Diamanten-kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op de top van de Bogenfels

Diamanten-kust,
Namibië


Ten zuiden van de plaats Lüderitz ligt het zogenaamde ‘Sperrgebiet’. Hier werden door Duitsers in de vorige eeuw diamanten gedolven. Het gebied heeft een totale oppervlakte van 26.000 km² en strekt zich uit van de kust van de Atlantische Oceaan tot aan de grens met Zuid-Afrika. Hoewel het al sinds 2004 een nationaal park is, is het nog steeds een ‘verboden gebied’. Alleen met een vooraf aangevraagd permit mag je het park in. Bovendien kan dat enkel als je een dagtoer boekt bij een bureautje dat hiervoor een vergunning heeft. Je kunt er dus niet zelf met je huurauto rondrijden.

Zo’n dagtoer is meer dan het geld en de moeite waard. Je bezoekt onder meer het spookdorp Pomona. Hier woonden in de hoogtijdagen van de ‘diamond rush’ ongeveer 500 mensen. Wat nog rest zijn de diamantmijn en de bouwvallen van de huizen, een school en zelfs een bowlingbaan. Alles onder een dikke laag woestijnzand.

Een andere bezienswaardigheid tijdens de toer is de ‘Bogenfels’, een natuurlijke boog van 55 meter hoog, direct gelegen aan de Atlantische kust. Toen wij er hartje zomer waren, was het er - zeer ongebruikelijk voor die tijd van het jaar - berekoud en regende en stormde het. En toch waagde de gids zich op de top van de boog …