt te zitten in de kleine takjes en bladeren.

'558821' door JeroenvanLeeuwen '558821' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

A bit shy

JeroenvanLeeuwen

Gedurende onze ochtendsafari in het Hlane national Park in Swaziland lag moeders rustig in het gras toe te kijken hoe haar, nog jonge, mannetjes zich aan het uitsloven waren.

'845851' door deerik '845851' door deerik

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Shoot them!!

deerik

Omdat het een gekte van jewelste was in het park, de koning ging op safari, besloot ik bij onze lodge wat te relaxen. Alleen al 350 man/vrouw personeel en meer dan het dubbele aan bewakers, pfff... wat een gekkenhuis. Ik lig op bed, tot het moment dat mijn maatje aan komt lopen, 'er staan 9 neushoorns bij de waterhole!!!'. Ik dus snel mn tas gepakt en speer naar de waterhole, er stonden er wel 14! Fanatiek begin ik plaatjes te schieten, maar de neushoorns gaan verder naar rechts, waar alle bewakers en staff ed van de koning staan. Ik wurm me er al fotograferend een beetje tussendoor. Krijgt wat vreemde blikken maar doe mn ding.... en schuif verder naar 'rechts', stiekem tussen de beveiligers en bewaking van de koning door. Dan komen er 3 kolossen mijn kant op, ik ga op de grond liggen, half onder het hek en maak mn plaatjes. Achter mij hoor ik ineens 'Yeahh man, Shoot them'. Als ik omkijk staat een generaal me lachend aan te kijken en wijst naar mn telelens en de neushoorns. Ik lijk wel een sluipschutter vind hij, zoals ik onder de prikkeldraad doorkruip ;). Laat hem een foto zien en snel vervang ik mn telelens, want ze komen wel heel dichtbij. Duik weer op de grond en maak o.a. dit plaatje, ze staan op een kleine 4 meter van me vandaan, met alleen een paar grassprieten ertussen. Als ik nog vol adrenaline opsta, blijk ik naast de koning van Swaziland te staan en krijg ik nog meer verbaasde blikken van de bewaking. Ik pak mn telefoon, kiek snel de Koning en laat de verbaasde menigte achter me, een close encounter en een paar mooie foto's rijker.

'572178' door Dianadm '572178' door Dianadm

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Swazi danser

Dianadm

Vanuit het Hlane NP bezoeken we het dorp Umphakatsi. Hier wonen zo'n 200 weeskinderen wiens ouders het slachtoffer zijn geworden van aids, een veelvoorkomende ziekte in Swaziland. In het dorp wordt er voor de kinderen gezorgd en krijgen ze onderwijs. Geprobeerd wordt om ze een zo normaal mogelijk leven te laten leiden en door buitenlandse giften en geld vanuit het toerisme kan dit worden gerealiseerd. Tijdens een bezoek aan het dorp maak je kennis met de tradities en gewoonten. Een onderdeel hiervan is die sperendans, die door een aantal kinderen wordt uitgevoerd en daarom zijn de speren vervangen door stokken. Deze jongen maakt vandaag zijn debuut en net voor het 'moment supreme', zoekt hij nog even oogcontact met één van de andere dansers. Best een spannend moment, maar even later danst hij de sterren van de hemel.