Sao Tome en Principe foto's & tips

'514113' door ejbaaijens '514113' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Surfer in het...onbek

ejbaaijens

We keken op de kaart en zochten een eiland bestemming aan de westkant van Afrika. We zagen toen voor de kust van Gabon de eilanden Sao Tomé en Principe. We gingen surfen op het internet om het onbekende te verkennen. Er was echter niet heel veel informatie. Zelfs het vinden van een vlucht was lastig, maar de optie met TAP via Lissabon (en op de dag zelf kwam ook een tussenstop in Munchen erbij) was de beste. Op bookingsites geen hotels beschikbaar. Verder surfen. Een perfect eenvoudig hotel gevonden. De communicatie verliep niet zo soepel. Je moet geduld en doorzettingsvermogen hebben. Maar dan heb je ook wat! Toch nog even de hele verzameling Columbussen doornemen en ja hoor: ook een artikel over Sao Tomé! Al die moeite van het surfen voor niets ;-) We hebben enorm genoten van dit fantastische pure onbekende eiland. We reden naar het zuiden en kwamen aan bij Porto Allegre. Daar zagen we in de baai iemand surfen op prachtige golven. Surfen in het onbekende.

'456909' door ejbaaijens '456909' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Vergane glorie

ejbaaijens

Op Sao Tomé zijn er verschillende nog werkende cacao en koffieplantages. Erg interessant om te bezoeken. Er zijn ook diverse plantages die in verval geraakt zijn. Op de foto zie je een vervallen plantageziekenhuis. We liepen langzaam de bijna majestueuze trap op. de deur stond open. Binnen veel spinnenrag en gesloten deuren. Zouden hier nu plantagewerkers wonen? De trap naar boven is vervallen, maar toch gaan we voorzichtig naar boven. Je voelt de oude sfeer van vroeger. We komen op een half cirkelvormige veranda. Een fantastisch uitzicht. Aan de ene kant loopt het landschap naar beneden richting zee. Aan de andere kant ruïnes tegen de groene bergen. In Columbus Magazine 28 van voorjaar/zomer 2011 wordt gesproken over de oude plantages. Deze plantage was die van Agua d'Izez.

'494504' door ejbaaijens '494504' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

My girls

ejbaaijens

In het oosten van het eiland Sao Tomé heb je mooie dorpjes waar het leuk wandelen of fietsen is. De huizen zijn kleurrijk, van hout en staan op palen. Hier en daar komt vrolijke muziek naar buiten. Bij dit huis kwam het gezang van de dames. Ze reageerden vrolijk toen we langs kwamen lopen. Natuurlijk wilde de stoere jongen met zijn dames op de foto!

'518625' door ejbaaijens '518625' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Capoeira op Sao Tomé

ejbaaijens

We verbleven op Soa Tomé op een oude plantage in Sao Joao dos Angolares. Weinig mensen die hier overnachten, ondanks hetfeit dat het een geweldige plek is. We zitten halverwege een berg en hebben uitzicht over een kleurrijk dorp en een prachtig ronde baai. Alles omgeven door uitbundig groen. We zitten aan het eind van de dag op de veranda van "ons" koloniale huis en genieten van de geluiden vanuit het dorp en vanuit de jungle waar plantagewerkers zingend aan het kappen zijn. De eerste werkers komen al weer terug vanuit het bos, toen we plotseling muziek hoorden. We gingen kijken en zagen enkele jonge mannen die bezig waren met capoeira. Een combinatie van dans, bewegingen van dieren en vechtsport. En op de achtergrond het prachtig gerestaureerde plantageziekenhuis.

'460684' door ejbaaijens '460684' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Wandeling door Ribeir

ejbaaijens

We waren al 2 keer door het dorp Ribeira Alfonso aan de oostkust van Sao Tomé gereden. Het drukste deel van het dorp is rondom de asfaltweg. We besluiten de auto neer te zetten en eerst langs de kust het dorp te bekijken. We lopen over een oude brug over een kanaaltje. Uit de bergen komt dit deel van het jaar niet veel water. Het kanaal lijkt meer een riool waar in de verte enkele varkens genieten van de modder. De typerende houten huizen en op de achtergrond de groene wilde jungle tegen de bergen zie je veel op Sao Tomé.

'490935' door ejbaaijens '490935' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Cacaoplantage op Sao.

ejbaaijens

Sao Tomé heeft een perfect klimaat voor cacaoplanten. Op het eiland kun je diverse cacaoplantages bezoeken. Op zo'n plantage wonen in oudere huisjes de gezinnen van werknemers en hoor je overal de stemmen van spelende kinderen. Op enkele plantages vind je ook nog oude vervallen gebouwen van bijvoorbeeld een ziekenhuis. We kwamen op een plantage bij het dorp Agua 'd Izé. We konden gewoon rondlopen en zelfs de gebouwen en het proces van verwerken binnen zien. Er stond iemand bij één van de gebouwen die ons binnen wel wilde rondleiden. In het gebouw op de foto stond achterin een oude stoomlocomotief waarmee vroeger op een spoorlijntje op de plantage het vervoer plaatsvond. In een ander gebouw vonden we in een hoek een vervallen drankstokerijtje. Ook lange rijen bakken waar de cacaobonen gedroogd worden. Er hing een indringende geur van fermenterende bonen. Al met al een interessant bezoek!

'446232' door ejbaaijens '446232' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Vulkanische plug, Pic

ejbaaijens

We reden via de prachtige kustweg naar het zuiden. In het zuiden vind je prachtige gouden stranden. Onderweg rijd je langs mooie baaien en door een groen bergachtig landschap. Daar zagen we deze bijzondere berg, de Pico Cao Grande. Pico Cão Grande is een vulkanische plug op het eiland Sao Tomé. De vulkanische piek is 663 meter hoog en torent op kenmerkende wijze boven de omgeving uit. De berg ligt in het zuiden van het eiland en maakt deel uit van het Parque Natural Ôbo. Een vulkanische plug of vulkanische prop is gestolde lava die is ontstaan in de pijp van een actieve vulkaan. Nadat de vulkaan is gedoofd kan het omliggende gesteente, de vulkaankegel, door erosie verdwijnen. Als de plug bewaard is gebleven ontstaat de karakteristieke aardvorm. (deels:Wikipedia) (vergroot is de foto net iets mooier)

'484354' door ejbaaijens '484354' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Verlaten strand op Sa

ejbaaijens

In een artikel in Columbus stond een tip om naar de prachtige stranden in het zuiden van het eiland Sao Tomé te gaan. Dat zijn we dus gaan doen. Sao Tomé is nog niet toeristisch en ook op het gouden strand Yalé was geen kip te bekennen. Op dit strand komen reuzen schilpadden aan land om hun eieren te leggen. Helaas niet in de tijd dat wij er waren. Maar zonder schilpadden was het met een melkachtig zonnetje ook erg genieten!

'488260' door ejbaaijens '488260' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Even uitrusten

ejbaaijens

We verbleven in het oosten van Sao Tomé in een oud plantagehuis. Het land is bij veel toeristen nog onbekend en dus is het land nog niet echt aangepast op toeristen. Hierdoor zie je tijdens de wandelingen een aaneenrijging van pure taferelen. Deze jongens hoorden we al een tijd, omdat vanuit de ruige bossen tegen de berghellingen hun gezang overal hoorbaar was. Nu waren ze op weg naar huis en rustten ze even uit met zicht op het dorp dat beneden bij de baai ligt.

'512427' door ejbaaijens '512427' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Jungle island

ejbaaijens

Ik zag in de nieuwe Columbus een mooie foto van Sao Tomé en kon het daarom niet laten om er ook een van dit schitterende en nog weinig bereisde Afrikaanse eiland te plaatsen. Je kunt er prachtige wandelingen maken en met de auto of fiets kun je het eiland drie kwart rond rijden over een redelijke asfaltweg. De kust verandert continu van prachtige goudgele en bruine stranden tot grillige rotspartijen of savannelandschap tot aan de zee. Zoals je op de foto ziet grenst op andere plaatsen de jungle tot aan het ruwe blauwe water.

'460545' door ejbaaijens '460545' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

12 Years a Slave

ejbaaijens

Aan de oostkust van Sao Tomé woont de bevolkingsgroep Angolares die afstammen van Angolese slaven die in de 16e eeuw zijn aangespoeld nadat het slavenschip op de rosten was stukgeslagen. Ze hebben een heel eigen taal en cultuur. Kort geleden keken we naar de Oscar winnende film 12 Years a Slave. Heel indrukwekkend. Ik moest wel even denken aan mensen die we op Sao Tomé ontmoet hadden.

'491609' door ejbaaijens '491609' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Onbereikbare luxe

ejbaaijens

Deze jochies liepen stoer en luidruchtig langs één van de weinige asfaltwegen die Sao Tomé rijk is. Dat enthousiasme vraagt natuurlijk om een foto. In de nieuwe versie van Columbus Magazine stonden wat foto's van straatmode op o.a. Sao Tomé. Voor de kinderen met name buiten de hoofdstad is (onder andere) het bezig zijn met mode een onbereikbare luxe.

'521030' door ejbaaijens '521030' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipePico Sao Tomé

Sao Tome en PrincipePico Sao Tomé

Trots op zijn fiets

ejbaaijens

Kinderen op Sao Tomé hebben weinig spullen, maar met wat hout en afvalmaterialen kun je zelf een prachtige fiets bouwen. Wat een knap bouwwerk! Berg op kom je weinig vooruit, maar berg af des te sneller.

'508168' door ejbaaijens '508168' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Dametjes met durf

ejbaaijens

In het dorp Sao Joao dos Angolares werd ik na een paar dagen bekend als de fotoman. Deze meiden kwamen me tegemoet en vroegen spontaan om een foto. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. En het leukste zijn altijd de reacties als ze zichzelf op het schermpje zien.

'506194' door ejbaaijens '506194' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Wandelen in Porto...A

ejbaaijens

Al vaker heb ik lovend geschreven over Sao Tomé. Een eiland ten westen van Gabon dat nog niet veel bereisd wordt. Reis je via de kustweg naar het zuiden, dan passeer je prachtige landschappen en ruige kusten. Het belangrijkste dorp in het zuiden is Porto Allegre. Er heerst hier armoede, maar de vrolijkheid van de mensen en het prachtige landschap verbloemen dit deels. Houten huizen op palen staan naast oude deels vervallen gebouwen uit de koloniale tijd. Het is absoluut een aanrader om hier te gaan wandelen. Tijdens onze wandeling maakte ik o.a. deze foto. Vanuit Porto Allegre kun je ook doorreizen naar het eilandje Rolas of langs de kust naar goudgele verlaten stranden waar reuzenschildpadden hun eieren leggen.

'493357' door ejbaaijens '493357' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Shop till you drop

ejbaaijens

In Sao Tomé stad is het op sommige plekken een drukte van jewelste, Er zijn zowel markten buiten en zoals op de foto binnen. Wij vinden het leuk om over markten te struinen. Heel druk aan je ogen en veel geuren en kleuren. Daarna is het ook weer fijn om rustige plekken op te zoeken. De stad ligt aan een brede baai en heeft een lange enigszins vervallen boulevard. Hier was het heerlijk rustig wandelen en met een fantastisch uitzicht.

'457119' door ejbaaijens '457119' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Ribeira Alfonso

ejbaaijens

Je kunt de kuststrook van Sao Tomé driekwart rond bekijken via de geasfalteerde kustweg. De weg is niet overal even goed, maar steeds verrassende uitzichten. Eén van de dorpen die we tegenkwamen was Ribera Alfonso. In de hoofdstraat behoorlijk druk (zeker tegen de avond), maar aan de kant van het water (een halfronde baai) was het rustiger. We gingen er een stukje lopen. Verschillende keren raken we met mensen in gesprek. Andere momenten kon ik het niet laten foto's te nemen. (In Columbus Magazine nummer 28 staat de hierboven genoemde route ook vermeld)

'506995' door ejbaaijens '506995' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Vissers uit Porto...A

ejbaaijens

In het zuiden van Sao Tomé ligt het dorp Porto Allegre. Ondanks dat er af en toe enkele toeristen door reizen naar het eiland Rolas heeft het een authentieke sfeer. Na hard werken op zee en het prepareren van de netten hebben de vissers even tijd om een spelletjes te spelen.

'504063' door ejbaaijens '504063' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Snoepverkopers

ejbaaijens

De hoofdstad van Sao Tomé is niet zo groot, maar wel lekker druk. Met name in de buurt van de markten is het soms net een mierennest. Midden in de drukte vinden we een vervallen parkje. Beetje viezig, maar wel met enkele bankjes om te zitten. Verschillende mannen kijken stuurs voor zich uit. Wij gaan zitten en genieten even van de relatieve rust. Er komen enkele kinderen die ons snoep willen verkopen. Dat doen we natuurlijk en daarna gaan ze tevreden tegenover ons zitten.

'514922' door ejbaaijens '514922' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Footsteps left behind

ejbaaijens

In het zuiden van Sao Tomé heb je prachtige verlaten stranden. Onderweg via een kronkelende asfaltweg door de jungle en regelmatig de kust aan ons linkerkant. Rechts doemt in het landschap een smalle theodoliet op. Een overblijfsel van een oude geërodeerde vulkaan. Na het dorpje Porto Allegre gaat de weg over naar een zeer hobbelige zandweg met grote keien verspreid. We ervaren een gratis Afrikaanse massage (met bijna hersenschudding). Maar we komen uiteindelijk uit in een paradijs. Zwart vulkanisch gesteente dat in de zee blauwe poeltjes vormt en ook goudgele stranden waar werkelijk niemand komt. Hier komen grote zeeschildpadden aan land om eieren te leggen. En wij hebben er heerlijk gewandeld. Het schitterende strand met palmbomen heeft fijne herinneringen bij ons achtergelaten en op het strand lieten wij alleen onze voetafdrukken achter.

'518958' door ejbaaijens '518958' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Overtuigen

ejbaaijens

In Sao Tomé stad heerst er een relaxte sfeer. Het is rustig langs de boulevard en lekker druk bij de markten. Verkopers proberen klanten met verve te overtuigen. Boven hen proberen de reclame borden mensen in stilte te overtuigen.

'488800' door ejbaaijens '488800' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Zware klus

ejbaaijens

Twee meiden kwamen kletsend uit de dicht beboste bergen van het van het eiland Sao Tomé. Ontspannen vrolijke gezichten. Het lijkt alsof de lange, dikke planken niet zo zwaar zijn. Na deze foto stootte ik m'n hoofd aan de plank en echt, ze zijn heel zwaar. Respect voor dit vrolijke dametje!

'506835' door ejbaaijens '506835' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Slipje

ejbaaijens

Eerst vroeg ze heel netjes: Mag ik alstublieft een slipje? Toen er niet werd gereageerd besloot ze het winkeltje in te klimmen. Toch denk ik dat dit niet het echte verhaal is, haha. In het dorp Sao Joao dos Angolares zag ik dit tafereeltje. Schattig toch?

'528280' door ejbaaijens '528280' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeLagao Azul

Sao Tome en PrincipeLagao Azul

Sao Tomé, een...prach

ejbaaijens

Sao Tomé is een prachtig eiland! Niet zo bekend, heel afwisselend qua landschap, oude plantages, kleurrijke huizen en een prachtige bevolking. Op de foto één van de bijzondere plekken van het eiland: Lago Azul. De mooie blauwe kleur van het water is kenmerkend, maar ook het goudgele hoge gras en een ruime verzameling baobabs. En je bent er alleen. Toerisme staat nog in de kinderschoenen.