Noord Senegal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Réserve Guembeul, klein maar fijn

Noord Senegal,
Senegal


Op zo'n 10 km ten zuiden van de meest noordelijke stad van Senegal,[url="http://www.saintlouisdusenegal.com/english/" target="_blank"] St. Louis[/url], ligt NP[url="http://www.senegalaisement.com/senegal/reserve_de_guembeul.php" target="_blank"] Réserve Guembeul[/url]. Het mag dan misschien niet het bekendste en met zijn oppervlakte van 720 ha ook beslist niet het grootste Nationaal Park van Senegal zijn, het is in een aantal opzichten beslist uniek.
In het park komen drie bedreigde antilopesoorten voor, die men ook elders in Senegal probeert te herintroduceren: de Dama en Dorcas Gazelle en de [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/israel/zuid_israel/reisreporter/fotos/375418.html" target="_blank"]Sahara Oryx [/url](Oryx dammah). Van deze laatste soort zijn de eerste dieren geschonken door Israël , waar in [url="http://natureisrael.com/haibar.html" target="_blank"]Hai-Bar Yotvata NP [/url]al langer een vergelijkbaar programma loopt.
Ook leven er enkele tientallen[url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/senegal/noord_senegal/reisreporter/fotos/376085.html" target="_blank"] Sporenschildpadden [/url](Geochelone sulcata) in het park; deze ernstig bedreigde reuzenschildpad kan maar liefst een leeftijd van150 jaar en een gewicht van 100kilo bereiken.
Daarnaast is er een opvang voor gewonde en ontheemde individuen van dit dier, waarmee ook een succesvol fokprogramma is opgezet, vergelijkbaar met dat van het [url="http://www.trionyx.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=134" target="_blank"]Village des Tortues [/url]in Noflaye, tussen Rufisque en Lac Rose. Inmiddels kun je ze behalve in het park zelf ook weer in oa [url="http://www.reservedebandia.com/infang.html" target="_blank"]Bandia[/url] en Ferlot NP tegenkomen.
Behalve deze bedreigde soorten komen er nog diverse andere (zoog)diersoorten voor in het park; oa Wrattenzwijn, Vale Zandvos, Afrikaanse wilde kat, rode aap (Pata),diverse eekhoornsoorten en varanen.
Met zo'n 200 geregistreerde vogelsoorten komt ook de vogelliefhebber hier volop aan z'n trekken. Door de nabijheid van watervogelparadijsjes als [url="http://www.senegalaisement.com/senegal/langue_de_barbarie_parc_national.php" target="_blank"]Langue de Barbarie [/url]en [url="http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/senegal/bezienswaardigheden/du_doudj.htm" target="_blank"]NP de Djoudj [/url]zitten hieronder een behoorlijk aantal watervogels.
Je kunt het park te voet bezichtigen; zeker de moeite waard bij een -meerdaags- bezoek aan [url="http://www.youtube.com/watch?v=Xz5UdcafTQM" target="_blank"]St. Louis of omgeving[/url].