Hardap Region

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dans van de San

Hardap Region,
Namibië


Vanuit Windhoek zijn we de Kalahari woestijn ingereden. Na de hoofdstad wordt dit onze 1e stop in een waanzinnig mooi land van leegte, bergen, maanlandschappen en woestijn. Het prachtige rood-gele zand van de Kalahari vormt een mooi decor. In alle vroegte vertrekken we met enkele jonge San gidsen en een lokale gids de Kalahari in. Het is nog erg koud, maar dit is wel het mooiste moment om de natuur te zien en te horen ontwaken. Onze lokale gids is opgegroeid bij de San en spreekt hun taal en kent hun cultuur. De jonge San leven nog zoveel mogelijk volgens de cultuur van hun voorouders en verdienen een klein inkomen door dit soort activiteiten te begeleiden. Ze hebben warme jassen en schoenen gekregen in ruil voor hun job. In hun prachtige kliktaal begroeten ze ons hartelijk en persoonlijk. ze vertellen voluit over het leven in de woestijn, hoe je eetbare planten en medicijnen in de natuur kunt vinden, hoe ze slapen, hoe je moet jagen en hoe te overleven.

Op het eind van onze trip dansen ze zoals ze dat nog steeds binnen hun stam doen. Ze gaan er helemaal in op. Hier genieten ze van. Dit is hun cultuur. Voor ons is het een prachtig tafereel tussen de bomen in het Kalahari zand.

Er is 1 jonge San bij die een beetje Zuid-Afrikaans spreekt. We kunnen een klein beetje met elkaar praten, hoewel moeizaam. Hij vraagt waar ik vandaan kom en hoe mijn land is. Heel bijzonder om met deze enthousiaste jonge San op pad te zijn.