Hhohho foto's & tips

'536757' door Dianadm '536757' door Dianadm

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

De Maguga dam

Dianadm

Onderweg van Zuid-Afrika naar Mbabane in Swaziland kom je de Maguga dam tegen. De Maguga dam is in 2001 in de Komati-rivier gebouwd als gezamenlijk project van de republiek Zuid-Afrika en het koninkrijk Swaziland. De dam heeft voor een enorm impuls gezorgd voor de regio, hij zorgt niet alleen voor energie, ook de landbouw, visserij en het toerisme is enorm toegenomen. Voor reizigers zijn er een aantal opties in dit gebied. Op de dam worden kanotochten georganiseerd, je kunt er parasailen en er zijn diverse wandeltochten rond de dam mogelijk. De dam is een enorme stimulans voor de economie van Swaziland en dat kan dit arme land goed gebruiken. Graag openen.

'343163' door herman m '343163' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

DANK DANK

herman m

Deze vrolijke dames en heren dansten en zongen voor ons in Hhohho in Swaziland. Aan dit vreugdevolle moment dacht ik direct terug na al jullie ondersteuningen, felicitaties en andere hartverwarmende reacties nadat ik met name dankzij jullie betrokkenheid in welke vorm ook in aanmerking ben gekomen voor de publieksprijs voor het jaar 2011. Het was een enorme verrassing toen ik vanavond thuiskwam vanuit mijn werk en – traditiegetrouw – mijn homepage van de reizigerscommunity van Columbusmagazine opende! Nogmaals hartelijk dank voor al jullie leuke berichten en inspirerende contacten!!

'457885' door Jan10e '457885' door Jan10e

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Phophonyane NR

Jan10e

Ten noorden van Piggs Peak (prima hotel daar) ligt het Phophonyane NR. Ook weer een mooi stuk natuur met vergezichten, watervallen en rivierbeddingen. We hebben even een kijkje genomen in de accommodatie aldaar. http://www.phophonyane.co.sz. Keuze uit tenten, hutten of huisjes. Als je helemaal van de wereld wild zijn moet je je hier verstoppen.

'247342' door herman m '247342' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Armoede

herman m

Deze foto is genomen in de omgeving van de hoofdstad Mbabane van het koninkrijk Swaziland, dat wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. In 1977 schafte koning Sobhuza II het parlement af. De koning heeft de absolute macht. Sinds 1986 is prins Makhosetive koning, onder de naam Mswati III. Deze koning komt elk jaar in het nieuws wanneer hij weer een nieuwe vrouw toevoegt aan zijn inmiddels forse aantal vrouwen (circa 15). De laatste tijd zijn er steeds meer protesten tegen de koning die zijn land als een dictator regeert, maar dit speelt vooral onder de hoger opgeleiden. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Swaziland 69,2% van de bevolking onder de armoedegrens.

'142059' door herman m '142059' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Swazikledij

herman m

Deze dames zongen en dansten voor ons in Hhohho, Swaziland. Op de foto is de traditionele Swazische klederdracht goed te zien. De ongetrouwde vrouwen hebben een knalrood gewaad aan en op hun hoofd hebben ze een gekleurde band, of geen band. Getrouwde vrouwen dragen een donkerder gewaad met andere opdruk en een witte band (zie dame rechtsachter). Alle vrouwen dragen belletjes, zo kunnen de mannen goed horen waar ze heen gaan!

'148801' door herman m '148801' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Kaarsenmaakster

herman m

Het koninkrijk Swaziland is één van de drie koninkrijken die Afrika rijk is. Swaziland is ondermeer bekend van handmatige creatie van voorwerpen uit glas en kaarsenvet. Deze foto is gemaakt van een medewerkster in een kaarsenfabriek, die zojuist op oud-ambachtelijke wijze een uil heeft vervaardigd uit een klomp kaarsenvet. Met terechte trots demonstreert zij haar eindproduct.

'139730' door herman m '139730' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Dansende Swazi's

herman m

Deze vrolijke dames dansten en zongen voor ons in Hhohho in Swaziland, op de grens met Zuid-Afrika. En dat in de volle hitte, de dame links ziet er dan ook een beetje oververhit uit!

'438982' door CarlavanOoij '438982' door CarlavanOoij

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Lange Poten

CarlavanOoij

Struisvogels had ik tijdens deze reis al eerder gezien. Maar altijd op een flinke afstand en dat vond ik al zo indrukwekkend. Toen ik ze van dichtbij zag vond ik ze bijna eng. Ze zijn zo verschrikkelijk groot. De grote krachtige poten boezemen ontzag in. Volgens mij weten ze dat zelf ook. Ik vind dat ze een wat verwaande blik in de ogen hebben. Dat mag ook wel bij zoveel schoonheid.

'137241' door herman m '137241' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Warme benen

herman m

Deze Swazi's hebben geen last van koude onderbenen, dankzij hun dikke beenwarmers! Voor ons dansten ze er lustig op los in de omgeving van Matsamo (Jeppe’s Reef), niet ver van de staatsgrens met Zuid-Afrika. Met veel enthousiasme sloegen ze hun stokken tegen de grond en stampten ze op de vruchtbare Afrikaanse bodem.

'111445' door herman m '111445' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Swazi-vrouw

herman m

In een kraal vlakbij de grensovergang met Zuid-Afrika sloeg deze Swazi-vrouw de trom.

'61680' door herman m '61680' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Parende zebra's in wa

herman m

In een kaarsenfabriek troffen we deze parende zebra's in was aan.

'111457' door herman m '111457' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Overstroming

herman m

Het water in de rivier was zodanig gestegen, dat de weg deels onder water kwam te staan, tot groot ongenoegen van de automobilist op de foto, die met zijn handen in het haar zat.

'111451' door herman m '111451' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Muzikaal onthaal

herman m

Deze folkloristische groep tracteerde ons op traditionele Swazi-muziek en -dans.

'373626' door Jan10e '373626' door Jan10e

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Huisvesting

Jan10e

Op weg naar de Magugadam in het noorden. Prachtige dalen, en steeds minder dorpjes. Wel nog hier en daar wat uitgestrooide huisjes en dierenkralen. Met een stukje bewerkte grond. Er is alleen niemand thuis.

'114742' door herman m '114742' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Kaarsen

herman m

Deze Swazi-vrouw maakte handmatig kaarsen in een kaarsenfabriekje in noord-west Swaziland. Uit was worden de fraaiste creaties gemaakt.

'361754' door Jan10e '361754' door Jan10e

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Lang Droogrek

Jan10e

Of het maandag was weet ik eigenlijk niet meer, maar in dit huishouden was het zo wie zo wasdag. DIt 'droogrek' gewoon aan de weg. Men is blijkbaar niet al te bang dat de leukere kleertjes stiekum er tussen uit worden geplukt. Ik vind het altijd zo opvallend... hoe arm men ook is en hoe beperkt ook de woonruimte en hoe versleten sommige kledingstukken ook zijn... men zorgt er wel voor dat het schoon en fris is. En dat vind ik een hele prestatie. Want het is natuurlijk wel allemaal handwas.

'114745' door herman m '114745' door herman m

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Zwaantje

herman m

In een kaarsenfabriekje op het platteland van Swaziland heeft deze handwerksman een prototype van een zwaantje uit was gemaakt en overhandigde deze aan mijn dochter.

'136273' door Berry '136273' door Berry

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

In vuur en vlam

Berry

Grasmaaiers zijn er schaars en daarom steekt men het in brand. Zo kan het zelfs midden op de dag al schemeren.

'362657' door Jan10e '362657' door Jan10e

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

IJzermijnkrater

Jan10e

Net na de grensovergang Oshoek/Ngwenya op de MR3 richting Mbabane, is er al de afslag naar het dorpje Ngwenya. Dit dorp is bekend om het Ngwenya glas (mooi glaswerk van recycled glas). Maar wat velen helaas overslaan: De oudste mijn ter wereld die hier verstopt ligt in de Ngwenya mountains. Primitieve mijnwerkers werkten hier ondanks hun angst voor de grote gehoornde slang (de god van de onderwereld). Deze bosjesmannen gebruikten het extract (rood oker) om van alles mee in te smeren. De oudste opgraving dateert van 43.000 jr geleden. Vanaf het uitstekende visitors centre (met verrassende gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten) wandel je naar dit uitzichtpunt (of je neemt nog stukje de auto) en klimt vervolgens o.l.v. de portier/bewaker/gids met een goed verhaal naar de lions cave. De massieve canyon die je op de foto ziet is het resultaat van commerciele mining in de jaren 60/70. Men denkt erover om de mijn weer in gebruik te nemen... De afvalbergen zijn inmiddels weg. Hier heeft de lokale bevolking nog weer eens de restanten uit weten te halen en rendabel weten te maken. De rest is afgevoerd. Mooi plekje met goede informatie. Goed bewegwijzerd en tegen een kleine bijdrage.

'385925' door rlkamps '385925' door rlkamps

SwazilandHhohho

SwazilandHhohho

Maguga Dam

rlkamps

Onderweg van Marloth Park, Zuid-Afrika naar Mbabane, Swaziland reden we door de regio Hhohho. En kwamen deze dam, de Maguga Dam tegen. Je zou bijna denken dat je door Oostenrijk of Zwitserland aan het rijden was, maar het is gewoon Swaziland!