West Rwanda foto's & tips

'270519' door ibodaal '270519' door ibodaal

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Hutu-jochies in...vlu

ibodaal

Deze Hutu jochies in het vluchtelingenkamp in Goma riepen al giechelend en lachend om kado's en chocola; "monsieur, musungu, donnez moi kado! Donnez moi chocolat!" Kort na de genocide / oorlog in Rwanda (1994) was ik in 1 van de vluchtelingenkampen in de grensplaats Goma in het aangrenzende toenmalig Zaire. Deze kampen waren een ware hel; overbevolkt, te weinig voedsel en drinkwater, heet en vuil. In deze kampen zaten dus de daders van de genocide. Deze jochies maakten dus deel uit van de dadergroep die door de Tutsi Rwanda was uitgejaagd. Zoals altijd en overal blijven kinderen toch spelen en lachen en onderzoeken en zorgen zij voor de contrasten tussen ellende en leven. Gisteravond op tv zag ik in de uitzending over Pakistan ook kinderen zwemmen en lachen in het overtollige water. Dat deed me aan deze foto's denken.

'223491' door Ankie '223491' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Solomon, net gewassen

Ankie

Het is zondagochtend, tijd om te wassen. Alle kleintjes op een rij en poetsen maar. En als je klaar bent, mag je opdrogen in je handdoek en warm worden. Want het water wordt niet eerst verwarmd en is echt koud !!! Maar dat doet Solomon allemaal niet zoveel, die heeft altijd en overal plezier in !

'223980' door Ankie '223980' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Bunyenzi, net terug..

Ankie

Bunyenzi is een van mijn favorieten in het weeshuis. Een slimme jongen die het moeilijk gaat krijgen omdat hij niet zomaar in het stramien mee wil... We hebben veel lol gehad op de momenten dat het niet de bedoeling was. Deze foto is gemaakt net nadat hij uit school kwam. Dit is in zijn huis, die hij deelt met nog zo'n 19 broertjes en zusjes. Het leuke van langer in een weeshuis verblijven, is dat je er een beetje bij gaat horen en ze vertrouwd met je raken. Met dit als resultaat.

'448510' door AlexSchoolderman '448510' door AlexSchoolderman

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Broertjes @ Volcanoes

AlexSchoolderman

Na een geweldige gorilla trekking in Volcanoes NP liep ik weer terug naar het dorp achter de groep aan. In het dorp liep dit jongetje met zijn broertje voorbij en blijkbaar waren we allebei nieuwsgierig. :-)

'83194' door shapshap '83194' door shapshap

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Baba gorilla

shapshap

Een van die baba gorillas uit n groep van 17. Onbeskryflike ervaring!

'151057' door Ankie '151057' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Congolese markt

Ankie

Elke woensdag komen de Congolezen met hun boten over Lake Kivu naar de markt in Mugonero, Rwanda. Je hoort ze al ruim voordat je ze ziet. In de maat van het roeien hoor je ze zingen. Heel ritmisch, soms zelfs betoverend. En ze maken ook dit deel van de markt nog eens kleurrijk.

'177195' door Ankie '177195' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Theeplantage Gisove

Ankie

Niet de grootste, wel de theeplantage waar de beste thee van Rwanda vandaan komt. Naast de velden zelf was het bezoek bij de directeur het meest indrukwekkende. Een uur is lang om een moeizaam gesprek te voeren. En de thee die we kregen, niet te drinken zo zwart. En maar lachen en zeggen dat het lekker was!!!

'224347' door Ankie '224347' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Twa familie

Ankie

In Rwanda wonen de Hutu's en de Tutsi's. Deze 2 groepen zijn bij iedereen bekend. Helaas zou ik bijna zeggen omdat een Genocide nou niet echt een leuke reden is. Minder bekend is de 3e bevolkingsgroep, de Twa. Oftewel de Pygmee, die slechts 2% telt. Deze familie is ook de enige in een groot gebied. Vader, moeder, 2 kinderen. Ik ben hier spontaan op bezoek. Om zich een houding te geven gaat moeder potten maken. Deze potten verkopen ze op de markt, hun enige kleine bron van inkomsten. Ook weet ze mij heel duidelijk te maken dat ze wel kleren en geld wil. Ik snap het wel als ik zie hoe ze wonen, 1 klein hutje. Wel hebben ze een stukje grond waar ze op verbouwen. Na een min of 40 ga ik weg. Ze heeft mijn camera gezien (compact) en gebaart, dat geld = foto. Maar ik heb echt niets bij mij. Ze gelloft mij en dan mag ik dit vastleggen. De volgende keer dat ik er ben, ga ik ze de fot brengen (en meer...)

'270518' door ibodaal '270518' door ibodaal

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Hutu-jochie in...vluc

ibodaal

Kort na de genocide / oorlog in Rwanda (1994) was ik in 1 van de vluchtelingenkampen in de grensplaats Goma in het aangrenzende toenmalig Zaire. Deze kampen waren een ware hel; overbevolkt, te weinig voedsel en drinkwater, heet en vuil. In deze kampen zaten dus de daders van de genocide. Dit jochie maakte dus deel uit van de dadergroep die door de Tutsi Rwanda was uitgejaagd. Zoals altijd en overal blijven kinderen toch spelen en lachen en onderzoeken en zorgen zij voor de contrasten tussen ellende en leven. Dit jochie keek giechelend door een scheur van zo'n UNHCR zeil en riep om chocola en kado's. Gisteravond op tv zag ik in de uitzending over Pakistan ook kinderen zwemmen en lachen in het overtollige water. Dat deed me aan deze foto's denken.

'427084' door Ankie '427084' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Talking about the...f

Ankie

Het is ochtend in het weesdorp, tijd dat alle oudere kinderen aan het werk zijn op het land. Lekker rustig voor de 'jeugd' om alvast samen over later te praten...

'150249' door Ankie '150249' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Colette met kip

Ankie

Het Kinderdorp heeft kippen gekregen! Maar wat is het gek om ermee op de foto te gaan !

'406798' door wisseschout '406798' door wisseschout

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Montane forrest

wisseschout

Één van de grootste Montane regenwoud gebieden [ van oost en centraal Africa ]vindt je in Rwanda. Omdat het oerwoud in de bergen ligt en vaak wolken dus vocht ontvangen is er veel biodiversiteit. Nog steeds een van de mooiste stukken natuur in de wereld wat ik gezien heb. Daar de bijzondere L'Hoest aap gezien. Veel wandelingen. [ ook door theeplantage's] slapen op de camping { erg koud ] of ORTPN guesthouse.

'269183' door Larkens '269183' door Larkens

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Gorilla "Wie kijkt...

Larkens

Op de foto staat een vrouwtjesgorilla van de amahoro groep in Parc National Des Volcans, Noord-West Rwanda. Na circa 2,5 uur lopen in de bush sta je op eens oog in oog met deze prachtige dieren. Na alle Bokito verhalen wel wat voorzichtig in het staren naar elkaar. Voor ik het wist, stond ik zelf op slechts een paar meter afstand van een grote silverback. In de dichtbegroeide omgeving is het lastig aan de kant gaan... Echter, de gorilla's zijn zeer vreedzaam en het is een fantastische ervaring om zo dichtbij de gorilla's te kunnen zijn! Je moet er wel wat (financieel) voor over hebben, maar dat geld is ook nodig om het park goed in stand te kunnen houden.

'153666' door Ankie '153666' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Inanasi!!!

Ankie

Het is ananassentijd in het weesdorp!!! De oogst is erg goed dit jaar en dat wordt smullen voor de kinderen van de Inanasi !

'150252' door Ankie '150252' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Lilliane

Ankie

Een van de mooiste meiden van het Kinderdorp. En dan lacht ze nu nog niet eens!

'232641' door Ankie '232641' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

???

Ankie

Het is Kindergarten, alle kinderen zijn druk aan het schrijven en tekenen en kletsen en druk doen. Behalve Rebecca. Rebecca heeft hier even een momentje voor haar zelf.... Waar zal ze aan zitten te denken?

'152460' door Ankie '152460' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Beetje tijd voor...je

Ankie

Netjes wachten tot je er bij kunt om je te wassen. Lekker in het zonnetje is dat helemaal niet zo erg.

'96503' door shapshap '96503' door shapshap

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Knippen?

shapshap

Op besoek by die gorillas in Rwanda...

'224902' door Ankie '224902' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Brochettes !

Ankie

Woensdag is het marktdag in het dorp. Na een binnendoor route langs het water ben je er na 1,5 uur. De markt is er voor de lokale bevolking. Er is absoluut niets te vinden voor de toerist, deze komt nooit in deze uithoek. Meer dan een rondje over de markt en wat fruit kopen, heb je er dan ook niet te doen als bezoeker. Maar als je dan toch in het dorp bent...dan is een (koud!) biertje en wat eten wel erg fijn. Wat je overal wel kunt kopen, zijn brochettes, spiesjes van geitenvlees. Hier worden ze ter plekke gemaakt op een rooster. Ik heb die middag dan ook genoten van een koud biertje met een goed stukje vlees, waarvan ik niet hoefde te twijfelen of dit vers was...

'260525' door wisseschout '260525' door wisseschout

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Onder de paraplu

wisseschout

Het was warm die dag en ook een paraplu helpt dan tegen de warmte. Dat het zo een mooi kleurrijk plaatje opleverde was voor mij meegenomen.

'223984' door Ankie '223984' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Rijst voor de...Kerst

Ankie

Ter voorbereiding van de gezamenlijke Kerstmaaltijd in het weeshuis, wordt door de oudere meiden de rijst gesorteerd. Hier worden de vliesjes er vanaf geschud, waarna de hele rijst stapel doorgezocht wordt op slechte rijst. Een werkje wat voor hun een sociale functie heeft. de meiden zitten er relaxed bij en hebben veel plezier samen.

'151072' door Ankie '151072' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Zwemmen in Lake Kivu

Ankie

Zwemmen is voor ons Nederlanders erg vanzelfsprekend. In Rwanda niet. Maar wat zijn de kinderen blij als ze met zwembandjes en al het water in plonzen. Ik heb ervan genoten samen met ze te zwemmen!!!

'275440' door Ankie '275440' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Hard werken maakt bli

Ankie

Om een weesdorp met 6 huizen goed draaiende te houden, wordt van iedereen verwacht dat er meegewerkt wordt. Dus ook door de allerkleinsten ! Dit zijn broer en zus, Samuel en Esther, druk bezig om het hout van de stapel naar het huis te dragen. Het hout wordt gebruikt om op te koken. Met z'n tweetjes zijn ze een hele tijd bezig geweest om heen en weer te lopen, met een lach op het gezicht. Heel mooi om te zien !

'95837' door Ankie '95837' door Ankie

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Angel

Ankie

Angel, een stil maar oplettend meisje. Nooit op de voorgrond, daarom zo opvallend.