Sao Tome en Principe

Voor de westkust van Afrika ligt de eilandengroep Sao Tomé en Principe. De groep bestaat uit zes eilanden, waarvan Sao Tomé het grootste is. De eilanden zijn bergachtig en vulkanisch. De bodem is vruchtbaar, waar de bevolking in het verleden gebruik van maakte door er suiker op te verbouwen.

Later kwam een groot deel van het inkomen van de bevolking van koffie- en cacaoplantages. Helaas leeft achttien procent van de bevolking tegenwoordig nog altijd zonder stromend drinkwater en medische hulp is schaars. Wel zijn er voorzieningen voor reizigers; met name avonturiers, duikers en doorgewinterde hikers kunnen hier hun hart ophalen. Ook zijn er een paar zeer luxe resorts. De archipel Sao Tomé en Principe telt 187.000 inwoners. Een derde daarvan woont in de gelijknamige hoofdstad São Tomé. Het merendeel van de bevolking heeft zowel Afrikaanse als Portugese voorouders.

Sao Tomé en Principe is een ideale bestemming als je van strandvakanties houdt. Op de verschillende eilanden kun je door turkoois water en over hagelwitte stranden met wuivende palmbomen wandelen. Ook zeker de moeite waard is een uitstapje naar de binnenlanden. De avontuurlijke paden door het tropisch regenwoud maken van een wandeling een hele uitdaging, maar de prachtige natuur maakt alles goed. Vogelliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken. Maar liefst 140 soorten exotische vogels hebben zich permanent op de eilanden gevestigd.
Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de rotskust Boca Inferno, de waterval van São Nicolau en om te duiken kun je naar Ilheu da Rolas gaan.

Informatie over Sao Tome en Principe

Alle highlights van Sao Tome en Principe

Beste foto's & tips van Sao Tome en Principe

'514113' door ejbaaijens '514113' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Surfer in het...onbek

ejbaaijens

We keken op de kaart en zochten een eiland bestemming aan de westkant van Afrika. We zagen toen voor de kust van Gabon de eilanden Sao Tomé en Principe. We gingen surfen op het internet om het onbekende te verkennen. Er was echter niet heel veel informatie. Zelfs het vinden van een vlucht was lastig, maar de optie met TAP via Lissabon (en op de dag zelf kwam ook een tussenstop in Munchen erbij) was de beste. Op bookingsites geen hotels beschikbaar. Verder surfen. Een perfect eenvoudig hotel gevonden. De communicatie verliep niet zo soepel. Je moet geduld en doorzettingsvermogen hebben. Maar dan heb je ook wat! Toch nog even de hele verzameling Columbussen doornemen en ja hoor: ook een artikel over Sao Tomé! Al die moeite van het surfen voor niets ;-) We hebben enorm genoten van dit fantastische pure onbekende eiland. We reden naar het zuiden en kwamen aan bij Porto Allegre. Daar zagen we in de baai iemand surfen op prachtige golven. Surfen in het onbekende.

'456909' door ejbaaijens '456909' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Vergane glorie

ejbaaijens

Op Sao Tomé zijn er verschillende nog werkende cacao en koffieplantages. Erg interessant om te bezoeken. Er zijn ook diverse plantages die in verval geraakt zijn. Op de foto zie je een vervallen plantageziekenhuis. We liepen langzaam de bijna majestueuze trap op. de deur stond open. Binnen veel spinnenrag en gesloten deuren. Zouden hier nu plantagewerkers wonen? De trap naar boven is vervallen, maar toch gaan we voorzichtig naar boven. Je voelt de oude sfeer van vroeger. We komen op een half cirkelvormige veranda. Een fantastisch uitzicht. Aan de ene kant loopt het landschap naar beneden richting zee. Aan de andere kant ruïnes tegen de groene bergen. In Columbus Magazine 28 van voorjaar/zomer 2011 wordt gesproken over de oude plantages. Deze plantage was die van Agua d'Izez.

'494504' door ejbaaijens '494504' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

My girls

ejbaaijens

In het oosten van het eiland Sao Tomé heb je mooie dorpjes waar het leuk wandelen of fietsen is. De huizen zijn kleurrijk, van hout en staan op palen. Hier en daar komt vrolijke muziek naar buiten. Bij dit huis kwam het gezang van de dames. Ze reageerden vrolijk toen we langs kwamen lopen. Natuurlijk wilde de stoere jongen met zijn dames op de foto!

Praktische informatie over Sao Tome en Principe

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december t/m februari
 • Internet extentie
  st
 • Hoofdstad
  Sao Tome
 • Aantal inwoners
  200.000
 • Oppervlakte
  1,7x Texel
 • Reistijd
  9:00
 • Talen
  Portugees
 • Religie
  christelijk (80%)
 • Tijdsverschil
  1 uur vroeger
 • Tijdverschil
  1 uur vroeger
 • Telefooncode
  239
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Porte Alegre Sao Tome & Principe (PGP)
 • Nationale feestdagen
  12 juli Onafhankelijkheidsdag, 30 september Dag van Agrarische Omwenteling
Laat kaart zien
Dit is de laatste buitenpost van Afrika

Voordat Afrika voorgoed uit zicht verdwijnt en enkel de onmetelijke Atlantische Oceaan resteert, duikt São Tome en Princípe uit het water op. Het kleinste en minst bekende land van het continent wacht op ontdekkers.

Voordat Afrika voorgoed uit zicht verdwijnt en enkel de onmetelijke Atlantische Oceaan resteert, duikt São Tome en Princípe uit het water op. Het klei...

São Tomé & Príncipe: de mooiste jungle-eilanden

Op de landkaart zijn São Tomé & Príncipe slechts twee groene toefjes op het blauwe canvas van de Atlantische Oceaan. Maar de eilanden voor de kust van West-Afrika, die samen het kleinste land van Centraal-Afrika vormen, doen hun reputatie als een van de laatste tropische frontiers eer aan.

Op de landkaart zijn São Tomé & Príncipe slechts twee groene toefjes op het blauwe canvas van de Atlantische Oceaan. Maar de eilanden voor de kust van...

São Tomé & Príncipe

Ver van het vasteland ligt het op een na kleinste land van Afrika: São Tomé en Príncipe. Twee slaperige groene juwelen die wachten op nieuwe ontdekkers.

Ver van het vasteland ligt het op een na kleinste land van Afrika: São Tomé en Príncipe. Twee slaperige groene juwelen die wachten op nieuwe ontdekker...