Sossusvlei

'456884' door WKerkhof '456884' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Ballonvaart

WKerkhof

Nog eentje van een prachtige en indrukwekkende ballonvaart die we over Sossusvlei en de Sesriem Canyon maakte. In de verte zagen we de prachtige duinen van Sossusvlei liggen, maar de windrichting voor ons over dit ruige stukje Namibie, om op nog geen 200 meter van de Sesriem Canyon te landen! Bedankt iedereen voor de leuke reacties op mijn blog en tip (top-tip deze week) over deze ballonvaart!

'505069' door Bowral '505069' door Bowral

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Dat valt niet mee ...

Bowral

Wil je een totaaloverzicht van Deadvlei hebben, beklim dan 'Big Daddy', de hoogste duin (325 meter) in het gebied rond de Sossusvlei. De duin grenst aan Deadvlei en ligt dichtbij de 4x4 parkeerplaats. Bedenk wel dat de klim (nog) lastiger en zwaarder is dan die van 'Dune 45'. De mooiste momenten zijn natuurlijk rond zonsopgang en zonsondergang

'463136' door hbplaatjes '463136' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Sossus dune lodge

hbplaatjes

We verbleven 2 nachten in de Sossus Dune Lodge. Deze lodge ligt (als enige) in het Namib Naukluft NP en wordt beheerd door de overheid (NWR). Je mag vanuit deze lodge vroeger vertrekken naar Sossusvlei, zodat je daar met zonsopkomst bent. De ligging van de lodge is mooi, de grote kamer zijn prima en het geheel is mooi aangelegd. De verzorging is niet top, maar acceptabel. Hier staat één van de huisjes van de lodge op de foto bij zonsondergang. Vroeg naar bed, want om halfvijf ging de wekker.

'482678' door WKerkhof '482678' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Ballonvaart over...So

WKerkhof

Voor iedereen die twijfelt een ballonvaart te boeken bij Sosusvlei, ik zeg doen! Je moet er vroeg je bed voor uit, zoals je kunt lezen in mijn blog, en het is niet goedkoop, maar het is zo de moeite waard! Wij hadden de ballonvaart thuis al geboekt via [url="http://www.namibsky.com" target="_blank"]Namib Sky Ballon Safaris[/url]. Vooraf boek je de dag van vertrek. Dit hebben we gedaan om teleurstelling van een volgeboekte trip te voorkomen. Je geeft toestemming om het bedrag of een deel van het te betalen bedrag van je creditcard af te schrijven. Mocht onverhoopt het weer zo slecht zijn dat de ballon de lucht niet in kan, wordt de vlucht een dag later ingepland, of krijg je je geld terug. Je kunt worden opgehaald vanuit verschillende Lodges: Le Mirage, Sossusvlei Lodge, Kulala Lodge, Sesriem Campsite of Sossusvlei Mountain lodge. Wij sliepen in het park zelf, en onze Lodge stond hier niet bij, dus zijn we naar de campsite gereden waar we in het busje konden stappen. De ballonvaart gaat over dit prachtige gebied en eindigt met een heerlijk champagne- ontbijt/lunch op de meest bijzondere plek die je je kan voorstellen. Op dit moment is de prijs voor deze onvergetelijke ervaring ongeveer N$5000,- per persoon wat omgerekend €350,- is Zie mijn [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/namibie/sossusvlei/reisreporter/blogs/7277.html" target="_blank"]blog[/url] voor onze ervaring en foto's

'455256' door Bowral '455256' door Bowral

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Big Daddy

Bowral

Mogelijk nog lastiger en zwaarder te beklimmen dan 'Dune 45' is de duin 'Big Daddy'. 'Big Daddy' grenst aan Deadvlei dichtbij de 4x4 parkeerplaats. Deze duin wordt vooral beklommen door mensen die een totaaloverzicht van Deadvlei willen hebben. De mooiste momenten zijn natuurlijk rond zonsopgang en zonsondergang

'501105' door hbplaatjes '501105' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Schaapjes tellen

hbplaatjes

Voor mij één van de mooiste landschappen is de Dode Vlei vlak bij Sossusvlei. Wij waren er eind november en dat is het begin van de regentijd. We waren al in het donker richting Sossusvlei gereden. Ongeveer 2 kilometer voor je daar bent ligt aan de linkerkant de Dode Vlei. Daar hebben we vanaf het duin de zonsopkomst gezien. Geluk, want die morgen waren er ontelbare kleine schaapjeswolken. Kort na de zonsopkomst zijn we naar beneden gelopen en kon ik deze foto nemen. Toen we wat later in de ochtend doorreden naar Sossusvlei waren de wolkjes inmiddels allemaal verdwenen. Tip: overnacht in de Sossus Dune Lodge. Deez ligt in het park en je mag dan al in het donker naar Sossusvlei. Anders moet je via de Gate bij Sesriem en die gaal later open. De Sossus Dune Lodge is rechtstreeks te boeken bij de NWR.

'456495' door hbplaatjes '456495' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Wolkjesregen boven de

hbplaatjes

Een veel gefotografeerd en prachtig landschap is se Dode Vlei bij Sossusvlei. Vroeg op, voor zonsopkomst een mooi plekje zoeken, een beetje mazzel met het licht, een beetje geluk met de lucht met allemaal mooie kleine wolkjes en een mooie dode boom. Allemaal naar wens. Dat was dus genieten met nog weinig andere toeristen die zo vroeg waren en de wolkjes die een kleine 2 uur bleven hangen.

'483354' door albertensandra '483354' door albertensandra

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Duin 45

albertensandra

De weg naar duin 45 is de weg naar de Sossusvlei. Duin 45 is misschien wel de bekendste duin van Namibië. Deze duin is erg toegankelijk om te beklimmen. 's Morgens vroeg gaan daarom vele toeristen deze duin op om de zonsopgang te bekijken. Wij gaan het einde van de dag liever hier naar toe, dan is het hier stukken rustiger en heb je de duin voor jezelf.

'508115' door WKerkhof '508115' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Sossus Dune Lodge, 3x

WKerkhof

De Sossus Dune Lodge ligt 4 kilometer van de Sesriem gate samen met de Sossus Oasis Campsite de enige binnen de grenzen van het Namib-Naukluft Nationaal Park. Dat ingeeft je de luxe het park met zonsop- of ondergang te kunnen verkennen. Verder is het prachtig gelegen tegen een bergrug en heeft 24 luxe huisjes die met een lange loopbrug met elkaar verbonden zijn. De huisjes hebben allemaal een eigen terras en een grote glazen pui, dus weer of geen weer je hebt altijd een geweldig uitzicht. De lodge wordt door de overheid gerund (NWR) en je moet een beetje geluk hebben qua service. Wij vonden het prima en hebben hier heerlijk genoten. Blijf hierminimaal 2 nachten om optimaal te kunnen profiteren van de prachtige omgeving! Al met al was niet alleen de lodge heerlijk luxe, het uitzicht en de mogelijkheid om voor zonsopgang bij de dode vlei te zijn vond ik nog veel luxer!

'526581' door CBurgstad '526581' door CBurgstad

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Zandstorm in...Sossus

CBurgstad

Bij het opstaan moeten we eerst even het zand van de slaapzak afschudden en even later onze haren goed door borstelen en de tanden een keer extra poetsen om al het zand weg te spoelen. Het heeft vannacht hard gewaaid en onze tent in helaas niet helemaal zanddicht. Nog voor zonsopgang vertrekken we naar Dune 45, de bekendste zandduin van de Sossusvlei en hier zien we de zon opkomen die de zandduinen de mooie rode gloed geeft. Daarna rijden we wat verder de vallei in wandelen daar een paar uur rond. Op sommige stukken hebben we nauwelijks zicht en is alles grijs en grauw gekleurd. We voelen ons soms net twee overlevenden in een gebied dat door een natuurramp is getroffen en zien niets anders dan dode en verdorde takken en struikjes. Onze voetstappen in het zand zijn na een minuut al verdwenen. Op andere plaatsen is de lucht net iets helderder en zien we nog iets van de spectaculaire mooie natuur en kleuren de duinen nog mooi geel/rood.

'461408' door hbplaatjes '461408' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Zand en een dode boom

hbplaatjes

Zand en een dode boom, dat zijn de ingrediënten van één van de mooiste plekken die ik gezien heb, namelijk: Dode Vlei in de Namib woestijn. Deze vlei ligt vlak bij Sossusvlei. In de Dode Vlei komt geen water meer. De bodem is opgedroogd en de bomen zijn al heel lang dood. Het rottingsproces gaat echter heel langzaam en de bomen zijn zwart en droog. Samen met het rode zand van de hoge duinen en de opgedroogde witte bodem vormen de dode bomen een prachtig landschap. Wij hadden het geluk dat er ook nog eens mooie wolkjes aan de doorgaans strak blauwe lucht stonden.

'496868' door RoyanvanVelse '496868' door RoyanvanVelse

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Mistroostige Death...

RoyanvanVelse

Na een nacht regen en onweer is Death Vlei mistroostiger dan ooit. De vallei staat vol met dode bomen waarvan sommige wel 500 jaar oud zijn. Vlei staat overigens niet voor 'vallei', maar voor 'tijdelijke kleine waterpoel'. Na de zeldzame regen van de afgelopen nacht klopt dit ook wel. De plek ziet eruit alsof het einde van de wereld al geweest is, maar door de nattigheid zal er weldra en tijdelijk weer nieuw leven op af komen.

'517919' door Bowral '517919' door Bowral

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Heroes

Bowral

I, I will be king And you, you will be queen Though nothing will drive them away We can beat them, just for one day We can be Heroes, just for one day And you, you can be mean And I, I'll drink all the time 'Cause we're lovers, and that is a fact Yes we're lovers, and that is that Though nothing, will keep us together We could steal time, just for one day We can be Heroes, for ever and ever What d'you say? I, I wish you could swim Like the dolphins, like dolphins can swim Though nothing, nothing will keep us together We can beat them, for ever and ever Oh we can be Heroes, just for one day I, I will be king And you, you will be queen Though nothing will drive them away We can be Heroes, just for one day We can be us, just for one day I, I can remember (I remember) Standing, by the wall (by the wall) And the guns shot above our heads (over our heads) And we kissed, as though nothing could fall (nothing could fall) And the shame was on the other side Oh we can beat them, for ever and ever Then we could be Heroes, just for one day We can be Heroes We can be Heroes We can be Heroes Just for one day We can be Heroes We're nothing, and nothing will help us Maybe we're lying, then you better not stay But we could be safer, just for one day Oh-oh-oh-ohh, oh-oh-oh-ohh, just for one day

'459668' door WKerkhof '459668' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Dode-vlei

WKerkhof

De meest fotogenieke en bijzondere plek. Ook hier op de site al vaak voorbij gekomen, maar nog niet door mij! Het was puur genieten hier Graag vergroten

'491961' door hbplaatjes '491961' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Eeuwen oud

hbplaatjes

Deze foto is genomen in de Namib woestijn vlakbij Sossusvlei. Daar ligt de dode vlei en persoonlijk vind ik die mooier dan Sossusvlei. We waren heel vroeg (in het donker) al naar deze plek gereden vanuit de Sossus Dune Lodge. Vanuit deze lodge is de (enige) mogelijkheid om er heel vroeg te zijn. We zijn een duin opgeklommen boven de dode vlei om de zonsopkomst te zien en daarna afgedaald naar de vlei zelf. Als je beneden komt loop je op een wit-grijze bodem. Dit is de opgedroogde modderbodem van de vlei (het meer). In de dode vlei komt al eeuwen geen water meer. Er staan alleen nog dode bomen en het hele kleine beetje groen dat hier en daar te zien is leeft van de dauw. Omdat het zo droog is rotten de bomen zeer langzaam weg. De silhouetten steken prachtig af tegen de rode duinen van de Namib.

'457239' door CBurgstad '457239' door CBurgstad

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Sossusvlei

CBurgstad

Een bezoek aan Sossusvlei is telkens weer een belevenis. De natuur is zo indrukwekkend dat je er stil van wordt en op elk moment van de dag hebben de zandduinen weer een andere kleur.

'509075' door WKerkhof '509075' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Vroege ballonvaart...

WKerkhof

Met een heteluchtballen zweven we over een gebied dat niet alleen magisch maar ook mijn dromen overtreft! We staan voor dag en douw op om met zonsopkomst al in de lucht te zitten. De kleuren van dit landschap fascineren, de lange schaduwen geven maken het nog mooier dan het al is en in de verte zien we de rode zandduinen al liggen. kan het mooier vraag ik me af? Nee ik denk het niet.... Voor iedereen die twijfelt ook zo'n ballonvaart te maken, ik zeg doen! Het is niet goedkoop, maar meer dan de moeite waard! Wij hadden de ballonvaart thuis al geboekt via Namib Sky Ballon Safaris. Vooraf boek je de dag van vertrek. Dit hebben we gedaan om teleurstelling van een volgeboekte trip te voorkomen. Je geeft toestemming om het bedrag of een deel van het te betalen bedrag van je creditcard af te schrijven. Mocht onverhoopt het weer zo slecht zijn dat de ballon de lucht niet in kan, wordt de vlucht een dag later ingepland, of krijg je je geld terug. Je kunt worden opgehaald vanuit verschillende Lodges: Le Mirage, Sossusvlei Lodge, Kulala Lodge, Sesriem Campsite of Sossusvlei Mountain lodge. Slaap je daar niet, kun je op eigen gelegenheid naar een van die lodges om met een busje opgehaald te worden De ballonvaart gaat over dit prachtige gebied en eindigt met een heerlijk en luxe champagne- ontbijt/lunch op de meest bijzondere plek die je je kan voorstellen.

'497002' door andresenmarianne '497002' door andresenmarianne

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Eenzaam

andresenmarianne

Hier in de Sossusvlei is werkelijk de eenzaamheid, Het is er heel heet de bomen zijn meerdere hondert jaren dood en deze man op de achtergrond zocht zeker de eenzaamheid. We hebben deze man op de achtergrond pas gezien toen we thuis kwamen en de fotos in de computer hadden gezet

'498340' door hbplaatjes '498340' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Heel veel wolkjes bij

hbplaatjes

De dode vlei vroeg in de morgen is geweldig om mee te maken. De rode duinen gloeien op. De zwarte dode bomen en de witte bodem zorgen voor mooie contrasten. Meestal staat daar dan een strak blauwe lucht boven. Het is tenslotte een erg droge plek in de Namib woestijn. Het was echter niet normaal, maar 's morgens was een groot deel van de lucht bedekt met allemaal kleine wattenwolkjes. Geweldig om te zien en daardoor ontstond er een heel apart licht op de duinen en de bodem. Toen we na ongeveer 3 uur verder gingen waren bijna alle wolkjes weer verdwenen. Wij waren er eind november en dat is aan het begin van het regenseizoen, dus daar zal het mee te maken hebben gehad.

'490471' door WKerkhof '490471' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Dode vlei

WKerkhof

Dode-vlei is een van de meest bizarre plekken in Namibië. We waren hier als eerst met een excursie via ons verblijf in de Sossus Dune Lodge en hadden dit mooie gebied het eerste uur helemaal voor onszelf (en de rest van ons groepje van 8 personen) Je blijft hier foto's maken, zeker door de opkomende zon is het licht en zijn de kleuren hier steeds anders!

'485734' door chateau '485734' door chateau

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Eenzame oryx

chateau

Het is nog vroeg als we bij Duin 45 aankomen. Het landschap is enorm weids en indrukwekkend. Hier en daar steken struisvogels, springbokken en oryxen over in het vroege ochtendlicht. Voordat we uiteindelijk het laatste stukje 4x4 rijden zijn we heel wat keren gestopt om foto's te maken.

'462111' door dreamer666 '462111' door dreamer666

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Boomskeletten van...D

dreamer666

Je kan je niet voorstellen dat hier ooit water stond , maar de dode bomen zijn een vage herinnering dat dit gebied ooit zeer vruchtbaar was. Door de klimaatsverandering en de uitzonderlijke droogte zijn deze boomskeletten nog de enige overblijfsels.

'531700' door hbplaatjes '531700' door hbplaatjes

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Vanaf Big Daddy

hbplaatjes

Onze laatste bestemming tidens onze reis door namibië was Sossusvlei. We hadden bewust de Sossus Dune Lodge geboekt om vroeg naar Sossusvlei te kunnen. Deze lodge van de NWR ligt een paar kilometer voorbij de gate bij Sesriem in het Namib Naukluft NP. Wij kwamen uit het noorden en de rit naar Sesriem is al een belevenis op zich. De brede gravelweg loopt door een adembenemend desolaat landschap. Vooral de Kuiseb Pas en de Gaub Pas (wegnummer C14) zijn prachtig. Je komt ook door het kleine plaatsje Solitaire waar je een tussenstop kunt maken. Overal in de buurt van Sesriem zijn lodges van goedkoop tot heel duur. We hadden geen spijt van onze keuze voor de Sossus Dune Lodge want we mochten al ver voor zonsopkomst richting Sossusvlei vertrekken. De rit van ongeveer 60 kilometer maakten we in het donker. Ons doel was Big Daddy. Deze hoge duin ligt naast Dode Vlei. Persoonlijk vind ik de Dode Vlei de mooiste plek in dit gebied. Voor de zon opkwam konden we nog een flink stuk naar boven klimmen. Door het zand is het heel zwaar lopen en je zakt bij elke stap een stuk terug. Ook in Namibië komt de zon op in het oosten. Big Daddy zet de Dode Vlei dan ook een tijdje in de schaduw. Deze foto is richting het noorden genomen. In het dal loopt de weg, die na 55 kilometer over gegaan is van asfalt naar heel diep zand. Hier heb je om zelf te rijden een goede 4x4 nodig. Links onder zie je nog een klein stukje van Big Daddy. Wat een geweldig begin van de dag.

'490278' door WKerkhof '490278' door WKerkhof

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Voor zonsopkomst...ri

WKerkhof

Vanuit de Sossus Dune Lodge vertrekken we voor dag en dauw richting de dode-vlei. Heel vroeg (4.00 uur) gingen we met een klein groepje op pad richting de dode vlei. Onderweg was nog donker, dus zag je weinig (niks) van dit bijzondere landschap. Als we aankomen bij de dode vlei is het al lichter aan het worden maar de zon is nog niet op. Gezamenlijk klimmen we omhoog Hoe hoger we klimmen hoe lichter het word. Eenmaal boven gaan we zitten en wachten geduldig hoe de eerste zonnestralen dit machtige gebied verlichten Tip: Slaap in de Sossus Dune Lodge! Dit is de enige mannier (of op 1 camping waar ik de naam helaas van vergeten ben) om voor zonsopkomst al bij de dode vlei te zijn, en ik vertel je, dat is echt genieten met hooguit een handje vol mensen boven op de duin te staan en hier de warme gloed van de eerste zonnestralen de zandduinen en de vallei te zien verlichten!