Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zelfbewust

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


De eerste 3 dagen van ons verblijf in Niger verblijven we bij een Wodaabe-familie. Hoogtepunt van het verblijf is het bijwonen van de voorbereidingen op- en de uitvoerig van de verschillende dansen door de mannen van de stam. Hier hebben we al de nodige foto's van geplaatst.

Maar ook de vrouwen van de stam verdienen de aandacht. Ondanks het feit dat ze vrijwel niets hebben, stralen ze heel veel kracht en zelfvertrouwen uit.
Hun bezittingen bestaan uit een paar bewerkte palen die het bed vormen, gebogen takken die de basis van het afdak boven het bed vormen, matten als afdak en matras en verder een verzameling kalebassen om de bezittingen in op te slaan. Alles moeten ze binnen korte tijd op hun ezel kunnen laden om verder te trekken naar een andere plek waar voedsel is voor de koeien. Daarnaast hebben zij de zorg voor de kinderen. En dat valt niet mee in een zo ontzettend droog en onherbergzaam gebied zonder enige voorziening.

De dansen en overige feestelijkheden draaien vooral om de mannen en de vrouwen hebben vooral de rol van toeschouwer. Maar desondanks maken zij zeer grote indruk!!!
Waar wij yoga, mindfulness en andere trainingen nodig hebben, lijken zij van nature een zelfbewustheid te hebben en uit te stralen.