Agadez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

‘La maison du boulanger’

Agadez,
Niger


‘La maison du boulanger’ staat voor ‘het huis van de bakker’. Dit, aan de buitenkant niet bijster interessante huis staat in het eeuwen oude centrum van Agadez. Maar eenmaal binnen op de bovenverdieping kijk je je ogen uit!

In het begin van de vorige eeuw trok de bakker Sidi Ka uit het Senegalese Thiès naar Agadez in Niger om daar zijn beroep uit te oefenen. In zijn vrije tijd begon hij de binnenkant van zijn huis van zelfgemaakte sculpturen, zoals schelpen, vliegtuigen en arabesken van klei te voorzien. Precies honderd jaar geleden (in 1917) was hij hiermee klaar. Een waar kunstwerk van een bakker die kunstenaar werd.

Het heeft mij heel wat moeite gekost het huis in een wirwar van straatjes te vinden. Er is nergens een verwijzing of zo te ontdekken. Het blijkt nog steeds eigendom te zijn van de familie. Een van de achterkleinkinderen (de man op de foto) van Sidi Ka werd opgetrommeld om het huis voor ons te openen. Dat was wel heel lang geleden dat zich bezoekers aandienden, zei hij. Niet zo vreemd natuurlijk, want Agadez ligt in een ‘problematisch gebied’ met als gevolg dat er de laatste jaren bijna geen toerist meer komt.

Wie ooit de film ‘The Sheltering Sky’ van Bernardo Bertolucci heeft gezien, kan zich wellicht dit huis herinneren. Een paar scenes uit de film zijn hier opgenomen.