Volcanoes NP

'492418' door marcelkuijper '492418' door marcelkuijper

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Berg gorilla

marcelkuijper

Het is alweer een aantal jaren geleden dat we de berg gorilla's bezocht hebben maar dit gaat vast binnen een jaar weer gebeuren. Al is het een prijzig bezoekje het is meer dan de moeite waard, vind ik. De rust die ze uitstralen.

'433562' door marcelkuijper '433562' door marcelkuijper

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

In de bush van Rwanda

marcelkuijper

Een onbeschrijfelijke ervaring om oog in oog te komen met een groep berggorilla's in de bush van Rwanda. Een uur lang bij deze familie mogen horen die alles uit de kast haalden om ons een fantastische tijd en ervaring te geven.

'512841' door wisseschout '512841' door wisseschout

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Lekker keten kunnen..

wisseschout

Deze groep heel jonge gorilla's waren gewoon aan het keten. Pa zilverback kwam af en toe tussenbeide en " riep " ze tot orde. Even hielden ze zich in, maar ja dat duurde niet lang. Stoeien is zo leuk met elkaar. En ik zat daar met een hele grote glimlach op mijn gezicht.

'433570' door marcelkuijper '433570' door marcelkuijper

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

De Silverback van de.

marcelkuijper

De zeer relaxte Silverback keek alleen even wie er op visite kwamen en liet ons rustig foto's maken. Een hele klim om ze te vinden maar de prijs was het meer dan waard.

'445940' door JefLauwers '445940' door JefLauwers

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Silver back Munyinya

JefLauwers

Oog in oog met Munyinya de silver back van de Hirwa groep in het Valcanoes NP. Voor mij één van de mooiste ontmoetingen met wildlife. Je beseft dan pas hoe klein je bent.

'1106190' door ClaudiaN '1106190' door ClaudiaN

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Berggorilla met haar.

ClaudiaN

Deze foto heb ik genomen tijdens een van mijn meest bijzondere reiservaringen, de ontmoeting met de hoogland berggorilla's in Rwanda. Het gevoel dat ik had om oog in oog te staan met deze geweldig intelligente dieren kan ik niet omschrijven. Ik werd er echt emotioneel van. Door de geluiden die je aangeleerd krijgt kun je letterlijk met ze communiceren en ze geven ook echt aan of ze het prima vinden of niet dat je hun leefgebied binnentreed. Volcanoes National Park is het Rwandese deel van het grote vulkanische massief genaamd het Virunga-gebergte dat zich uitstrekt over de grenzen van Rwanda, Oeganda en de DRC. Het massief beslaat een enorm gebied van meer dan 8.000 km² en omvat zes actieve en drie uitgestorven vulkanen. Gorilla's houden natuurlijk geen rekening met grenzen en staan ​​erom bekend dat ze tussen de landen doorkruisen, hoewel de meeste gewende groepen zich in Volcanoes National Park bevinden. Het massief herbergt ongeveer de helft van 's werelds kostbare berggorilla's - zo'n 400 - waardoor Rwanda waarschijnlijk de beste plek in Afrika is voor een volgsafari. Volcanoes National Park heeft ook een historische connectie met het behoud van gorilla's. Het was de basis voor het baanbrekende werk van primatoloog Dian Fossey dat eind jaren zestig begon en evocatief wordt verbeeld in het boek en de film Gorillas in the Mist.

'1108135' door ClaudiaN '1108135' door ClaudiaN

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

De denker

ClaudiaN

Een van de meest mooie reiservaringen, oog in oog staan met de hoogland berggorilla's. Zelf heb ik dit in Rwanda mogen beleven. Deze gorilla kwam mooi voor me liggen en leek wel of hij in gedachten verzonken was. Wat zou er in zo'n gorilla hoofd allemaal omgaan. Af en toe keek hij me met die grote kijkers aan maar hij vond het prima dat ik daar zat op nog geen 2 meter bij hem vandaan.

'857244' door krijnvandergiessen '857244' door krijnvandergiessen

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Gorilla naam ceremoni

krijnvandergiessen

Hoe komt een gorilla eigenlijk aan z'n naam? Nou, zo dus! Kwita Izina is de jaarlijkse ceremonie waarbij alle in het voorgaande jaar geboren berggorilla’s een naam krijgen. De naam wordt gekozen aan de hand van de omstandigheden en de locatie waarin de gorilla is geboren. Uiteraard wordt hier een groot Afrikaans feestje van gemaakt. Dit jaar vindt deze plaats op 7 september en er zullen in totaal 18 nieuwe gorillaatjes een naam krijgen. Sinds de start van deze traditie in 2005 zijn er 258 gorilla’s geboren in het Vulcanoes National Park. Het is goed dat er op deze manier aandacht wordt gegeven aan deze diersoort, aangezien er helaas nog maar ongeveer 800 berggorilla’s op onze aarde rondlopen. Een zwaar bedreigde diersoort dus! Deze grote houten gorilla was in 2016 het decor van deze ceremonie, en stond er nog toen wij een paar dagen later het gebied bezochten. Je moet je alleen wel afvragen of deze ceremonie het juiste moment is om dit gebied te bezoeken, want er komen uiteraard veel mensen op af. Wellicht is het een goed idee om bij de ceremonie zelf te zijn, en vervolgens een paar dagen later terug te komen om de prachtige vulkanen in meer rust te beklimmen (en de gorilla's te bezoeken).

'1106401' door ClaudiaN '1106401' door ClaudiaN

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Golden Monkey

ClaudiaN

De Gouden Aap (Cercopithecus Mitis Kandti) is ook bekend als de "Blauwe Aap" en leeft in de bossen op grote hoogte van het Volcanoes National Park in Rwanda. De apen zijn speels en nieuwsgierig en brengen vaak hun tijd door met springen van bamboetak tot bamboetak of stoeien op de bosbodem. Ze zitten bijna niet stil dus zijn enorm moeilijk te kunnen fotograferen. Je kunt een trekking maken vanaf de voet van de Mt Sabyinyo naar het gebied waar deze golden monkeys zich voornamelijk ophouden.

'1106352' door ClaudiaN '1106352' door ClaudiaN

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Gorilla peuter

ClaudiaN

Terwijl mamma berggorilla haar middag dutje doet, speelt de peuter vrolijk om haar heen. De kleine is enorm nieuwsgierig en slaat zelfs uitdagend tegen mijn been. Wanneer hij mijn vertrouwen gewonnen heeft gaat hij mooi voor me zitten en kan ik mooie kiekjes van hem maken. Eigenlijk moet je 7 meter afstand houden maar als de gorilla's zelf toenadering zoeken en het "vriendelijke grom geluid" laten horen is het prima. Zo had ik enorm geluk om echt heel dicht bij ze te kunnen komen.

'1063815' door Versteegt '1063815' door Versteegt

RwandaVolcanoes NP

RwandaVolcanoes NP

Rwanda verrast je.

Versteegt

Rwanda en dan met name de Volcanoes National Park is vooral bekend van het verhaal van Dian Fossey en haar berggorilla's. Je kunt echter naast het bezoeken van de berggorilla's, wat fantastisch is, nog andere activiteiten doen zoals het bezoeken van de Golden Monkeys. Om de aapjes te vinden, maak je onder begeleiding van een gids met wachters en dragers een flinke hike. Alle moeite wordt beloond met één uur kijken naar deze heel bewegelijke en schattige aapjes. Als je rustig blijft zitten of staan, komen de aapjes buitelend, springend of rennend langs je. Zo nu en dan blijven ze even rustig zitten om een stuk bamboe te eten. Het is een plezier om naar ze te kijken en voordat je het weet, zegt de gids dat het tijd is voor de laatste foto's omdat het uur voorbij is.