Dakar foto's & tips

'321352' door moerman '321352' door moerman

SenegalDakar

SenegalDakar

Doorkijkje op slaven.

moerman

Slaveneiland Goree is een bezoek zeker waard! Een van de vele plekken op de wereld waar de Nederlanders in vroegere tijden een minder plezierige (understatement!) indruk hebben achtergelaten. Het is een prachtig eiland met vele levendig kleuren. Behoorlijk toeristisch, met de ontelbare kunststalletjes/winkels. Maar een groot contrast met de drukke, grote stad Dakar.

'305915' door KJongenburger '305915' door KJongenburger

SenegalDakar

SenegalDakar

Plezier

KJongenburger

Op het strand van Ngor is het een drukte van belang. Vooral op zondag. De schapen worden in de zee gewassen, het lokale voetbalteam speelt er zijn competitiewedstrijd en de kinderen spelen er op het strand. Heerlijk als er dan ook nog zo'n witte is om je eens lekker voor uit te sloven

'486299' door RReintjes '486299' door RReintjes

SenegalDakar

SenegalDakar

Bushalte Dakar

RReintjes

Het vervoer binnen Dakar geschiedt met kleurrijke busjes. Op onze rit door Dakar maakte ik vanuit "onze" auto deze opname van de drukte van het in- en uitstappen bij een bushalte.

'490047' door RReintjes '490047' door RReintjes

SenegalDakar

SenegalDakar

Dakar ontwaakt

RReintjes

's-Ochtends vroeg komen wij aan in Dakar, om de stad te leren kennen. Alvorens de stad in te rijden komen wij in de buitenwijken dit soort beelden tegen. Paard en wagens die wachten tot de winkels openen om diverse vracht te vervoeren.

'347382' door abytravel '347382' door abytravel

SenegalDakar

SenegalDakar

Ataya ceremonie

abytravel

In heel West Afrika en zeker in Senegal kun je uitgenodigd worden voor de thee-ceremonie, ataya zoals ze daar zeggen. Het bereiden en drinken gaat volgens een uitgebreid ritueel, waarbij de thee opgekookt, overgegoten en opnieuw opgekookt wordt. De bereiding vindt plaats in drie stappen , na elke stap worden de glaasjes met veel zwier vanaf grote hoogte ingeschonken en rondgedeeld en vervolgens de thee iets zoeter gemaakt. Je krijgt dan de eerste ronde: Amèr( bitter) comme le mort(als de dood), de tweede ronde Doux (zoet) comme la vie(als het leven) en de laatste mierzoete Le plus Doux, comme l'amour (als de liefde), zoals met enige humor wordt verteld. Vaak zijn er maar enkele glaasjes voor een grote groep mensen en wordt de thee verdeeld in volgorde van belangrijkheid. Als gast krijg je vrijwel altijd als (éen van de) eerste. Dan wel graag snel legen (HEET!!) want het glaasje moet weer voor een volgende gebruikt worden ;)

'321341' door moerman '321341' door moerman

SenegalDakar

SenegalDakar

Vrouw met baby op de.

moerman

Na het legen van de emmer met visresten in de zee, tuurde deze vrouw nog even over de zee...Voordat ze zich weer omdraaide had ik nog net genoeg tijd om snel op de ontsluiter te klikken. Mooier had ik het gevonden als het grootste deel van de zee rechts van haar was...maar zonder dat vond ik 'm qua kleurstelling toch mooi genoeg voor op m'n homepage.

'435624' door Cas1984 '435624' door Cas1984

SenegalDakar

SenegalDakar

Home sweet home

Cas1984

De Senegalese manier van het dragen van hun baby is in een doek op de rug. Omdat de onderkant van het gelaat een mysterie blijft spreekt de foto des te meer.

'527513' door abytravel '527513' door abytravel

SenegalDakar

SenegalDakar

De was op straat nabi

abytravel

Voor vertrek met de ferry van Dakar naar Île de Gorée liepen we nog wat door het havengebied. Het was er duidelijk wasdag, want het wasgoed wapperde vrolijk aan de lijn, terwijl de schaapjes zich tegoed doen aan een restje graan.

'305945' door KJongenburger '305945' door KJongenburger

SenegalDakar

SenegalDakar

Glimlach

KJongenburger

Stof, overal stof. De zandwegen, gecombineerd met de frisse zeewind die er op het schiereiland van Dakar staat zorgen er voor dat er altijd en over stof in de lucht hangt. Voor de foto wilde deze man zijn doek wel even laten zakken en er kwam een prachtige glimlach tevoorschijn.

'321524' door moerman '321524' door moerman

SenegalDakar

SenegalDakar

WWII monument op Ile.

moerman

WWII monument op Ile de Gorée. Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar, voor de kust van Senegal. Goree was van de 16e tot de 19e eeuw een van de centra van de trans-Atlantische slavenhandel. De Nederlanders hebben het eiland eerst verloren aan Engeland in 1663.

'374450' door ejbaaijens '374450' door ejbaaijens

SenegalDakar

SenegalDakar

Schouder aan schouder

ejbaaijens

We komen met de boot van het eiland Goree en zien op het strand een grote menigte. Wat zou er aan de hand zijn? Een demonstratie of bijeenkomst? Dat was het dus niet. Gewoon met z'n allen lekker badderen, spetteren, lachen, lol maken. Geen toerist te zien, alleen ik liep er met mijn verkleurde hoofd tussen door. Vond het leuk om mee te maken!

'434734' door Mary54 '434734' door Mary54

SenegalDakar

SenegalDakar

De wacht houden

Mary54

Deze man houd de wacht voor het presidentieel paleis. Je zal er maar de hele dag moeten staan en de hele dag bekeken worden en gefotografeerd worden.

'343902' door ejbaaijens '343902' door ejbaaijens

SenegalDakar

SenegalDakar

You are my friend!

ejbaaijens

In een buitenwijk van Dakar was er een judowestrijd gaande. Ik ben daar naar toe gelopen. Uitzinnige sfeer! Bijzonder om mee te maken. Tussen twee wedstrijden wilde een groepje jongens op de foto. Terwijl ik de foto maakte riep deze jongen: you are my friend! Daarna een uitnodiging om ook te judoën. Niet gedaan. Wel het postuur, niet de kracht en techniek. Wel een foto.

'299993' door hanstromp '299993' door hanstromp

SenegalDakar

SenegalDakar

Oude dame

hanstromp

Net buiten Dakar in een klein dorpje zat deze oude dame tegen een muur op een krukje. Op mijn vraag of ik har mog fotograferen gaf ze eerst een duidelijk Nee. Maar een flesje coca cola, gekocht in haar eigen winkeltje, deed wonderen.

'360000' door ejbaaijens '360000' door ejbaaijens

SenegalDakar

SenegalDakar

Als een vis in het...

ejbaaijens

Ik liep met hoog water langs het strand en zag dat sommige mensen zich als een vis in het water voelden en anderen leken watervrees te hebben. Een meisje kon nog net haar hoofd boven water houden, terwijl een klierend jochie een steek onder water gaf. Bij zijn slachtoffer kwam het water aan de dijk en zocht troost bij zijn moeder. En meisje was zo vlug als water en riep tegen een ander meisje "loop niet in mijn vaarwater!" Zij keek of ze water zag branden en rende naar haar moeder. Kortom: veel waterpret!

'351951' door ellez '351951' door ellez

SenegalDakar

SenegalDakar

In de rij

ellez

Yoff. Vissersstadje onder de rook van Dakar en een prima uitvalsbasis voor degenen, die Dakar willen bezoeken,maar niet in de drukte van de stad willen overnachten. Het strand van Yoff, 5min. van het hotelletje,dat door een belgische wordt gerund, is een soort van openlucht fitnescentrum. Voordeleige sportschool ! Verderop lagen deze vissersboten op een rijtje.

'385509' door missdee '385509' door missdee

SenegalDakar

SenegalDakar

Straatjongetjes

missdee

In Dakar zagen we veel straatjongens in ellendige omstandigheden leven. Deze twee knapen hadden het echter relatief goed, dankzij een sociaal project dat opgezet is vanuit België. Een glimlach kon er dus wel af.

'456059' door RReintjes '456059' door RReintjes

SenegalDakar

SenegalDakar

Bushalte

RReintjes

Als je door Dakar rijdt, zie je de mooiste taferelen, zoals hier bij een bushalte. Als je ziet wat er allemaal in zo'n Mercedes/Renault-busje zonder zijramen gaat, dan zie je dat je echt in een andere wereld bent aangeland.

'434682' door RReintjes '434682' door RReintjes

SenegalDakar

SenegalDakar

Dakar

RReintjes

Het blijft voor mij een uitdaging om vanuit een vliegtuig (stads)beelden vast te leggen. De miljoenenstad Dakar was wederom een uitdaging, met dit resultaat. Dakar was vroeger heel bekend als finishplaats van de rally Parijs-Dakar. S.v.p. openen.

'381182' door abytravel '381182' door abytravel

SenegalDakar

SenegalDakar

Liefdevol...

abytravel

Liefdevol heeft Ousmane zijn arm om zijn broze oude moedertje heengeslagen. De blijdschap om het weerzien na jaren verblijf in Europa straalt van hem af. In Nederland en België heeft hij zich inmiddels een behoorlijke naam verworven als percussionist en djembé-leraar. Nu is hij terug in zijn geboorteland, met een groep van zijn leerlingen -waaronder ik- om hen kennis te laten maken met zijn roots en de oorsprong van de muziek die hij onderwijst.

'158443' door mselderhuis '158443' door mselderhuis

SenegalDakar

SenegalDakar

Griot

mselderhuis

Een zogenaamde griot zingt religieuze liederen over vroeger.

'535264' door lsteentjes '535264' door lsteentjes

SenegalDakar

SenegalDakar

Slavenmonument

lsteentjes

Op het eiland Ile de Goree voor de kust van Dakar staat dit monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden. Het Maison des esclaves is nu een museum over deze beschamende periode.

'361507' door KHeijlaerts '361507' door KHeijlaerts

SenegalDakar

SenegalDakar

En handje vol met vis

KHeijlaerts

Op de vismarkt in Dakar heb ik mijn ogen uitgekeken. Het handigste is om een van de vele taxi's te nemen. De markt ligt wat buiten het gewone centrum namelijk. Dat is al een hele belevenis als je niet gewend bent aan taxi's die met tie-reps aan elkaar hangen. Maar de vismarkt zelf is helemaal gaaf. Als je eind van de middag zorgt dat je er bent dan kan je de vissers aan land zien komen, de vis wordt meteen schoongemaakt en verkocht. Je hebt een 'echte' markt met betonnen kramen, en je hebt de 'alternatieve' markt, die direct op het strand ontstaat. Daar houden mensen de vissen gewoon in de hand om aan de man te brengen zoals op de foto. Of ze leggen het op schaaltjes en die staan gewoon op het zand. We hebben later in de vakantie ook nog een keer een vismarkt in Kayar gezien, maar hier in Dakar hadden ze veel meer variatie in vissen. Aanvulling op de tekst: De vissen worden aan de kieuwen gedragen. Dat is het roze/rode wat je ziet; de kieuwen.