Quiver Tree Forest

'494073' door Oryx '494073' door Oryx

NamibiëQuiver Tree Forest

NamibiëQuiver Tree Forest

Kokerbomenwoud

Oryx

Op 13 km ten noordoosten van Keetmanshoop ligt het kokerbomenwoud, een gebiedje waar een groot aantal van deze vetplanten, want dat zijn het, staat. Ze behoren tot de aloëfamilie. De bosjesmannen gebruikte de holle takken om hun pijlenkokers van te maken.

'517337' door twalia '517337' door twalia

NamibiëQuiver Tree Forest

NamibiëQuiver Tree Forest

Kokerbomen

twalia

Een must see op weg naar Fish River canyon is de Quiver Tree Forest, ofwel het kokerbomen bos. Bij Keetmanshoop neem je de M29/C17 richting Koës. Het bos is gelegen bij een camping. De kokerboom is geen echte boom, het is een aloë in boomvorm. Deze aparte 'boom' komt alleen voor in het zuiden van Namibië en de noordwestpunt van Zuid-Afrika. Op deze plek staan er zo'n 250 'bomen' bij elkaar. Deze 'bomen' zijn maar liefst twee tot drie eeuwen oud. En ze zijn heel fotogeniek!

'539106' door SaarAnna '539106' door SaarAnna

NamibiëQuiver Tree Forest

NamibiëQuiver Tree Forest

De unieke bomen op...

SaarAnna

outdoor scenes: De Quiver Trees in Namibia zijn unieke bomen en komen nergens anders ter wereld voor. Ze vormen een bijzonder landschap, zeker als de zon onder gaat en door de toppen schijnt.

'565647' door Sandral '565647' door Sandral

NamibiëQuiver Tree Forest

NamibiëQuiver Tree Forest

Kokerboomstam

Sandral

Familie van de Aloë- achtige, dus eigenlijk een grote vetplant. Wie heeft hem in Namibië niet gezien. Dit is een detail van de kokerboom of 'quivertree' . Hij is zeldzaam en komt voor in Bushmanland en Namaqualand in zuid- Afrika, en het zuiden van Namibië. Haal het niet in je hoofd om (een deel) van de boom mee te nemen, want dat is verboden. Hij heet kokerboom omdat de takken hol zijn en werden gebruikt voor pijlkokers. Deze kokerbomen groeien op of tegen basaltstenen die overdag veel hitte opnemen en die 's nachts veel warmte afgeven. Zo kan hij overleven in de koude (vries)nachten. De kleurige afgebladderde stam vond ik zelf erg mooi en bijzonder om te zien.

'1111044' door dreamer666 '1111044' door dreamer666

NamibiëQuiver Tree Forest

NamibiëQuiver Tree Forest

Oranje zonnetje

dreamer666

Kokerbomen zijn eigenlijk geen bomen maar metershoge vetplanten. Dit kokerbomenwoud is een leuke tussenstop als je het zuiden van Nambië bezoekt. Dit gebied is extreem fotogeniek bij zonsopgang/ondergang dus eigenlijk is het wel aan te raden om in de buurt van Keetmanshoop te overnachten.

'845365' door martinhectors '845365' door martinhectors

NamibiëQuiver Tree Forest

NamibiëQuiver Tree Forest

Kokerbomen

martinhectors

Als je langs Keetmanshoop passeert, moet je zeker De Tuin der Goden bezoeken. Deze mooie en geheimzinnige naam is gegeven aan een gebied dat vol ligt met bizarre rotsblokken (Giants Playground) en het nabijgelegen bos met kokerbomen (quivertrees). De eigenzinnige kokerboom is een belangrijke boom geweest voor de Bushman (bosjesmannen). Zij gebruikten de holle stam als koker voor hun pijlen. De kokerboom groeit eigenlijk altijd tegen of op een stuk rots. Deze rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft deze warmte 's nachts af aan de boom die daardoor onder constante temperaturen kan doorgroeien. De nachten kunnen namelijk verraderlijk koud zijn, met temperaturen tot of onder het vriespunt. De boom kan zeer goed tegen de droge omstandigheden en slaat het water op in haar takken en stam. Het bos is sinds 1955 een nationaal monument. Zowel de Tuin der Goden als het kokerbos zijn gelegen op privé-land dat behoort tot de farm Gariganus van Coenie en Ingrid Nolte. Je kan hier na betaling vrij rondwandelen.