Keetmanshoop

'312248' door albertensandra '312248' door albertensandra

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomen

albertensandra

Locatie: Keetmanshoop Kokerbomen komen in geheel zuidelijk Namibië voor, maar nergens in de vorm van een bos zoals in Keetmanshoop. De kokerboom is een fotogenieke en speciale boom. De eigenzinnige boom is altijd belangrijk geweest voor de bosjesmannen. Zij gebruikten de holle stam als koker voor hun pijlen. De kokerboom groeit eigenlijk altijd tegen of op een stuk rots. Deze rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft deze warmte 's nachts af aan de boom die daardoor onder constante temperaturen kan doorgroeien. De nachten kunnen namelijk verraderlijk koud zijn, met temperaturen tot of onder het vriespunt. De boom kan zeer goed tegen de droge omstandigheden en slaat het water op in haar takken en stam. Het bos is sinds 1955 een nationaal monument. Zowel de Tuin der Goden als het kokerbos zijn gelegen op privé-land dat behoort tot de farm Gariganus van Coenie en Ingrid Nolte. Het is mogelijk om vanaf hier een bezoek aan zowel het bos als het nabijgelegen Giants Fossil Playground (Tuin der Goden) te brengen. Toegang bedraagt N$ 20 per persoon en 20 N$ voor de auto. http://www.opreisnaarnamibie.nl/Namibie/Zuid-Namibie/Kalahari-Zuid/Keetmanshoop/

'332077' door dreamer666 '332077' door dreamer666

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomenbos

dreamer666

Foto genomen in het kokerbomenbos. Het bevindt zich ten noordoosten van Keetmanshoop op de M29. De bomen staan op een privéterrein dat een camping is. Wij hadden dit er als tussendoortje bijgenomen op weg naar Fish River Canyon en achteraf spijt gehad dat we niet meer tijd hadden.

'553975' door marcvankessel '553975' door marcvankessel

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomenbos

marcvankessel

Het Kokerbomenbos (Quivertree forest), zo'n 10 km van Keetmanshoop, leent zich het best om in de namiddag of tegen zonsondergang te bezoeken. Je kunt vrij door het bos (park) rondlopen, en met de ondergaande zon levert dat soms mooie plaatjes op.

'270254' door dreamer666 '270254' door dreamer666

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomen

dreamer666

1 van de mooiste plekjes in Namibië is het kokerbomenbos. Het staat er vol van deze mooie goudkleurige bomen en het effect van de kleur wordt versterkt indien je ze bij zonsopkomst of zonsondergang fotografeert. Ze worden zo genoemd omdat er pijlenkokers uit gemaakt werden vroeger.

'423273' door Bowral '423273' door Bowral

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomen

Bowral

Het kokerboomwoud bij Keetmanshoop vond ik een geweldig fotogeniek plekje. Vooral aan het eind van de middag als de zon langzaam achter de horizon zakt, kun je je hier met je camera heerlijk uitleven

'324117' door poetin '324117' door poetin

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomenwoud in...K

poetin

's Ochtends net na zonsopkomst is het Kokerbomenwoud bij Keetmanshoop een paradijsje. De berg dassies worden wakker en beginnen met hun schijnbare ochtendhumeur al ruzie te maken met elkaar. Tip: blijf op de camping aldaar! Je hebt het 'bos' 's avond en 's ochtend voor jezelf! Extraatje is dat je mee de cheetahs kunt voeren bij campsite

'336756' door miesorama '336756' door miesorama

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Zonsondergang op de..

miesorama

Dit was op de camping van de Kokerboom Woud in de omgeving van Keetmanshoop. Kosten entree N 170. Waar bij binnenkomst een paar cheeta's liggen achter een hek maar die je onder begeleiding mag bezichtigen. In deze omgeving kun je ook naar Fossil Park waar je met de eigenaar door het gehele park heen rijd, af en toe ook gestopt voor uitleg. Zeker de moeite waard. Ook in deze omgeving naar Giant Playground geweest waar je wel degelijk kan verdwalen tussen deze rotsformaties. De bordjes waren niet zo goed bewegwijzerd namelijk.

'377097' door mickri '377097' door mickri

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Cheetah. Wie kijkt...

mickri

We hebben overnacht op een 'guestfarm' vlakbij Keetmanshoop. De eigenaren hebben een enorm stuk land waar ze 4 cheetahs in de rondte hebben lopen. De cheetahs zijn erg nieuwsgierig maar houden wel gepaste afstand.

'379595' door corriedewinter '379595' door corriedewinter

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Hoeden en kloppers

corriedewinter

Het is hard werken voor het bestaan in Keetmanshoop. Deze mensen hebben geen geld om een marktkraam te huren en gaan daarom maar langs de deuren of ze staan op drukke plekken, zoals bij een stoplicht. Ze wedden niet op één paard: zowel mannen als vrouwen kunnen bij hen terecht voor een hoed of een mooie klopper. Praktisch!

'175851' door Tsjikatilo '175851' door Tsjikatilo

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Laatste beetje zon

Tsjikatilo

Na wederom een prachtige dag in Namibie besloten we de ondergaande zon te gaan aanschouwen tussen de kokerbomen.....en de zon liet ons niet in de steek...vlammend ging zij onder om elders vast weer prachtig op te komen.

'453302' door dreamer666 '453302' door dreamer666

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Quiver Tree Forest

dreamer666

Of het kokerbomenbos. Toch 1 van de fotografie hoogtepunten. We waren hier 5 jaar geleden geweest en dan hadden we al besloten om te overnachten als we hier nog eens kwamen, zodat we deze mooie bomen konden fotograferen met zonsondergang.

'345615' door corriedewinter '345615' door corriedewinter

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Klipdassie

corriedewinter

Dit klipdassie (Hyrax) zagen we bij Keetmanshoop, bij het bekende kokerbomenwoud. Het dier heeft een lengte van 45 tot 60 cm, weegt ongeveer 3,5 kg en kan een jaar of 8 oud worden. Het mannetje is iets groter en iets zwaarder dan het vrouwtje. Klipdassies leven in groepen tot wel 80 exemplaren; de grootte van de groep hangt af van de beschikbaarheid van beschutting. De dieren zijn het meest actief in de ochtend en 's avonds. Ze eten planten en insecten. Bij gevaar brengen ze een blafachtig geluid voort. Deze klipdas is zich aan het opwarmen, want hij kan zijn lichaamstemperatuur niet goed zelf op peil houden. Je ziet duidelijk de voetkussentjes. Deze worden door klieren vochtig gehouden voor betere grip op rotsblokken.

'421167' door jeannette '421167' door jeannette

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomen

jeannette

De kokerboom kan met heel weinig water toe. Je komt hem op de droogste plekken tegen in Namibië. Een plek waar een heel bos van deze bomen staat is op het erf van Quiver Forest Rest Camp (http://www.quivertreeforest.com/), een boerderij waar je ook kunt overnachten, wel zo handig als je ook de zonsondergang hier wilt zien.

'511601' door Fietser '511601' door Fietser

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerboom woud

Fietser

Een eindje buiten Keetmanshoop tref je het natiole park van Namibie v.w.b. de kokerbomen. Ik liep hier nog een extra rondje om van het laatste licht te genieten. Had wel iets mystiek's.

'426344' door jeannette '426344' door jeannette

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Bijna onder

jeannette

We verblijven deze nacht bij het Quiver Forest Rest Camp, niet ver van Keetmanshoop. Dit is een boerderij en een camping met een kokerbomenwoud, een fantastische plek als je de zonsondergang hier wilt zien. Urenlang hebben we ons staan vergapen aan deze fotogenieke bomen.

'444303' door chateau '444303' door chateau

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Op weg naar Namibië

chateau

Over een paar dagen vertrekken we naar Namibië en Botswana. Al lang hadden we het idee om nog eens terug te gaan naar deze landen. Nu gaat het er dan toch van komen. De eerste reis was nog in het analoge tijdperk. Nu dus een digitale reis. Tegelijkertijd maak ik van de gelegenheid gebruik om iedereen te bedanken voor alle leuke reacties en waarderingen. Door jullie foto's heb ik veel inspiratie voor nieuwe reizen/landen en kennis opgedaan. Daarvoor mijn hartelijke dank.

'224308' door albertensandra '224308' door albertensandra

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Nog maar weer eens ee

albertensandra

Lokatie, Keetmanshoop, Namibië. Ik heb ze al een tijdje niet meer voorbij zien komen dus ik vond het weer eens de hoogste tijd voor een kokerboomfoto. Bij deze…………..

'223701' door Lione Kolsteren '223701' door Lione Kolsteren

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

"Honger....."

Lione Kolsteren

Een persoonlijke favoriet uit Namibië. Daar hoort wel een verhaal bij. Toen onze truck na de grensovergang Zuid-Afrika/Namibië in Keetmanshoop een eerste stop maakte, zag ik deze jongen staan. Ik opende mijn raam en hij vroeg of ik een foto van hem wilde maken. Ik was nog niet klaar, of zijn shirtje ging omhoog en hij wreef over zijn buik. “Honger” zei hij. En ik besefte ineens weer dat je hier niet aan ontkomt in Afrika. Ik heb hem een banaan gegeven, waarop hij er nog wat vroeg voor zijn vriendjes. Later heb ik in de supermarkt nog wat voor hem gekocht. Daar staat hij dan: met zijn versleten bal op zijn arm, versleten broek en honger. Iedere dag weer…..

'243191' door reysigers '243191' door reysigers

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Quiver Tree Forest

reysigers

Zonsondergang in het “Quiver Tree Forest” waar ongeveer 300 Alwyn bomen met hun gladde boombast en gele bloemen tegen de dorre woestijn afsteken.

'339613' door poetin '339613' door poetin

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Quiver Tree

poetin

Het kokerbomenbos bij Keetmanshoop is een must- see in Namibie. Zeker tegen zonsondergang of bij zonsopgang is het spel van strijklicht en schaduwen adembenemend!

'454178' door corriedewinter '454178' door corriedewinter

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Klipdas: Lekker puh

corriedewinter

Dit klipdassie (Hyrax) zie ik zitten bij Keetmanshoop, bij het bekende kokerbomenwoud. Hij heeft zich verstopt; ik denk dat er nog meer zitten, want klipdassies leven in groepen tot wel 80 exemplaren; de grootte van de groep hangt af van de beschikbaarheid van beschutting. De dieren zijn het meest actief in de ochtend en 's avonds. Bij gevaar brengen ze een blafachtig geluid voort. Deze klipdas blaft dus niet, maar steekt zijn tong naar me uit. En dan is hij opeens verdwenen: lekker puh...

'306102' door konne000 '306102' door konne000

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Quiver Tree

konne000

De Quiver Tree of Kokerboom is over het algemmen een soitaire boom. Overal kom je hem hier of daar wel tegen in Namibië, maarbij 15 km. van Keetmanshoop hebben ze er zowaar een heel bos van. Zeer zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen als je in de buurt bent. Overigens is dit eigenlijk helemaal geen boom, maar een Aloë-soort, die een beetje uit z'n kluiten gewassen is!

'516721' door martinhectors '516721' door martinhectors

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerboom

martinhectors

Enkele kilometers ten noorden van Keetmanshoop ligt het Quivertree Forest of Kokerbomenwoud. De kokerboom is eigenlijk geen boom maar een plant van het geslacht Aloë, die uitgroeit en vertakt tot hij de proporties van een knotwilg heeft. De naam kokerboom is afgeleid van het feit dat de Bushmen de holle takken gebruiken om hun pijlkokers te maken.

'526944' door Oryx '526944' door Oryx

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomenwoud

Oryx

Op 14 km ten noorden van Keetmanshoop ligt een mooi stukje land om zeker te bekijken! Het Kokerbomenwoud bestaat uit 250 kokerbomen, geen echte bomen maar Aloë "planten". Overnacht in of bij Keetmanshoop en je kan tot zonsondergang blijven.