Kigali foto's & tips

'171929' door JVersteeg '171929' door JVersteeg

RwandaKigali

RwandaKigali

Starend in de rook

JVersteeg

Dit kleine manneke stond aan het begin van de avond wat verlegen in rokerige de opening van het hutje van zijn ouders. Het werd al wat frisser en hij had zich daarom ingepakt in allerlei kleurrijke doeken. Binnen werd op een vuurtje het avondeten bereid.

'430984' door Gerrit '430984' door Gerrit

RwandaKigali

RwandaKigali

Schoolmeisjes

Gerrit

Rwanda is veel georganiseerder en minder 'afrika' dan Uganda. Hier gaan bijvoorbeeld alle kinderen naar school en rijden er hoogstens twee op een motor. Deze meisjes dragen wel een uniform maar geven er wel een voor dit land losse touch aan.

'406364' door michael1977 '406364' door michael1977

RwandaKigali

RwandaKigali

Stille getuigen van d

michael1977

Kerk in Natarama (Genocide Memorial, 20 min ten zuiden van Kigali). Tijdens de genocide van 1994 zochten duizenden Tutsis een veilig heenkomen in kerken. Speciaal getrainde milities slachten mannen, vrouwen en kinderen af. Dit zijn de stille getuigen. De gaten in de muren werden gecreëerd door granaten, vervolgens werden de Tutsis beschoten en met machetes letterlijk afgeslacht. In de omgeving van Natarama zo'n 50.000!! In heel Rwanda, 1 miljoen....in slechts 100 dagen!

'167686' door JVersteeg '167686' door JVersteeg

RwandaKigali

RwandaKigali

Droevig en Alleen

JVersteeg

Dit kleine meisje stond langs de weg toe we door de bossen, over de heuvels bij Kigali hike-ten. Ze stond er zo droevig, onverzorgd en verlaten bij. Ik kreeg meteen de drang haar mee te nemen. Rwanda was PRACHTIG, maar het nog zichtbare leed van de mensen domineerdde bij mij regelmatig mijn stemming. Meer dan de helft van de Rwandese kinderen was wees toen ik er in 2004 was. Het blijft onwerkelijk: Zo'n prachtig land verwoest door slechts 1 maand aan genocide

'27586' door Marayone '27586' door Marayone

RwandaKigali

RwandaKigali

Schoolmeisje

Marayone

Een schoolmeisje uit Kigali.

'411894' door frederieke '411894' door frederieke

RwandaKigali

RwandaKigali

Onderweg in Rwanda

frederieke

Deze foto is gemaakt tussen Kigali en Ntarama toen wij met de lokale minibusjes van Kigali naar het memorial in Ntarama onderweg waren. De voormalige zandweg werd geasfalteerd. Aan beide kanten van de opbreking moest iedereen uitstappen en een klein stukje te voet om aan de andere kant van de opbreking weer in een ander busje te stappen. Deze twee vrouwen lopen dat kleine stukje langs de dampende asfalt weg met op de achtergrond de kenmerkende heuvels van Rwanda. De mand met puntige deksel die de vrouw rechts bij zich heeft is een typisch Rwandees voorwerp.

'364561' door Danny-Hartogs '364561' door Danny-Hartogs

RwandaKigali

RwandaKigali

Kigali's buitenwijken

Danny-Hartogs

De hoofdstad van Rwanda, Kigali is op meerdere heuvels gebouwd. In het centrum is door Westerse steun veel hoge nieuwbouw te vinden, dit zijn de buitenwijken aan de rand van de stad.

'215909' door suzannepater '215909' door suzannepater

RwandaKigali

RwandaKigali

Sweety

suzannepater

Deze mooie meid wilde graag voor ons poseren op weg naar Lake Bunyuoni in Uganda. Natuurtalentje lijkt me! :-) De familie zat op het grasveld er achter te kijken naar de show die het meisje gaf aan de muzungu's.

'333591' door mvdbrink170980 '333591' door mvdbrink170980

RwandaKigali

RwandaKigali

Schoon straatbeeld

mvdbrink170980

Één van de dingen die me zijn bijgebleven tijdens mijn reis door Oost Afrika is dat het door burgeroorlog getroffen land Rwanda er zo schoon uit zag. Op de weg tussen het Genocide Memorial Center en Hotel Mille Collines (bekend vanwege de film Hotel Rwanda) zagen we schone straten en strak aangelegde trottoirs, zoals op deze foto te zien. 's Avonds bij onze camp site had ik een gesprek met 2 Rwandeze jongens die mij vertelden dat de huidige President, Paul Kagame, ieder weekend met de bewoners de straten gaat schoonvegen en wil dat de bevolking vooruit denkt om zo de schaamte die overheerst na de burgeroorlog te verwerken.

'183439' door Rieneke '183439' door Rieneke

RwandaKigali

RwandaKigali

In de heuvels van...k

Rieneke

Zie ook hoe de kinderen hun eigen speelgoed maken..

'120865' door mweijters '120865' door mweijters

RwandaKigali

RwandaKigali

Ook hier !!

mweijters

Weinig mensen hebben televisie en toch deze agressieve reclame

'87247' door shapshap '87247' door shapshap

RwandaKigali

RwandaKigali

Crowned crane

shapshap

...All dressed up and nowhere to go...

'74779' door nz65 '74779' door nz65

RwandaKigali

RwandaKigali

Verplegen in kigali

nz65

baby in ziekenhuis kigali

'27588' door Marayone '27588' door Marayone

RwandaKigali

RwandaKigali

Glimlach

Marayone

In de regen lacht een jongen naar de camera.

'1090336' door ejbaaijens '1090336' door ejbaaijens

RwandaKigali

RwandaKigali

Kigali wandelend...ve

ejbaaijens

Een stad met een beladen geschiedenis. Bekend van de genocide, maar tegenwoordig een vredige sfeer. De stad is schoon en vrij rustig voor een hoofdstad. We gaan steden graag wandelend verkennen. Zo ook Kigali. We gebruiken bij voorkeur geen kaart, maar gaan gewoon op pad. Het was zondag. Het centrum was zonder de bedrijvigheid vrij stil. We zien de mensen die op straat lopen allemaal eenzelfde richting aanhouden. Wij volgen benieuwd. Vanaf één van de heuvels van de stad zien we lager een dichtbebouwde wijk liggen. Zou het veilig zijn? De weg naar beneden is zanderig maar we zien steeds een mooi overzicht van de wijk. De mensen die we tegenkomen groeten ons vriendelijk terug. We lopen langs een kroegje gemaakt van verweerde houten planken. Een man in een heel oud Ajax shirt staat achter de bar (we komen eigenlijk tijdens de reizen nooit mensen met een Feyenoord shirt tegen). We kunnen niet laten om naar binnen te gaan. We zijn de enige bezoekers maar genieten van de muziek en een colaatje. Er is weinig ruimte en toch komen een aantal nieuwsgierige mensen binnen. Leuke gesprekken volgen. Bij vertrek werden we met trots uitgezwaaid. In de verte zien we een kantoortoren boven een heuvel uitsteken. Die richting volgen om weer in het centrum te komen!

'989295' door ejbaaijens '989295' door ejbaaijens

RwandaKigali

RwandaKigali

Kigali

ejbaaijens

Kigali is een bijzondere stad. De stad is gebouwd op diverse heuvels en heeft ruim 800000 inwoners. Voor een Afrikaanse stad is het erg schoon. Plastic zakken zijn in Rwanda verboden (je kunt een forse boete krijgen als je deze mee neemt in je koffer) en één dag per maand is iedereen vrij om gezamenlijk de omgeving schoon en netjes te maken. Het centrum is vrij rustig (op zondag uitgestorven). In het commerciële deel van het centrum is het wel drukker. Andere wijken zijn zeer dicht bevolkt. Naast de wijk op de foto ligt echter weer een villawijk. We zijn in beide wijken geweest. Ieder zijn eigen sfeer. In de drukke wijk veel geluiden van spelende kinderen en muziek en in de villa wijk stilte achter de muren. In de villa wijk wel een restaurant (Pili Pili) waar rijkere hippe mensen komen en enkele toeristen. Leuk om beide sferen te mogen ervaren. Veel Afrikaanse hoofdsteden hebben problemen met veiligheid. In Kigali voelden we ons overal veilig.

'971001' door ejbaaijens '971001' door ejbaaijens

RwandaKigali

RwandaKigali

Wandelen in Kigali

ejbaaijens

We vinden het leuk om zonder kaart te wandelen en zo steden of gebieden te "ontdekken" en beleven. Zo ook in Kigali in Rwanda. We waren hier vorige week nog en hebben echt genoten. We liepen eerst op een brede geasfalteerde weg. Het was er niet zo druk. We zien meerdere mensen een weg heuvelaf lopen en besluiten hen te volgen. Kigali is behoorlijk heuvelachtig en we zijn dichtbevolkte wijken tegen de heuvels aanliggen. We lopen een zandpad naar beneden. mensen kijken verbaasd. Mzungu's hier? Over en weer begroeten we elkaar. We voelden ons er heel prettig. Op de foto zie je ook een klein kroegje (blauwe slierten). Tijd voor een colaatje en wat leuke gesprekken over voetbal.

'980805' door ejbaaijens '980805' door ejbaaijens

RwandaKigali

RwandaKigali

Wandelen in...heuvela

ejbaaijens

Kigali is een fijne en veilige stad om te wandelen. Wij doen dit zoals vaak zonder kaart op gevoel. In het centrum was het vrij rustig, dus we liepen naar een dichter bevolkte wijk. We slaan af op een oranje-achtige zandweg de heuvel af. Eenmaal beneden komen we op een geasfalteerde weg. We zien een kleurrijk winkeltje met daarachter weer een dichtbevolkte wijk. Een mooi uitzicht.

'1000562' door ejbaaijens '1000562' door ejbaaijens

RwandaKigali

RwandaKigali

Kigali by night

ejbaaijens

Vaak zijn Afrikaanse hoofdsteden druk en chaotisch, maar Kigali vonden wij netjes met een prettige relaxte sfeer. We liepen zonder plan diverse wijken in. De laatste dagen verbleven we in Villa Belle Vue in de wijk Kibagabaga. Alleen de naam van de wijk is al mooi. In tegenstelling van de drukke wijk waar we eerder gewandeld hadden, was het in deze wijk rustig met veelal grotere huizen. Hier ook een hip restaurant (Pili Pili) waar je fantastische uitzichten hebt en een heel fijne sfeer. Handig omdat ons hotel geen restaurant had. Vanuit onze kamer hadden we dit uitzicht. Niet verkeerd. Mochten we ooit weer naar Rwanda gaan, dan gaan we deze plek weer opzoeken. (graag even openen)