Skeleton Coast

'208739' door Lione Kolsteren '208739' door Lione Kolsteren

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Scheepswrakken kust

Lione Kolsteren

Menig schip (maar ook vliegtuig) heeft een vroegtijdig einde gevonden aan de Skeleton Coast. Dit vanwege storm, slecht zicht en verradelijke stromingen. En als je dit al overleefde dan wachtte je de hete woestijn waar geen mens en voedsel te bekennen was. Dit schip lag er pas 8 maanden!!

'462314' door dreamer666 '462314' door dreamer666

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Himba's in de woestij

dreamer666

De meest afgezonderde en meest originele himbastammen vind je nog enkel in het uiterste noorden van Namibië aan de grens met Angola. Maar ook hier gaat de traditie stilaan verloren en trekken ze naar andere oorden.

'456763' door WKerkhof '456763' door WKerkhof

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Welwitschia

WKerkhof

Onderweg naar de Skeleton Coast is het landschap leeg en verlaten, op een paar bijzondere planten na, de Welwitschia. Deze plant groeit alleen in Namibië en Angola. De regen die jaarlijks valt in combinatie met de dauw die ze op kan vangen in niet genoeg om haar te laten groeien, maar haar lange wortels reiken diep de grond in tot ondergrondse waterbronnen of stromen. De welwitschia groeit erg langzaam en sommige planten kunnen wel 2000 jaar oud zijn. Het is niet de mooiste plant die ik ooit gezien heb, maar misschien wel de meest indrukwekkende! Voor een verhaal over pech onderweg in Nambie, langs de Skeleton Coast zie mijn blog: Dubbel pech, maar toch geluk

'403070' door andresenmarianne '403070' door andresenmarianne

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Nest van de sociable.

andresenmarianne

Dit is het nest van de sociable weaver. Het wordt steeds grote en groter. De ouders brengen hun jongen groot en deze bouwen ook weer aan en brengen daar ook weer hun jongen groot. Er leven dus kinderen kleinkinderen neefjes en nichtjes alle bouwen aan en blijven wonen. de nesten kunnen meer als 20 jaar oud zijn. Als het erg warm is verblijven ze in de nesten die meer aan de zij kant gemaakt zijn als het koud is gaan ze naar de middenste nesten daar kan de temperatuur 6 tot 8 graden hoger zijn

'484441' door andresenmarianne '484441' door andresenmarianne

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Woestijn Plant...(wel

andresenmarianne

Welwitschia mirabilis is een plant die groeit op één van de droogste plaatsen op aarde, de woestijn van Namibië taaie en kan gemakkelijk vijf- tot zeshonderd jaar oud worden

'484192' door andresenmarianne '484192' door andresenmarianne

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Dutje doen

andresenmarianne

De zee voor de Skeleton Coast is de kustlijn van de Namib-woestijn is zeer rijk aan vis. Deze visrijkdom heeft aan de( Geraamtekust) grote kolonies Kaapse pelsrobben aangetrokken. Bij Kaap Kruis is een kolonie van deze robben.

'230974' door Kasangua '230974' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Grappig

Kasangua

Deze Himba jongen vond de brillen van de medereizigers wel interessant; ik heb hem naderhand mijn zonnebril laten opzetten en dat vond hij helemaal te gek!

'249790' door Kasangua '249790' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Teder moment

Kasangua

Een teder moment tussen moeder en kind. Tijdens ons bezoek aan het Himba dorpje was deze dame onze "gids" en liet ons alles zien en vertelde over het leven van de Himba's.Uiteraard met hulp van onze eigen gids.

'392223' door BenRTravellers '392223' door BenRTravellers

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Zandtraan

BenRTravellers

De Kaapse Pelsrobbenkolonie bij Cape Cross is een paradijs voor fotografen. Voor de robben zelf, en dan met name de kleintjes, is het verre van een paradijs. Gevaar ligt overal op de loer: geplet worden door vechtende mannetjes, mama kwijtraken in de drukte of sterven van de honger. Meer dan een derde van alle pelsrobben sterft dan ook voordat het volwassen is. Deze pups hebben gelukkig de eerste onzekere periode overleefd en gebruiken elkaar tevreden als kussen.

'339658' door corriedewinter '339658' door corriedewinter

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Bontjas?

corriedewinter

Deze Kaapse pelsrob pup kan weer even rustig slapen bij Cape Cross. Het jachtseizoen is net afgelopen (15 november). De jagers hadden toestemming van het ministerie van visserij om 91.000 zeerobben te doden , waarvan 85.000 pups en 6000 volwassen mannetjes Van de vacht van de pups worden bontjassen gemaakt die in Rusland en Azië gretig aftrek vinden. Voor één bontjas zijn zo'n tien pups nodig. De bulls worden gedood voor hun penis en testikels. Ze zijn bestemd voor de Chinese markt. De actiegroep Seal SA doet al jaren verwoede pogingen om de jacht te stoppen. Ze heeft daartoe een team advocaten ingeschakeld. Die menen dat de jaarlijkse 'zeehondenoogst' in strijd is met de eigen flora- en faunawetgeving van Namibië en met internationale richtlijnen voor het doden van zeehonden (wrede manier: doodknuppelen). De organisatie krijgt bijval van onder meer het Wereld Natuur Fonds, de natuurbeschermingsafdeling van de Verenigde Naties (UNEP) en het diamantbedrijf De Beers - de grootste werkgever van Namibië. Urbanus Nee, ik hou niet van madammen met een bontjas Madammen met een bontjas zijn gemeen 'k Moet niets hebben van madammen met een bontjas Tegen madammen met een bontjas zeg ik neen http://www.youtube.com/watch?v=baJSdRr78BQ

'509502' door andresenmarianne '509502' door andresenmarianne

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Branding

andresenmarianne

Toen we aan de skeleton kust waren konden we dit prachtige schouwspel zien. De golven sloegen op de rotsen en maakten een prachtig water ballet. Het was erg mooi om te zien en af toe dook er weer een in het water

'239716' door ingrover '239716' door ingrover

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Over elkaar heen

ingrover

Onderweg richting de skeleton coast kom je langs Cape Cross,hier leeft een grote kolonie Kaapse pelsrobben.Het is er een drukte van jewelste en een gekrijs van heb ik jou daar.De moeders en kleintjes worden gescheiden en gaan wanhopig naar elkaar op zoek.De kleintjes gillen om hun moeders en de moeders denderen ver anderen heen in hun zoektocht,zoals hier te zien is.

'248022' door Kasangua '248022' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Oma met (klein)kind

Kasangua

Deze oma was de oppas van een aantal kleine kinderen. De kleintjes waren aan het begin van ons bezoek een beetje schuw en bleven bij oma in de buurt. Even een opmerking: de zwarte achtergrond komt doordat ze vóór hun hutje zitten, je "ziet " als het ware de binnenkant van de hut. Als je goed kijkt, zie je ter hoogte van de keel van oma een klein stukje "deurkozijn".

'231017' door Kasangua '231017' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

De kat uit de boom...

Kasangua

Dit Himba jongetje moest bij het bezoek van ons aan zijn stam eerst even voorzichtig de kat uit de boom kijken voordat hij zijn hut uit durfde te komen.

'309419' door corriedewinter '309419' door corriedewinter

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

En de aarde was woest

corriedewinter

We maken een roadtrip in Namibië en rijden vanuit Sesriem 45 kilometer naar het bekendste duin aan de rand van de Namibwoestijn, duin 45. De duinen hebben een nummer gekregen, omdat er in het verleden velen verdwaalden. Duin 45 zelf is prachtig om te fotograferen, maar het uitzicht vanaf dit 150 meter hoge duin is onvergetelijk. Een onafzienbare vlakte, die doet denken aan een maanlandschap. Mijn camera heb ik beschermd met een raincover, want het waait meestal flink op het duin. Je ziet twee wegen lopen, die regelmatig onderstuiven, maar het is goed te doen met een 4WD. Aan het eind van de vlakte bereik je de Sossusvlei, een oase die de meeste jaren droog staat. De Sossusvlei is volledig omringd door hoge duinen. Coördinaten: Lat: -24° 43' 28.33", Lng: +15° 28' 15.23"

'395236' door PleunGroeneveld '395236' door PleunGroeneveld

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Betoverend

PleunGroeneveld

Betoverend Namibie, wie er ooit is geweest weet hoe genadeloos en desolaat de Namib Desert kan zijn. Als er vroeger een schip verging langs de Skeleton Coast dachten de zeelui die de ramp overleefden veilig aan land te komen en daarmee een zeemansgraf te ontlopen. Helaas de droogte en de onmetelijkheid van de Namib zorgden er wel voor dat men alsnog tenonder ging, maar nu van honger en dorst!!! Voor ons verwende toeristen laat het landschap zich in alle schoonheid zien.

'233544' door Kasangua '233544' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Voorzichtig

Kasangua

Dit manneke kwam heel voorzichtig eens buiten kijken naar die 4 blanke mensen die op bezoek kwamen. Hij twijfelde, maar hij was te nieuwsgierig om binnen te blijven.

'484798' door andresenmarianne '484798' door andresenmarianne

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Gezamenlijk Nest

andresenmarianne

De sociable weaver zijn koloniebroeders en bouwen gezamenlijk een enorm nest dat meerdere jaren achter elkaar gebruikt wordt. deze nesten worden soms zo zwaar dat bomen er onder bezwijken De nestkamers zijn bekleed met zachte materialen, zoals veren en grasare

'394149' door konne000 '394149' door konne000

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Linke broeder

konne000

Zo'n 80 km. ten noorden van Swakopmund ligt Cape Cross. Je hoeft alleen maar op de geur af te gaan en je komt er wel. Honderden Kaapse pelsrobben komen hier aan land om te jongen. Liet ik vorige keer nog enkel de robben zien, hier zie je dat er voor de robben ook zeker gevaar op de loer ligt. Vaak zijn het de Zadeldek Jakhalzen (Blackbacked Jackals) die een jong komen roven, ook deze Kelp meeuwen zijn linke broeders voor de kleintjes! En dan natuurlijk nog de plaatselijke inlandse bevolking, die op vrijdag mogen komen om jongen te knuppelen ( voor toeschouwers die dag ook gesloten!).

'318093' door konne000 '318093' door konne000

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Zij aan zij

konne000

Cape Cross, zo'n 80 km. boven Swakopmund, is een fantastische plek om deze Kaapse zeerobben te observeren. Het zijn er werkelijk duizenden en ze liggen echt zij aan zij, met hier en daar een jong ertussen!! Wel hopen dat de wind niet van zee komt, want dan is een wasknijper noodzakelijk!!

'249250' door Kasangua '249250' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Lange wimpers

Kasangua

Aan het begin van een bezoek aan een Himba dorp, kijken de kinderen eerst even de kat uit de boom en zijn ze een beetje terughoudend. Deze jongen had mooie lange wimpers.

'248378' door Kasangua '248378' door Kasangua

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Broertjes

Kasangua

De grote broer heeft zijn jongere broertje op de arm en samen staan ze een beetje wantrouwend naar die 4 vreemde blanken te kijken.

'240488' door ingrover '240488' door ingrover

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Jakhals in mooi...lan

ingrover

Bij ons bezoek aan de Cape cross pelsrobben kolonie zagen we onderweg een jakhals in het desolate landschap lopen.Deze ging richting het strand om op jacht te gaan naar baby pelsrobben of zwakke gewonde dieren om op te eten!

'216819' door Marchel '216819' door Marchel

NamibiëSkeleton Coast

NamibiëSkeleton Coast

Alleen maar zout

Marchel

Eindeloos uitgestrekte zoutvlakte waar de auto's een spoor achterlaten, zodat er een duidelijke en mooie weg ontstaat. Het lijkt asfalt, maar is het zeker niet.