Soedan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Lost city

Soedan


Soedan heeft naast prachtige en onontdekte landschappen veel archeologische sites. Bij de ruïnestad Dungulah vind je een combinatie van deze twee.

Dungulah was ooit de levendige hoofdstad van het kleine christelijke koninkrijk Makoeria. Er waren paleizen, kerken, huizen en een fort, de Thronehall, waar 7 eeuwen lang Nubische koningen werden gekroond. Tot het koninkrijk in de 14de eeuw veroverd en verwoest werd door de Arabieren. Van de stad restte slechts ruïnes, wat bleef was het fort, dat de geschiedenis overleefde en nog eeuwenlang gebruikt werd als moskee.

Vanaf het fort ligt de voormalige hoofdstad aan je voeten, een mooie en vooral ook interessante plek, maar de omgeving is misschien nog wel mooier. Dungulah ligt aan de Nijl en beide oevers zijn begroeid met palmbossen, een ligging aan de rand van vruchtbaarheid. Nog mooier wordt het als het avondlicht de ruïnes en de omringende woestijn oranje kleurt. Een magisch moment, wat nog eens extra benadrukt wordt door de allesoverheersende stilte.