Somalië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Piraten slaan hun slag

Gepubliceerd: 07 apr 2008
0

Pirates of the Caribbean een onrealistische film? Piraterij mag dan voor veel mensen pure fictie zijn, verschillende zeeën worden in 2008 nog steeds onveilig gemaakt door piraten. Zo is vrijdag voor de kust van Somalië een Frans jacht gekaapt. De 30 opvarenden worden nog steeds gegijzeld.

Sinds zondag is er contact tussen de kapers en Bernard Koucher, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft in een persconferentie gemeld dat Frankrijk er alles aan zal doen om een bloedbad te voorkomen. Ook de betaling van losgeld sluit Koucher niet uit. Het jacht, Le Ponant, volgde een gevaarlijke route: de zeestraat tussen Somalië en Jemen. Piraterij is langs de kust van Somalië een makkie geworden; sinds 1991 heerst totale anarchie in het Afrikaanse land.

Er zijn nog vele wateren op onze planeet die onveilig worden gemaakt door zeerovers. Tussen 1993 en 2003 is het aantal gevallen van piraterij zelfs verdrievoudigd. Volgens een rapport van het International Maritime Bureau (IMB) in Kuala Lumpur zijn er alleen al in 2004 maar liefst 251 gevallen gemeld.

Vooral tankers en bulkcarriers, die langzaam varen en een laag vrijboord hebben, vormen een gemakkelijk prooi voor de zeerovers. Sommige piraten gaan alleen voor de kluis, maar in sommige gevallen wordt de voltallige bemanning vermoord, overboord gezet of gegijzeld voor losgeld.
 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Somalië artikelen
Reisnieuws
's Werelds meest en minst corrupte landen. 4 reisregels

27 feb 2017, Waar loop je als reiziger het meeste risico om een corrupte politieman tegen het lijf te lopen? Of het risico om afgeperst te worden? En waar komen dit soort praktijken juist het minst voor? Dit zijn volgens de index van anti-corruptie-agentschap ...

0
Reisnieuws
TV: Somali Pirate Takedown

06 nov 2009, Zondag 8 november zendt Discovery een documentaire uit over de reddingsactie van het gekaapte vrachtschip Maersk Alabama bij de kust van Somalië.

0
Reisnieuws
Kaping Le Ponant ten einde

11 apr 2008, De kaping van het Franse jacht Le Ponant is ten einde gekomen. De Somalische ‘Marines’ hebben alle dertig opvarenden vrijgelaten na onderhandelingen met de Franse regering.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.