Sossusvlei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overleven in de Namibwoestijn

Sossusvlei,
Namibië


Wij staan hier in Dead Vlei, de bekende droge kleivlakte, omzoomd door duinen. Je kijkt tegen een hoog duin aan, waar je nog een paar mensjes ziet lopen.
De vlei ligt in het midden van de Namibwoestijn. De duinen zijn gedurende vele miljoenen jaren gevormd. Geologen denken dat het zand komt van de Oranjerivier en in de Atlantische Oceaan is gestort. Het zand werd vervolgens in noordelijke richting verplaatst door de Benguela golfstroom. Zo ontwikkelden zich de kustduinen die steeds verder het binnenland zijn ingeblazen door de wind.

Als vroeger de rivier de Tsauchab overstroomde, ontstonden ondiepe poelen waar acacia’s in konden groeien. Na een periode van grote droogte hadden de duinen de vallei omringd en de waterstroom van de rivier was geblokkeerd. De bomen zijn dood, maar vergaan niet, daar is het te droog voor.
Op de duinen kan nog wel iets groeien: Als je goed kijkt, zie je tegen de helling wat groene struikjes staan. Zij krijgen vocht van de ochtendmist.

Hier probeer ik de enorme hoogte van de duinen rond Dead Vlei weer te geven: enkele duinen zijn meer dan 300 meter hoog. Het is een hele klim, zeker als het warm is. Begin dus vroeg en neem veel water mee!

Even openen, dan zie je de figuurtjes goed.