West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Uganda image

West Uganda

West Uganda
Oeganda
ASchonis

Bezoek aan de basisschool

De dag voordat we de gorillatrekking gaan doen, relaxen we eerst nog een dag in de buurt van het national park Bwindi. Vanuit onze eenvoudige lodge lopen we zo het dorpje in. We gaan het leven hier bekijken. Er was 's ochtends al muziek te horen vanuit de kerk, maar nu hoor je ook kinderen zingen op school. We lopen er heen en worden linea recta doorgestuurd naar de directrice. Sommigen dingen veranderen blijkbaar nooit, zegt mijn reisgenoot.

Een aardige vrouw van eind de 50 heet ons hartelijk welkom. Ze vertelt enthousiast over haar school. Ze zit al meer dan 30 jaar in het onderwijs. Op haar bureau staan diverse bekers en de wand hangt vol met oorkondes. Ze vertelt trots dat ze met deze school prijzen heeft gewonnen tijdens muziekoptredens, ze zijn ook zeer op hygiëne gericht en ga zo maar door. Het is een basisschool van de regering. Het onderwijs is gratis, maar de mensen moeten zelf het schooluniform aanschaffen.
Bij deze 'government school' zit ook een 'community school'. Hier zijn de klassen kleiner en krijgen de kinderen beter les, maar ja...dat kost geld. De government school is een stuk populairder. Ruim 320 kinderen en slechts 3 leerkrachten. Te bizar voor woorden.

De kinderen leren lezen en schrijven, maar je ziet ze ook werken in de schooltuin. De praktische dingen om te kunnen (over)leven. Niet te vergelijken met de scholen in Nederland. Naar de universiteit gaan de kinderen in dit gebied al helemaal niet. Te duur, te ver weg. Sommigen lopen nu al 5 kilometer heen, en dus ook weer terug, om van 8 tot 17 uur op school te zijn.

De directrice is ook nieuwsgierig naar ons. We vertellen over alles en nog wat. Uiteindelijk komen we zelfs op het onderwerp zomer- en wintertijd. De directrice snapt er niets van als wij vertellen dat 's zomers de zon pas rond 22.30 uur echt onder is en dat in de winter de dagen erg kort zijn. "Dat is toch ongelooflijk?", blijft ze maar zeggen.

Na dit gezellig samenzijn mochten we even rondkijken. Bomvolle klassen, zingende kinderen, schoffelende kinderen, lesstof op de buitenmuren getekend (een hart met allerlei opmerkingen voor de biologieles), veel opmerkingen over safe sex en ' virginity'. Het was een zeer indrukwekkende ochtend. De gastvrijheid van de directrice en de leerkrachten, het enthousiasme van de kinderen. Het is ontroerend. Ik raad dan ook iedereen aan om een keer naar een schooltje te gaan. Ik weet zeker dat je gastvrij wordt ontvangen.

Wij hebben nog een kleine gelddonatie gedaan, zodat ze boeken kunnen kopen. Zelf nog wat pennen meegenomen en afgegeven. Het is maar een klein gebaar, maar je moet ergens beginnen.