Volcanoes NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gorilla naam ceremonie Kwita Izina

Volcanoes NP,
Rwanda


Hoe komt een gorilla eigenlijk aan z'n naam? Nou, zo dus! Kwita Izina is de jaarlijkse ceremonie waarbij alle in het voorgaande jaar geboren berggorilla’s een naam krijgen. De naam wordt gekozen aan de hand van de omstandigheden en de locatie waarin de gorilla is geboren.

Uiteraard wordt hier een groot Afrikaans feestje van gemaakt. Dit jaar vindt deze plaats op 7 september en er zullen in totaal 18 nieuwe gorillaatjes een naam krijgen. Sinds de start van deze traditie in 2005 zijn er 258 gorilla’s geboren in het Vulcanoes National Park. Het is goed dat er op deze manier aandacht wordt gegeven aan deze diersoort, aangezien er helaas nog maar ongeveer 800 berggorilla’s op onze aarde rondlopen. Een zwaar bedreigde diersoort dus!

Deze grote houten gorilla was in 2016 het decor van deze ceremonie, en stond er nog toen wij een paar dagen later het gebied bezochten. Je moet je alleen wel afvragen of deze ceremonie het juiste moment is om dit gebied te bezoeken, want er komen uiteraard veel mensen op af. Wellicht is het een goed idee om bij de ceremonie zelf te zijn, en vervolgens een paar dagen later terug te komen om de prachtige vulkanen in meer rust te beklimmen (en de gorilla's te bezoeken).