Damaraland reisblogs

Damaraland, The lady in white

jdevaan was er (tot 21 sep 2009) Gepost op 10 apr 108 reacties

Voordat we op weg gaan naar Uis besluiten we in Swakopmund nog even naar een Internetcafé te gaan. Voorlopig de laatste mogelijkheid nu we de komende week weer de gebaande paden gaan verlaten. Tot mijn schrik heb ik drie urgente mails in mijn mailbox staan waarin we door ons autoverhuurbedrijf met spoed gevraagd worden om contact op te nemen met het hoofdkantoor in Kaapstad. In allerijl maar eerst naar de dependance in Swakopmund gereden, die ons echter geen informatie mag doorspelen, company policy. De medewerkster in Kaapstad die ik later aan de lijn krijg kan ons echter geruststellen. Via de Namibische douane hadden ze een seintje gekregen dat een van hun wagens het Zuid-Afrikaans grondgebied had verlaten. Standaard wordt dan gecheckt of het de huurders zelf zijn, of dat de wagen mogelijk gestolen is. Hadden ze ons wel eerder mogen vertellen!

De weg naar Uis is gelukkig niet zo lang, want ook vandaag is het alleen maar gravelweg, met helaas maar weinig afwisseling. We willen er wel op tijd zijn, want we hebben vanmiddag nog een belangrijke afspraak gepland met The White Lady. Als we het Brandberg Massief naderen worden we opgewacht door een groep met gidsen. We mogen niet zelf door de Tsisab Canyon maar alleen onder begeleiding. Samen met een Duits stel en onze gids Danny doen we de Highlights tour.

De Brandberg doet zijn naam eer aan, want de top is zwartgeblakerd. Niet rechtstreeks door de hitte, hoewel het hier verschroeiend heet kan zijn, maar door de inwerking van de zon op de mineralen en ertsen die zich in het gesteente bevinden. In de Canyon zelf staat hier en daar nog water wat veel dieren lokt. Zelf zien we alleen wat hagedissen en dassies, maar ook veel insecten.

Vlak voor onze voeten loopt een pluizig beestje, dat ik van wat dichterbij wil bekijken als ik plots door Danny tegengehouden wordt. Het blijkt een giftige spinnensoort te zijn die een ondraaglijke jeuk kan veroorzaken waar je zoals hij zegt jaren last van kan blijven houden. Voorzichtiger geworden lopen we verder als we de sporen zien van een pofadder die hier net voorbij is gegaan. De pofadder heeft een ontzettend scherpe blik en is een van de meest dodelijke slangensoorten. Na ook dat gevaar te hebben ontweken en nog een half uurtje klimmen en klauteren zijn we aangekomen bij het doel van vandaag, The White Lady.

De Witte Dame is een figuur uit een serie rotstekeningen die hier duizenden jaren geleden door waarschijnlijk de Bosjesmannen zijn aangebracht. Over de precieze datum en betekenis van de figuren is al heel wat gespeculeerd. Een theorie verbindt deze figuren met wat er bij Knossos op Kreta aan rotstekeningen is gevonden. De tekeningen zouden volgens die theorie van Europese afkomst moeten zijn, want de `zwartjes` zouden helemaal niet in staat zijn geweest om zulke goede schilderingen te maken. Waar de geleerden het echter wel over eens zijn is dat de dame in het wit helemaal geen dame maar een heer is. Waarom het figuurtje wit is, en de rest rood is niet duidelijk, maar het feit dat de witte figuur een pijl en boog draagt duidt er toch sterk op dat het een krijger is. Dat hij in wit is gekleed is heeft waarschijnlijk de betekenis dat hij ook sjamaan was, een soort medicijnman. Iemand die zorgt voor het wel en wee van de groep.

Als we later in ganzenpas achter Danny aan weer terug naar beneden lopen naar de uitgang begint het al te schemeren. Als ik omkijk zie ik nog wat oplichten in de verte. Ik stel me gerust met het idee dat het de White Lady is, die ook voor ons wel en wee zorgt en ons dus behouden naar de uitgang zal gidsen.

jdevaan Positie 643 (320 p.) Lid sinds 30-11-2009 Foto's en tips: 555 Blogs: 45 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog met gloeiend hete lava in Volcano National Park
0 8
Gepost op 05 december
Verenigde Staten Hawaï
A home away from home
0 5
Gepost op 28 november
Canada Rocky Mountains
India versus Nepal
0 7
Gepost op 18 november
India Madhya Pradesh

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Sluit me bij Frieda aan.

LWesterik

Door: LWesterik • Geplaatst op

Ik kan niet wachten er naar toe te gaan.

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

mooie blog, goed dat je het doorhad van die spin en gelukkig dat er niets ernstigs aan de hand was met de auto

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Weer prettig meegereist.
Apart zo'n jeukspinnetje, heb je nog een enorme hekel aan iemand, even in de nek...

ingrover

Door: ingrover • Geplaatst op

leuke blog,wij hebben dit helaas overgeslagen

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.