Agadez

In het midden van Agadez ligt de eeuwenoude mythische handelsplaats Agadez. Voor veel nomadische stammen zoals de Touareg was dit het begin- of eindpunt van de ‘grote oversteek’ door de gevaarlijke en niets ontziende Sahara. Vandaag de dag heeft Agadez nog steeds deze transitofunctie, alleen niet meer voor de eindeloze caravanen dromedarissen.

Informatie over Agadez

Beste foto's & tips van Agadez

'535114' door Bowral '535114' door Bowral

NigerAgadez

NigerAgadez

De Grote Moskee van..

Bowral

In het midden van Niger ligt de eeuwenoude mythische handelsplaats Agadez. Voor veel nomadische stammen zoals de Touareg was dit het begin- of eindpunt van de ‘grote oversteek’ door de gevaarlijke en niets ontziende Sahara. Vandaag de dag heeft Agadez nog steeds deze transitofunctie, alleen niet meer voor de eindeloze caravanen dromedarissen. De huidige handel heeft een hele duistere kant … Tegenwoordig is Agadez een broeinest van mensensmokkelaars. Duizenden West-Afrikanen die de oversteek naar Europa willen maken, doen dit via Agadez. Van hieruit proberen zij onder erbarmelijke omstandigheden de Sahara over te steken om in Libië te geraken voor het vervolg van hun reis. Op de foto zie je de minaret van de grote moskee van Agadez. Het origineel is gebouwd in 1515 en in 1844 gerestaureerd.

'554835' door Bowral '554835' door Bowral

NigerAgadez

NigerAgadez

‘La maison du...boula

Bowral

‘La maison du boulanger’ staat voor ‘het huis van de bakker’. Dit, aan de buitenkant niet bijster interessante huis staat in het eeuwen oude centrum van Agadez. Maar eenmaal binnen op de bovenverdieping kijk je je ogen uit! In het begin van de vorige eeuw trok de bakker Sidi Ka uit het Senegalese Thiès naar Agadez in Niger om daar zijn beroep uit te oefenen. In zijn vrije tijd begon hij de binnenkant van zijn huis van zelfgemaakte sculpturen, zoals schelpen, vliegtuigen en arabesken van klei te voorzien. Precies honderd jaar geleden (in 1917) was hij hiermee klaar. Een waar kunstwerk van een bakker die kunstenaar werd. Het heeft mij heel wat moeite gekost het huis in een wirwar van straatjes te vinden. Er is nergens een verwijzing of zo te ontdekken. Het blijkt nog steeds eigendom te zijn van de familie. Een van de achterkleinkinderen (de man op de foto) van Sidi Ka werd opgetrommeld om het huis voor ons te openen. Dat was wel heel lang geleden dat zich bezoekers aandienden, zei hij. Niet zo vreemd natuurlijk, want Agadez ligt in een ‘problematisch gebied’ met als gevolg dat er de laatste jaren bijna geen toerist meer komt. Wie ooit de film ‘The Sheltering Sky’ van Bernardo Bertolucci heeft gezien, kan zich wellicht dit huis herinneren. Een paar scenes uit de film zijn hier opgenomen.

'541471' door Bowral '541471' door Bowral

NigerAgadez

NigerAgadez

Fulani vrouw met...ge

Bowral

Op de markt in Agadez kwam ik deze rijkelijk in haar gezicht getatoeëerde vrouw tegen. Ze behoort tot de Fulani bevolkingsgroep (ook wel Peul genoemd). Veel Fulani zijn nomaden die met hun vee door west- en centraal Afrika trekken. Gezichtstatoeages zie je eigenlijk alleen nog maar bij de oudere vrouwen

Laat kaart zien