Piraten slaan hun slag image
Cecile janisse

Piraten slaan hun slag

Pirates of the Caribbean een onrealistische film? Piraterij mag dan voor veel mensen pure fictie zijn, verschillende zeeën worden in 2008 nog steeds onveilig gemaakt door piraten. Zo is vrijdag voor de kust van Somalië een Frans jacht gekaapt. De 30 opvarenden worden nog steeds gegijzeld.

Sinds zondag is er contact tussen de kapers en Bernard Koucher, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft in een persconferentie gemeld dat Frankrijk er alles aan zal doen om een bloedbad te voorkomen. Ook de betaling van losgeld sluit Koucher niet uit. Het jacht, Le Ponant, volgde een gevaarlijke route: de zeestraat tussen Somalië en Jemen. Piraterij is langs de kust van Somalië een makkie geworden; sinds 1991 heerst totale anarchie in het Afrikaanse land.



Er zijn nog vele wateren op onze planeet die onveilig worden gemaakt door zeerovers. Tussen 1993 en 2003 is het aantal gevallen van piraterij zelfs verdrievoudigd. Volgens een rapport van het International Maritime Bureau (IMB) in Kuala Lumpur zijn er alleen al in 2004 maar liefst 251 gevallen gemeld.



Vooral tankers en bulkcarriers, die langzaam varen en een laag vrijboord hebben, vormen een gemakkelijk prooi voor de zeerovers. Sommige piraten gaan alleen voor de kluis, maar in sommige gevallen wordt de voltallige bemanning vermoord, overboord gezet of gegijzeld voor losgeld.