meroe

Foto door Reisreporter Dianadm
Het grootste land in Afrika, meroe, ligt ten zuiden van Egypte. De geschiedenis laat dan ook sterke banden met de oude Egyptenaren zien. meroe is een afwisselend land: droge woestijnen in het noorden worden via bergen gescheiden van tropische regenwouden in het zuiden. Het land is rijk aan minerale bronnen, maar worstelt nog steeds met de vele oorlogen die er woeden. Binnen de grenzen leven 578 stammen, die samen 145 verschillende talen en dialecten spreken. Ook vind je er veel wildlife, ondanks werd nog een nieuwe dierentrek ontdekt in meroe die qua omvang net zo groot is als die in Kenia en Tanzania. Helaas worden een aantal soorten bedreigd door de jacht. Zie de nomaden van dichtbij en drink araqi, een sterke meroeese drank gemaakt van dadels. Of beleef het meroeese leven als je bij moeders met baby's, bagage en kippen bovenop een vrachtwagen klimt, die als bus fungeert. meroe is niet overal veilig en je gaat hier zeker niet naartoe om tot rust te komen, maar wat een avontuur!
 

Informatie over meroe

Beste foto's & tips van meroe

'1113608' door Dianadm '1113608' door Dianadm

Soedanmeroe

Soedanmeroe

Water in de woestijn

Dianadm

In de Bayuda woestijn, vlakbij het tempelcomplex Naqa’a, vind je een waterbron of hafir. Het water bevindt zich op 70 meter diepte en via een katrolsysteem worden de waterzakken van dierenhuid in de diepe ondergrond gevuld. Er moet heel wat man- en ezelkracht aan te pas komen om de volle zakken naar boven te halen. Het water wordt niet alleen gebruikt om de dieren te drenken, maar wordt ook in kleine tanks naar de omringende dorpen gebracht. Deze hafir was al bekend bij de oude Nubiërs en wordt meer dan 2000 jaar gebruikt.

'1115054' door Dianadm '1115054' door Dianadm

Soedanmeroe

Soedanmeroe

Meroë

Dianadm

In Soedan voel je je nog echt een ontdekkingsreiziger. Naast prachtige en onontdekte landschappen vind je er veel archeologische sites. Meroë is de absolute topper met bijna 200 piramides. Deze zijn niet zo groot als in Egypte, maar zeker zo spectaculair. Nergens op aarde vind je zoveel piramides bij elkaar. Hoewel niet alle bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan (erosie en vernieling) is dit absoluut een unieke plek. De piramides liggen tussen rode zandduinen waar de wind vrij spel heeft. Hierdoor zijn ze deels bedekt door zand wat voor een heel natuurlijke setting zorgt. Klim op één van de zandduinen en geniet van een magische zonsondergang.

Laat kaart zien