Retbameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een vleugje roze

Retbameer,
Senegal


Begin van dit jaar waren Eefje en ik in Senegal. We waren uitgeweken naar Senegal vanwege de problemen rond oud-president Jammeh, die de verkiezingen had verloren, maar weigerde op te stappen.

Hoewel 9 dagen luieren heerlijk is, wil ook wel wat doen en gaan zien. We kozen voor een excursie via Dakar en het Slaveneiland Gorée om te eindigen bij Lac Rose. Natuurlijk was het op die ene dag niet zonnig. Op zich is dat best wel fijn, maar voor een bezoekje aan Lac Rose, heb je zon nodig. De roze kleur is dan goed zichtbaar… op onze excursie-dag moest je dan ook heel goed kijken en dan zie je soms een beetje roze!

Het Roze Meer (Frans: Lac Rose; officieel: Lac Retba ) is een zoutmeer dat op 25 km van de hoofdstad Dakar van Senegal gelegen is. Het meer heeft een oppervlakte van 3 km².
Het dankt zijn naam aan de kleur van het water, die roze-achtig tot mauve is al naar het moment van de dag. Dit is te wijten aan het feit dat de hoge zoutconcentratie het licht anders breekt en aan de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën. Door de hoge zoutconcentratie is vrijwel geen leven in het water mogelijk en blijven baders in het water drijven als in de Dode Zee.
Sinds de jaren zeventig wordt hier door de bevolking aan zoutwinning gedaan. Ieder individu mag er vrij komen werken op voorwaarde dat hij zich aan bepaalde regels houdt zoals solidariteit en eerlijkheid. Het grootste deel van de arbeiders komen uit het buitenland: Mali, Benin, Niger, Guinee. (bron: Wikipedia)