Sossusvlei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sossusvlei image

Sossusvlei

Sossusvlei
Namibië
AnitaOedit

Melkweg Fotografie!

Ieder kind heeft het weleens afgevraagd bij hun bed time stories wat boven in de hemel gebeurde, waarom er lichtjes branden als het donker is en waarom zien we soms streepjes!

Het blijft iets magisch zelf als je groot bent. Je blijft altijd wonderen naar dit prachtige fenomeen en je vraagt jezelf af wat er nou precies boven ons hoofd afspeelt! De melkwegstelsel is en blijft een indrukwekkende natuurverschijnsel met zijn jonge en oude sterren, meteorenzwerm, supernovaresten en met zijn planetaire en emissie nevels. Jammer dat wij dit in Nederland (of elders) niet met onze blote oog kunnen aanschouwen maar alleen bij een complete duisternis en bij een kraakhelder nacht.

Tijdens onze reis naar mooie Afrika - Namibia had ik al voor mijn zelf voorgenomen en stiekem ook gehoopt de sterrenhemel te mogen aanschouwen. Op een avond, in regio Sossusvlei, waren wij overdonderd van de hoeveel sterren massa welk zij aan zij helder flonkerden in de nachtelijke hemel.

Dus reis jij binnenkort naar een bepaald continent(en) waar weinig tot geen licht vervuiling is, dan is het zeker aan te raden om de melkweg te fotograferen.

Hier een aantal tips welk je kunt toepassen bij de melkwegstelsel fotografie.

Camera;
Het is aan te raden een camera te gebruiken met een moderne sensor. Deze is in staat bij een hoge iso waarde de opname zonder veel ruis vast te leggen. *Let op de crop factor, want deze kan de lens met 1.5 x vergroten waardoor de groothoek lens een langere focus lengte krijgt! Bij een full frame sensor heb je deze probleem niet.

Statief;
Een goede stevige statief is aan te raden om bewegingsonscherpte te voorkomen want je camera hangt zowat ondersteboven gericht naar de hemel.

Groothoek objectief;
Een groothoek lens is een must zodat je zoveel mogelijk de sterrenhemel in beeld krijgt. Zelfs gebruik ik 14mm.

Zelf ontspanner of afstandbediening:
Indien je geen stevige statief hebt dan is het niet handig om de zelfontspanner te gaan gebruiken bij nachtfotografie. Gebruik hiervoor een draadontspanner of afstandbediening om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Manual focus;
Zet je autofocus uit doe handmatig scherpstellen door manual infinity focus en maak gebruik van de live-view modus van je camera. Op je lens ziet je een liggend/platte 8 teken, dit heet infinity focus. Voordat je aan de slag gaat richt je camera op een heldere ster en maak wat testopnamen om de scherpte te controleren.

Camera instellingen;
Pas je Iso aan op 3200 (speel met je iso waarden tussen 1600-6400).
Zet je diafragma op max. f-waarde 2.8 (lager is beter) F 2.8 zorgt ervoor dat er meer licht inval op je sensor komt, zo voorkom je ruis op je foto. Indien je geen lens hebt met deze gevoelige f-waarde maak gebruik van de laagste f-waarde getal wat je op je lens hebt staan.
Zet je sluitertijd op 10 of 15. Doe je wat langer dan zie je veel sterrensporen (startrails) en dit wil je niet hebben als je de melkweg wilt fotograferen.
Fotografeer RAW ipv JPEG, dit vanwege je nabewerking.

Kalender;
Kijk in je kalender wanneer er geen volle of halve maan is gedurende je reis. Zo heb je genoeg tijd om je locatie en je compositie te regisseren.

De Melkweg zoeken met je Smartphone, Tablet of Ipad;
Indien je een smartphone, tablet of Ipad hebt, download een milky-way app. *Let op het bij het downloaden dat NIET alle apps altijd gratis zijn! Ik zelf ben een Iphone user en hebt de Star Walk II gekocht. Zo kon ik tijdens onze rondreis zien op welk tijdstip en waar de melkweg opkwam want deze verandert voortdurend van positie!

Locatie en weerberichten;
Dit hangt sterk af waar je bent of in Nederland of elders. Observeer je locatie vooraf en let op de weerberichten. Je wilt geen bewolking of onweer hebben maar een helder nacht. Zoek een locatie met weinig of tot geen lichtvervuiling. Tip; in Nederland is de winter seizoen het beste voor je melkweg fotografie met weinig zonuren en hoe kouder de lucht, hoe helder de nacht. Heb je nog wat tips nodig over hoe je in de winter moet fotograferen, zie mijn blog "winterfotografie".

Overige uitrusting;
Neem een zak lantaarn mee als je bepaalde objecten wilt belichten zoals bijvoorbeeld een boom, tent, huis, rotsen. Tip; doe een doek (niet al te dik qua stof) over de zaklantaarn heen om zo het licht te dimmen en je krijgt dan geen overbelichte voorwerp(en) op je foto.

En mijn aller laatste tip, neem paar campingstoelen mee, een drankje en wat snacks en geniet van je nachtfotografie :)

Veel succes!

Groetjes, Anita