Windhoek foto's & tips

Autohuur 4x4 'kleine lettertjes' - voorkom 1600 euro extra kosten

Een 'tegenvaller' van ruim €1600...

Ik heb even gewacht met het plaatsen van deze tip, de emotionele wond moest even helen. In ruim 3 weken tijd hebben we een rondreis gemaakt door Namibië en Botswana in een 4x4 auto met daktent. Deze individuele reis hadden we geboekt bij Out in Africa, die KEA Campers als 4x4 verhuurmaatschappij had gecontracteerd. De reisdocumentatie (incl. route-beschrijving) vooraf was prima, maar achteraf hadden we ons beter moeten laten voorlichten over de 4x4 huurauto.

In Windhoek aangekomen besloten we uit voorzorg alle eigen risico af te kopen (ik meen tegen ca. 30 euro per dag, dus niet echt goedkoop). Op dag 4 nabij Swakopmund, op weg naar de beroemde Welwitchia plant, begaf de koppeling van de auto het. We moesten worden weggesleept en hebben anderhalve dag moeten wachten op een vervangende auto.

De communicatie met KEA Cars verliep ronduit slecht, diverse keren zijn we voorgelogen over het tijdstip waarop de vervangende auto zou worden afgeleverd, ook heeft Out in Africa hierin weinig kunnen betekenen.

Afgezien van een dure telefoonrekening, een extra hotelovernachting, de noodzaak om onze route aan te passen (de pelsrobbenkolonie gemist hierdoor), kregen we na afloop een EXTRA rekening van ruim €1.600 , ondanks afkoop van eigen risico. Had de koppeling het op dag 3 begeven hadden we geen kosten gehad.

Ondanks pogingen tot onderhandelen bleef de verhuurmaatschappij erbij dat de schade onze schuld was. Hoe bewijs je het tegendeel? Niet dus. Ook hebben ze geprobeerd de extra kosten voor terugkomst al van mijn credit card af te schrijven, wat niet lukte vanwege mijn limiet.

Van deze 1600 euro bleek 1000 euro betrekking te hebben op vervoer van de vervangende auto en terugbrengen van de defecte auto, al met al berekend over ruim 900 km. Het tarief per kilometer was bijna 3x zo hoog als hetgeen KEA in Zuid Afrika rekent.

Resumerend een 5-tal tips:

1) vraag voor het afsluiten van je reis het contract met algemene voorwaarden van de verhuurmaatschappij;
2) ga niet in zee met KEA campers (stuur me een berichtje op mijn profielpagina indien meer details gewenst);
3) kies voor een verhuurmaatschappij die meerdere vestigingen in Namibië heeft (minder kosten voor vervangende auto), dit is bijvoorbeeld het geval bij Avis, zij hebben ook 4x4's (niet zeker of ook daktenten, vraag dit na);
4) overweeg een personenauto i.p.v. 4x4;
5) verhoog NIET de limiet op je creditcard maar zorg dat je over een 2e creditcard beschikt.

Info over deze foto met tip

  • Reisreporter PaulHoo
  • Aantal keer bekeken 6906
  • Geplaatst op 28 apr 2012
  • Land Namibië
  • Stad/Regio Windhoek
  • Categorie Vervoer
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Windhoek inspiratie

In Windhoek 'couchsurfte' ik bij twee meiden, die - ondanks dat ze allebei opgegroeid waren in de ghetto van de stad - het behoorlijk ver hadden geschopt en ...

>>

De Herero zijn nauw verwant aan de eveneens in Namibië wonende Himba. Beide volken zijn van oudsher herders De missionarissen bevalen de Himba’s en de Her...

>>

Toen we in Windhoek sliepen zagen we een bruiloft en deze dame os de moeder van de bruidDe Herero-vrouwen dragen wijde Victoriaanse kleding en een driehoeki...

>>

16 reacties bij foto met tip "Autohuur 4x4 'kleine lettertjes' - voorkom 1600 euro extra kosten"

tomwolfs

Door: tomwolfs • Geplaatst op

Hoi wij huren een auto bij Sunnycars en dan is bodem, banden en glas verzekerd. Wel op genummerde wegen rijden. Maar dat is zo ongeveer elke weg. Alleen een lekke band gehad in Windhoek. Op reserveband naar Budget (via Sunnycars) en hoefde niets te betalen. Sunnycars betaalt budget voor bodem glas en bandenschade. Geen eigen risico. In veel landen auto te huren via hen.

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Auto huren... Altijd opletten wat voorwaarden betreft. Ik heb geen ervaring met 4x4, wel met diverse malen autohuur in ZA. Zo kregen we in Kaapstad van Budget een spiksplinternieuwe ford focus mee om mee te nemen naar Namibie... Wat zijn wij voorzichtig geweest met dat karretje....

Laatste keer via eautohuur een auto gehuurd (9 wkn!) en ik dacht met fully insurance.. Dat stond er ook wel op. Kleine lettertjes: ruiten, banden en onderkant. Dat vernamen wij van Budget op het airport. Wij besluiten om niet bij voorbaat al op het airport 250 euro extra te betalen. We huren al jaren en het is altijd goed gegaan. Laat er nu toch een steen tegen de ruit aankomen door een 4x4 die haast had op een gravelroad. Kosten voor een nieuwe ruit met het merkje van Toyota erop: 650 euro (en we zijn echt rond wezen shoppen in Kaapstad). Kosten voor een nieuwe autoruit zonder merkje van Toyota: 275 euro. Het is uiteraard de laatste geworden. Een volgende keer nog meer erop hameren bij boeking dat alles mee moet worden vezekerd. Het prijsverschil met andere aanbieder was precies die autoruit en bandenverzekering. Als je via organisatie boekt ben je afhankelijk van de leveranciers waar ze mee werken. Uitstekende ervaringen met Jumbo Tours in Knysna die daar goed op let.

1600 euro.... dat is gewoon een andere vakantie!
Gr. Jantine

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Ik ben erg laat met mijn reactie hier. Dat ik dit avontuur zwaar K.. voor je vind, heb ik je een aantal maanden geleden via de korte berichtjes al laten weten. Ik ben nu vooral benieuwd of je nog iets gehad hebt aan een van de onderstaand adviezen. Hopelijk wel. Is Out of Africa je nog tegemoet gekomen in de kosten? Een boycot van KEA zou op zijn plaats zijn. Tot slot nog een schrale troost: het stonk ontzettend bij die pelsrobben.......Grtz. Frans

treglem

Door: treglem • Geplaatst op

Lees net je ervaring met de auto in Namibie. Dat is flink balen. Goed dat je deze negative ervaring deelt en een ander ervoor waarschuwt. Ook wij hadden een neagative ervaring met onze autoverhuurder in Namibie. De tent op de auto lekte aan alle kanten en we konden geen benzine vanuit de reserverjerrycan overhevelen in de tank. Reclamatie was op geen enkele manier mogelijk. Gelukkig waren we met 2 auto's anders hadden we mooi vastgezeten. Dus ook geen auto huren bij Asco Car hire in Windhoek .
Hopelijk uiteindelijk toch nog wel genoten van dit geweldige land! Het blijft wel een gedoe met auto huren Ben benieuwd hoe het ons over 2 weken met de autohuur in Roemenie vergaat waar corrupte welig tiert.

Oryx

Door: Oryx • Geplaatst op

Hoi Paul, ik kan me je frustratie voorstellen. Wij huren al jaren een auto tijdens onze reizen in VS en Afrika. In Zuid-Afrika en Namibië bij Europcar. Gelukkig nog geen grote pech gehad, maar wel een paar keer een akkefietje, dat goed verholpen werd. Ook bij boeking viel goed te communiceren, bijvoorbeeld over een extra reserveband of jerrycan. TIP: probeer niet met een volle jerrycan de grens over te gaan. Dan zal je mazzel moeten hebben met de dienstdoende agent/ambtenaar. Dat hadden wij gelukkig bij Rietfontijn.
Ook afgelopen november in Frankrijk met AVIS geen leuke ervaring. We hadden een lekke band. Geen reserveband of busje lucht in de huurauto aanwezig. Keurig AVIS gebeld, keurig een taxi gekomen die ons naar het vliegveld bracht (300 euro, hoefden we niet te betalen). Auto is later opgehaald hoorden we van vrienden waar we net verbleven. Thuis een rekening van 500 euro gekregen. Hadden ze er een nieuwe band om laten leggen voor 400 euro, en nog wat kosten. Bleek het eigen risico niet volledig afgedekt. Is niet duidelijk gemaakt op het vliegveld, waar het Engels voor de AVIS-medewerker nogal lastig was! AVIS Nederland vond dit ook veel te veel en heeft er 60 euro af weten te halen. Conclusie: lees altijd goed de voorwaarden. Gr, Paul

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.