Soedan reisblogs

Rijden door Soedan, van Libie naar Ethiopie

LizzyAnn was er (tot 03 mei 2010) Gepost op 04 sep 103 reacties

Love for Sudan
Soedan, het land van de oorlog, het land van Darfur. Is dat wat men denkt, of is dat wat ik dacht toen ik Soedan op het lijstje landen van Amsterdam naar Kaapstad zag staan? Ik weet niet waarom maar ik besloot dat Soedan mijn lievelingsland van de reis zou worden.
Een oneindig durende oorlog om geld, macht en olie. Miljoenen doden en ik rij over een asfaltweg door woestijngebied. In dit land worden kinderen soldaat gemaakt en hebben vluchtelingen eindeloos gelopen in de hoop ooit het vluchtelingenkamp te bereiken zonder opgegeten te worden door leeuwen, malaria of de droogte en de hitte. 1000 km hier vandaan is dit oranje autootje niet veilig en ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld in een land.
Bij de grens overgang van Egypte naar Soedan verandert de sfeer van verkooppraatjes naar behulpzaamheid met een grote lach met witte tanden. De gids adviseert ruim voldoende brandstof aan boord te hebben om Khartoum vanaf Wadi Halfa te bereiken. Soedan ruziet om oliën, maar fatsoenlijke diesel en benzine is volgens hem nauwelijks te verkrijgen. De zon is feller dan ooit en de wijzer van de benzine meter zakt langzaam richting het rode gebied. Ik bespreek nogmaals met mijn co-piloot of hij er ook zo zeker van is dat er vele dorpjes langs deze weg zouden moeten liggen. Hij beaamt het en samen komen we tot de conclusie dat de groepen leegstaande betonnen huizen rechts van ons, tussen de Nijl en deze weg in, de bewoonde wereld van het uitgestrekte Soedan moet zijn. We gooien het stuur om het zachte zand in en na twee keer praten en lachen met handen en voeten worden we in het derde ‘dorpje’ ontvangen met een variant op Chai thee met geitenmelk en biscuitjes. De benzine wordt met een buisje aan de mond uit een Shell-vat gehaald, we zullen zien hoe ver we hiermee komen. We genieten van de thee en de mensen om ons heen.
Vanavond zullen we met oranje mangosap proosten op Bea en de banden tussen haar en Omar al-Bashir. De Lonely Planet beschrijft het Soedanese volk als the most friendly people in the world. Ik ben overtuigd waarom ik besloot Soedan tot mijn lievelingsland te bekronen.

Liz de Jong

LizzyAnn Positie 39094 (0 p.) Lid sinds 04-09-2010 Foto's en tips: 11 Blogs: 1 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

ik ben heel blij mee dat je zo goed indruk van sudan hebt.. veel mensen kijken naar sudan als oorlog land,ziekte land, arme land, ja dat klopt maar we hebben ook mooie dingen.. ik wil graag in die toekomst met een nederlanders groep naar sudan op reis dan ga ik alles die goei kant van sudan zien

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Dapper en tof, een mooie snelle indruk

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Mooie ervaring in een idd niet voor de handliggend land. Mooi die nog ongekunstelde gastvrijheid!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.