Soedan reisblogs

Tochtje over de Nijl

antonmoeskops was er (tot 23 mrt 2010) Gepost op 02 jun 103 reacties

Zaterdag 20 maart – deel 2. Met de landcruisers steken we opnieuw de Nijl over en bekijken daar een andere formatie met verschillende piramides, de uitgestrekte Necropolis van Nuri. Voor de laatste zwarte farao van de 25ste dynastie, Taharqa, gestorven in 664 voor Christus, werd hier de grootste piramide van Soedan opgericht.
We rijden naar de oever van de Nijl, waar we inschepen voor een kort boottochtje over de rivier. Aan de oevers groeien dadelpalmen en zijn veldjes. Bootjes met vissers zien we niet, iets wat ik zeker wel verwacht had. We leggen aan in Karima, waar we even over de markt slenteren. Fotograferen kunnen we hier niet, net als op alle Soedanese markten. Het wordt niet toegestaan door de politie. Er zijn kleine winkeltjes en ook wat kraampjes waar mannen in lange witte gewaden rondhangen. Vrouwen zien we er niet, behalve als koffieverkoopsters. Ze hebben een stalletje met een gaspitje, koffiekopjes en lage krukjes.
We lunchen in het ‘Nubian rest House’, om daarna opnieuw te vertrekken voor een excursie, naar de archeologische site bij het dorpje El Kurru. De koninklijke necropolis van Napata, de Nubische hoofdstad (van 800 tot 400 voor Christus) voor de Meroïtische periode, bestond uit een flink aantal piramides, die verspreid stonden over drie plaatsen: aan de voet van Djebel Barkhal, in Nuri aan de overzijde van de Nijl (waar we vanochtend waren) en in El Kurru. In deze laatste plaats dalen we af in twee ondergrondse tombes, die wel wat doen denken aan de graven in het Dal der Koningen bij het Egyptische Luxor. De tombes zijn gedecoreerd met kleurige schilderingen van goden, de farao en hiërogliefen. Ook bekijken we de eeuwenoude omgevallen boomstammen van een versteend woud. Imposant!

antonmoeskops Positie 25015 (0 p.) Lid sinds 23-08-2009 Foto's en tips: 41 Blogs: 14 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Sultan Qabous moskee
4 2
Gepost op 05 maart
Oman Muscat
Ruïnes en velden vol zonnebloemen in Hattuşas
0 0
Gepost op 04 maart
Turkije Centraal Anatolië
Sight seeing in Ankara
4 0
Gepost op 17 februari
Turkije Ankara

Reacties bij deze blog

antonmoeskops

Door: antonmoeskops • Geplaatst op

Bedankt voor de leuke reacties bij mijn blog over Soedan. Inderdaad, nog heel weinig bezocht. Ik ben alleen te noorden van Khartoem geweest, langs de Nijl noordwaarts en dwars door de Bayuda woestijn (andere regio's zijn niet steeds veilig), het gebied waar de Nubiërs wonen. De mensen waren supervriendelijk (misschien omdat ze nog weinig toeristen gezien hebben, maar ik denk dat het zeker ook in hun aard zit). We werden uitgenodigd in hun huizen, kregen kopjes thee aangeboden.

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Interessant gebied , lijkt het mij. Nog tamelijk onbereisd.

pensionado

Door: pensionado • Geplaatst op

Die antieke monumenten lijken me heel interessant. Wat jammer dat je daar niet op markten mag fotograferen. Hoe is het verder in Soedan? Zijn de maansen aardig?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.