Al-Ubayyid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Woestijnnomade

Al-Ubayyid,
Soedan


In Soedan wemelt het van de kamelen. Ze kunnen vrij rondlopen, maar horen allemaal bij de Kababisch, een nomadenvolk dat leeft van het fokken en verhandelen van de dieren.

Egypte is de grootste afnemer en de karavaanroute tussen de 2 landen is al eeuwen oud. In de Middeleeuwen stond de route bekend als de Darb el-Arbaïn, de veertig-dagen-weg, een naam die verwijst naar het aantal dagen dat de karavanen erover deden om van Soedan naar Egypte te reizen.

De Darb el-Arbaïn is de enige trans-Sahararoute die nog intensief met kamelen wordt bereisd. Terwijl nomaden in andere delen van de Sahara hun viervoeters hebben ingeruild voor 4WD, is er voor de Kababisch de afgelopen honderd jaar nauwelijks iets veranderd. Nog steeds staat de kameel centraal in hun leven.

Deze nomade komen we tegen tijdens onze ochtendwandeling in de Libische woestijn. Hij gaat zijn kudde inspecteren maar stapt even af om een praatje te maken. Vooral zijn hippe schoenen vallen op. Het zijn Markoub, instappers die door bijna alle Soedanese mannen gedragen worden.