Khartoem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khartoem image

Khartoem - eerste verkenning

Khartoem
Soedan
Antonmoeskops

Khartoem - eerste verkenning

Woensdag 17 maart. In de lobby van hotel ‘Grand Holiday Villa’ worden we opgepikt door Carla, de Italiaanse gids voor deze trip. Ook maak ik kennis met mijn medereizigers. Behalve Joan en Maribe uit Spanje zijn dat Celine uit Zwitserland, Radek uit Tsjechië, Tomás uit Slowakije, Ronnie en Francesca uit Italië en Christine uit Engeland. We hebben voor de expeditie de beschikking over drie landcruisers. Er gaan tenten, matrasjes, een tafel en klapstoelen mee voor de twee kampeerovernachtingen, eten en veel flessen mineraalwater.

We bezoeken vandaag allereerst het Nationaal Museum in de hoofdstad. Behalve oude artefacten als belangrijkste Meroïtische kunstvoorwerpen, zijn hier ook twee tempels te zien, die door UNESCO zijn verplaatst toen het Nassermeer zich met water vulde na de bouw van de dam in het Egyptische Aswan. Het is behoorlijk warm, wat met name voelbaar is als we buiten komen. We steken de Nijl over, waarbij we vanaf de brug zicht hebben op hoe de Blauwe Nijl en de Witte Nijl bij Khartoem ineen vloeien tot een brede rivier, die vanaf hier gewoon de Nijl heet.

We rijden naar Omdurman, de voormalige hoofdstad van Soedan, een stad die vast ligt aan Khartoem. Het is druk op de hoofdwegen. Bussen vol mannen met lange witte gewaden en een doek als tulband om hun hoofd geknoopt, vrouwen in fleurige omslagdoeken, veel auto’s, tuktuks. We passeren winkeltjes, fruitstalletjes. Afrika op en top! In Omdurman stoppen we bij Mahdi’s Tombe, waar ooit vrijheidsstrijder Mohammed Achmed, de eerste Mahdi lag begraven onder een zilveren koepel. Het werd een bedevaartsoord voor Soedanezen, die de hadj naar Mekka verving. De tombe werd verwoest door Britse kolonisten, maar herbouwd in 1947. Niet-moslims mogen er niet naar binnen. We mogen wel een blik werpen in Khalifa’s huis, de woning van een oude heerser met diverse kamertjes en binnenplaatsen, die dienst doen als museum. Er staan o.a. gebruiksvoorwerpen, wapens en kostuums opgesteld. Bijzonder zijn een aantal deels houten automobielen en de originele koepel van Mahdi’s Tombe.