Soedan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Samen met de studenten

Soedan


Soedan heeft naast prachtige en onontdekte landschappen veel archeologische sites. Het tempelcomplex van Soleb is zonder twijfel één van de mooiste van het land en is verbluffend goed bewaard gebleven. Vooral als je je realiseert dat de tempels al in de 14e eeuw voor Chr. gebouwd zijn.

Je vindt er hiëroglyfen, figuren in basreliëf, obelisken en fraai bewerkte pilaren waar we deze studenten tegenkwamen die ook op ‘ontdekkingstocht’ waren.

Niet alleen het complex maar ook de omgeving is schitterend. Soleb ligt aan de Nijl, waarvan de oevers zijn begroeid met palmbossen. Via de voormalige processieweg, die aan beide zijden geflankeerd wordt door rammen, kom je bij het water. Een prachtplek om de zon-in-de-rivier te zien zakken.

Om hier te komen is een avontuur op zich. Het complex ligt op de westelijke Nijloever ver weg van de ‘beschaving’ en je kunt hier alleen komen na een urenlange rit door dwars door de woestijn. Het alternatief is de pont zo’n 4 km ten noorden van het dorp Wawa, een stuk sneller maar wel in de categorie spannend. Van veiligheid hebben ze in Soedan nog nooit gehoord.