Sao Tome en Principe Artikelen & Blogs

Reportage

São Tomé & Príncipe: de mooiste jungle-eilanden

Gepubliceerd: 31 jan 2016 0
Op de landkaart zijn São Tomé & Príncipe slechts twee groene toefjes op het blauwe canvas van de Atlantische Oceaan. Maar de eilanden voor de kust van West-Afrika, die samen het kleinste land van Centraal-Afrika vormen, doen hun reputatie als een van de laatste tropische frontiers eer aan.
Het Bom Bom Island Resort op het kleine jungle-eiland Príncipe.
Het Bom Bom Island Resort op het kleine jungle-eiland Príncipe. (© Columbus Travel 2015)


Als hoofdeiland São Tomé al aanvoelt als het eind van de wereld, dan doet het veel kleinere Príncipe er een schepje bovenop met zijn dichte jungle, idyllische stranden en de bijna duizend meter hoge kalkstenen Pico de Príncipe. Cacaoplantages en statige, vaak vervallen herenhuizen verwijzen naar het Portugese koloniale verleden van het eiland. ‘De eerste opmerking die bezoekers maken is vaak dat het net Jurassic Park is!’ aldus Philippe Moreau, die twee ecoresorts in São Tomé & Príncipe runt.Duurzaam vakantie-eilandOm de natuur op de eilanden in balans te houden werd een Zuid-Afrikaanse bosbeheerder ingevlogen, Johannes van der Wath. Onder zijn toeziend oog worden nu alleen snel groeiende palmbomen gekapt. ‘Op een plek als deze vormen alle componenten — er komen op Príncipe alleen al 37 inheemse plantensoorten en zeven inheemse vogelsoorten voor — één geheel,’ zegt hij. ‘Ontwricht één keten en het heeft gevolgen voor het hele ecosysteem.’ Locals worden dan ook actief betrokken bij het behoud van de natuur. Zij houden bijvoorbeeld de stranden, waar veel zeeschildpadden hun eieren leggen, vrij van plastic en ander afval.Ecovrijwilligers‘Een nauwe samenwerking met de gemeenschap en begrip van de lokale cultuur is van levensbelang,’ zegt Philippe. ‘Betrokkenheid creëren.’ Zo maakt het personeel van zijn resorts lokale vissers attent op de lijst van beschermde vissoorten. ‘Kom jij op een ochtend langs met je bootje vol vis, en staat je vangst niet op de lijst van beschermde vissoorten, dan kopen we alles wat je hebt.’ Hoewel het kleine voorbeelden betreft, is de impact van het nieuwe beleid op de biodiversiteit op de eilanden aanzienlijk. Het is de combinatie van unieke natuur en de lokale wil en inzet om die te behouden die São Tomé & Príncipe tot een bijzondere bestemming maakt. ‘Ik zie het op de gezichten van de mensen wanneer ze het land verlaten,’ vervolgt Philippe zijn relaas.‘São Tomé & Príncipe heeft iets met ze gedaan. Iets blijvends.’ Als toerist een steentje bijdragen? Help bijvoorbeeld mee met het afvalvrij houden van de stranden.


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Sao Tome en Principe artikelen

Dit is de laatste buitenpost van Afrika

Voordat Afrika voorgoed uit zicht verdwijnt en enkel de onmetelijke Atlantische Oceaan resteert, duikt São Tome en Princípe uit het water op. Het kleinste en minst bekende land van het continent wacht op ontdekkers.

Voordat Afrika voorgoed uit zicht verdwijnt en enkel de onmetelijke Atlantische Oceaan resteert, duikt São Tome en Princípe uit het water op. Het klei...

São Tomé & Príncipe

Ver van het vasteland ligt het op een na kleinste land van Afrika: São Tomé en Príncipe. Twee slaperige groene juwelen die wachten op nieuwe ontdekkers.

Ver van het vasteland ligt het op een na kleinste land van Afrika: São Tomé en Príncipe. Twee slaperige groene juwelen die wachten op nieuwe ontdekker...